ПАРИТЕ

 

– Значи вие г-н Д’Анкония мислите, че парите са гаранция за свобода и защитници на морала? – каза Чергар.  – А запитвали ли сте се някога как властимащите и банкерите  контролират обществото, чрез контрола който упражняват върху парите? Парите днес са средство за размяна, което може да съществува без произведени стоки и хора, способни да ги произведат. Парите днес се печатат  преди да са произведени стоките които ще бъдат купени с тях и се харчат преди да са изработени с пот на челото. Парите днес са средство на лентяите, които просят това, което имате, със сълзи и на мародерите, които ви го отнемат със сила. Парите днес не се създават от хората, които произвеждат, а от политици, правителства и финансови институции, които определят каква ще е стойността на вашия труд в зависимост от собствените им финансови интереси. Парите днес са виртуални, с тях купуват вашето бъдеще и бъдещето на децата ви, като ви поставят в ролята на игрални полета с различен номер, на които печатарите залагат дали ще успеете да изработите това което вече сте изхарчили преди да сте го създали! В тази игра вие сте сигурният губещ, вашият труд вече е продаден, вашата свобода вече е окована, вашите пари не са ваши, те са ви отпуснати в заем с висока лихва. Лихвата – вашият живот.

Когато приемате пари като отплата за усилията ви, вие си мислите, че ще ги замените за продукта от усилията на други хора, но задавате ли си въпроса – Кой определя цената на вашият труд? Не и вие, не и другите които се трудят съвестно всеки ден. Не, цената на вашият труд се определя от банките и правителствата, които решават кога и колко прясно напечатани пари да пуснат в обръщение. Вие можете да се трудите усърдно цял живот и накрая те да обезценят трудът ви за един миг, с едно натискане на старт бутона на печатарската машина или с едно натискане на бутона „Enter“ на клавиатурата на бюрото им, създавайки милиарди виртуални електронни импулси заменящи днес все по-вече и по-вече дори и книжните пари. Днес мародерите, маскирали се като политици и банкери, уж служещи в интерес на обществото придават стойност на парите. Днес те раздават по свое усмотрение, парите които сте изработили и ще ви се наложи да изработите в бъдеще. Те сключват заеми от ваше име, вършат „благотворителност“ от ваше име и за ваша сметка. В името на собственото си добруване и власт, те раздават вашите пари на всяка тълпа крещяща под прозорците им, на всеки който реве, че държавата не се грижи за него. Вашите пари потъват в океана от сълзи на неграмотните, неуките и бездарните, на лентяите и вечно недоволните от съдбата си боклуци, на всеки който е готов да продаде гласа си за да крепи мародерите на власт. Това ли смятате за добро?

 Да, аз твърдя, че днес парите се печелят от силните за сметка на слабите, от лентяите за сметка на работещите, от лукавите за сметка на интелигентните, от плужеците за сметка на честните. Благосъстоянието днес не е продукт на способността на човека да мисли, а на способността му да лази и да се предлага на силните на деня. Вие сте превърнат в заложник на тяхната псевдо-демокрация, на техните закони, нормативни актове, подзакони, клаузи, общи условия, регулации, лицензи, данъци, разрешителни и ред други бумащини единствената цел на които е да гарантира, че парите от вашия труд ще отидат в техните джобове, че нито една  стотинка, която сте изработили с пот на челото, няма да бъде само и изцяло ваша. Вие сте превърнат в роб, роб принуден да работи в техен интерес, докато умре и децата му, ако има такива, ще поемат щафетата да издържат Печатарите. Днес парите биват ограбени преди да бъдат изработени – изработени, чрез усилията на всеки честен човек в съответствие с личните му способности. Днес политиците, банкерите и техните слуги потребяват повече, отколкото вие и вашите деца можете да произведете. Днес те харчат парите от вашето бъдеще, а вие все още не го съзнавате.

Днес печалбарството е изместило честната търговия. Стойността на стоките не се определя от цената на труда, от качеството им и съзидателната мисъл вложени в тяхното създаване, а от жаждата за бърза печалба. Парите са превърнати в самоцел, те са сложени на пиедестал над способността да се създава и твори. Днес на вас, в замяна на вашите пари ви се предлагат боклуци. Боклуци убиващи, чрез псевдо-конкуренцията истинските стойностни продукти създадени от взаимодействието на интелигентния ум и сръчните ръце. Днес вие нямате избор, въпреки илюзорното чувство, че сте залети от многобройни предложения, за какво да изхарчите оставените по-милост във вашите ръце пари, защото парите ви нямат стойност и за стойността им, която се определя от Печатарите, вие можете да си позволите само и единствено боклука предназначен за робската маса.

Разбира се парите са само инструмент, но този инструмент не е във вашите ръце. Вие не сте наясно как функционира, кой го управлява и как го използва. Парите се превърнаха в благословия за хората, които искаха да обърнат причинно-следствената връзка – хората които искаха да си купят удоволствия и материална собственост, преди да са ги заслужили с труда си. Те успяха да ви накарат да си мислите, че и вие можете да постъпите по същия начин, но не ви съобщиха, че накрая вие и вашите деца  ще трябва да платите и техните сметки, защото те са тези които определят правилата и моделират това което се случва.

В името на парите хора погазват своите ценностни принципи, те продават човешкото в себе си в търсене на удоволствия и щастие, но им е трудно да определят в какво се състои щастието. Днес с парите некадърния си купува уважение, лукавия – власт, а глупака -роби. Днес Печатарите използват парите за да купят мозъците на онези, които ги превъзхождат, за да ги накарат да им служат и така да се превърнат в жертва на посредствеността. Това ли е причината, поради която ги наричате благо?

Само човек, който е способен да създава реални блага, блага които могат да се ползват от всички останали, който разчита да живее благодарение на своя ум и плодовете на своя труд, само той може да се отскубне от хватката на Печатарите. Не парите създават блага, а ума.  Само този, който не продава бъдещето си срещу обезценените хартийки на печатарите, само той може да управлява живота си. Днес, обаче това става все по-трудно и по-трудно. Парите се превърнаха от средство за оцеляване в средство за поробване. Измамата стана основно средство за сдобиване с така желаните пари. В името на парите хората се поставят в услуга на човешките пороци и човешката глупост. Угаждат на глупаци с надеждата да получат повече, отколкото способностите им заслужават. Занижават стандартите си. Вършат работа, която ненавиждат, за работодатели които презират. В резултат парите, които получават, не им носят и един миг радост, а напомняне за собственото им примирение да търпят унижението на което са подложени, в името на своето робско оцеляване. Тези ли пари наричате благо?

Парите вече не са следствие, а причина. Парите днес не са продукт на добродетелите, а на пороците. С парите днес Печатарите могат да си купят това, което никога не биха имали шанс да придобият, благодарение на собствените си умения, интелигентност и усилия. В това ли се корени любовта ви към парите?

Нека да ви подскажа една тънкост при разгадаването на човешките характери: човекът който ви предлага пари с лихва, преди да сте ги изработили, той иска да ви пороби, да ви накара да работите за него докато сте жив, да прехвърли необходимостта сам да се труди върху вас; човекът който отказва да вземе пари преди да е свършил работата си, познава себе си и своите способности и цени собствената си и вашата свобода.

Бягайте през глава от всеки, който ви каже, че днес можете да похарчите това, което ще изработите утре. Подобно на хлопката на прокажения това изречение ви известява за приближаването на мародер. С едната си ръка той ви предлага пари, в ума си тайно злорадства, че купува вашето бъдеще, а в другата ръка, скрита зад гърба му, стиска пистолета, чието дуло е готов да насочи към вас, когато един ден благодарение на законите които е приел и парите които ви е дал, вие станете негова частна собственост.

Днес парите изискват от вас най-висшите форми на измама, лукавство и човеконенавист, ако искате да ги спечелите и умножите. Хората без кураж, гордост и самоуважение, хората, които нямат етично чувство за своето право да притежават парите си, те са слугите на днешната върхушка определяща стойността на вашият труд. Днес вие виждате, че ви управляват хора с двойни стандарти – те живеят чрез насилие, измамно прикрито под формата на закони и разчитат стойността на заграбените пари да бъде създадена от онези, които се трудят и търгуват с труда си. В едно нормално общество това са престъпниците и законите се пишат за да ви предпазят от тях. Днес престъпниците ви управляват по право и мародерите се крият зад закона. Тези мародери смятат за безопасно да обират и поробват беззащитните, след като веднъж са прокарали закон за тяхното обезоръжаване и всичко това те постигат, благодарение на властта която са придобили, чрез управлението на стойността на парите, а от там и върху стойността на вашият труд. И един ден вие разбирате, че те са успели да ви превърнат в свои роби.

Искате ли да знаете дали този ден наближава? Наблюдавайте парите. Парите са барометър за покварата на обществото. Когато видите, че покупко-продажбите се извършват не със съгласие, а по принуда; когато видите, че за да произвеждате, ви е нужно разрешението на някой, който не произвежда нищо; когато видите, че парите се стичат при онези, които търгуват не със стоки, а с влияние; когато видите, че определени хора стават по-богати чрез подкупи, а не чрез работа; и законите закрилят не вас от тях, а тях от вас;  когато видите корупцията да се възнаграждава, а на честността да се присмиват – тогава знайте, че този ден е настъпил, свободата ви е отнета и вие сте превърнати в безмълвни и безропотни машини за облагодетелстване на тези, които управляват Парите и тяхната стойност.

Всеки път, когато сред хората са се появявали разрушители, първата им работа е била да утвърдят парите като най-висша ценност. Ценност по вишестояща от честността, от труда, от ума, от Свободата. Те се опитват да ви втълпят, че парите са определящи за стойността на вашият живот; че вашето самочувствие се гради върху тяхното притежание; че вашите знания са нищо пред тяхната стойност; че с пари можете да заместите необходимостта да се трудите, да мислите и да се развивате; че парите ви дават възможност да се наслаждавате на живота без да полагате каквито и да било усилия за това. И в един миг, тези хора отнемат парите които са ви дали в заем, отнемат вашето самочувствие, вашето бъдеще, вашата Свобода благодарение на вашата сляпа вяра, че парите са основната движеща сила в съвременният Свят.

Намираме се на прага на нова епоха. Епоха в която, Познанието се увеличава с шеметна скорост, а информацията се разпространява мигновенно. Нови открития освобождават, все повече и повече хора от бремето на физическият труд и им дават възможност да упражняват своето мислене. Парите губят своето значение, за сметка на знанията. Хората притежаващи контрола върху парите, губят своята власт и полагат неистови усилия да се задържат на върха с цената на превръщането на милиарди хора в роби, роби на паричната система контролирана от Печатарите. От нас зависи дали ще се възползваме от Знанието за да отхвърлим властта на Парите и тези които ги контролират.

———————————————————————————————————————————————————————–

 П.П. За основа на тази реч, използвах речта на Франсиско Д’Анконя от книгата на Айн Ранд „Атлас изправи рамене“, както и мисли предизвикани от трудовете на Алвин Тофлър. Знам, че много от почитателите на Ранд ще въстанат срещу подобна интерпретация, но нека не бъдат слепи последователи на непостижими идеали. Добре е човек, да черпи идеи от умове като Ранд и Тофлър, но е добре и да ги осмисля. Светът няма нужда от слепи последователи, те единствено служат за постигане на робска участ.

82 коментара за “ПАРИТЕ”

 1. Том Сойер каза:

  Много се радвам, че чета подобни разсъждения от сънародник ! За първи път видях открито да се разисква темата във филма Ceitgeist . Тогава много се чудих как е възможно такива разсъждения да се тиражират безнаказано. Имам предвид безнаказано от тези, наречени в статията „Печатари“. Едва ли има сила и средство, които те не контролират, за това се чудих толкова – какво им пречи да „оплевят“ всеки такъв „троскот“ ? И все пак американците са такива „роби“ вече цял век, до като тук сме в това положение 10-15 години.

  • Олга каза:

   Много благодаря, че споменахте филма Zeitgeist. В момента го гледам и е прекрасен!

   • излгедаи 3-те части ако искаш още от сорта на zeit пи6и ми в фб GyRbAkA

   • вече полюбопитствах за тази поредица филми, дори намерих конспиративните сбирки на тукашните представители на тази секта – да, те са секта но не християнска, а марксистка. разбрах го, когато вече открито пропагандираха противопоставяне на естествено мислещите срещу еднополовите – техният фюрер е гей, наркоман и марксист. изпуснах се да кажа как съм видял в интернет фотографирани двата парични превода от американски богаташ (с буквата „р“ в името) до маркс и енгелс със поръчката да се напише такава и такава доктрина, която да работи по този и този начин и тези философи го сторили. на което аз му викам не политическа, а икономическа поръчка. за жалост почернила половин европа и унищожила повече човешки живота от всички войни на двадесети век, взети заедно. който харесва технологията на омразата – да гледа. децата, животните и медиците си приличат по едно нещо – усещат и различават болката, и никога не разумяват причината за болката. затова недоволстват, без да казват какво искат, и доброволно предават своите сили и всякакви ресурси на онези, които ги насъскват. защото основното, което се казва още в началото на тези сбирки, е как навсякъде ще има тотално следене – „солидно“ оправдано с краен и рядък случай като предпазване от удавяне например. тотален контрол, превъзхождащ оня от времето на мрачното минало на половин европа – това е като за начало, и групичките усилено изучават науките, използвани за пречупване на човешката воля, или казано на уличен език технологиите за манипулация на съзнанието. не че са единствени, но като един ми скочиха след моето неразумно споделяне за гореспоменатите интернет-фотокопия на паричните записи към техните духовни фюрери. така че каквото и да ви говорят, всичко е свързано с пари дори при тази секта, която описва бъдещето розово и захаросано, без пари и с много микрофони и камери и други следящи мен и вас устройства, като не казват като как ще стане преходът, подразбирайки досегашните опити за рязка промяна, струвала милиони живота на невинни и заблудени от измамни утопии. и посетителите на тези групички са точно както някога – с кафявочервени отблясъци в главите и нерядко неестествено сексуалноориентирани, жадни за власт преди да са се обучили или квалифицирали, нерядко носталгиращи по охолството си при окупатора.. е, може да бях отчаян и психясал за момента, но не бях чак толкова, че да отрека основните правила на човешкото общество, нито да тръгна против волята на онова, което някои наричат космически разум.

   • Анонимен каза:

    Истината те прави свободен, но пътя към нея е труден…………и не е за всеки. Ето една връзка с подобно мислещи, http://nstarikov.ru/blog/6120

  • Neonomad каза:

   „И все пак американците са такива “роби” вече цял век, до като тук сме в това положение 10-15 години.“

   Да, приятелю – съвършено прав си. До преди 1989 ние бяхме свободни, също като руснаците, които живееха в страната, в която „вольно дышит человек“ – великия и нерушим СССР. Трябва да кажем, че все пак те бяха малко по-свободни от нас. 🙂 Изобщо – свобода да искаш. Над нацистките концентрационни лагери било написано „Всекиму – своето“ и „Работата ще те направи свободен“. А над руските комунистически лагери е пишело „Трудът в СССР е въпрос на чест, доблест и геройство“. Често съм си мислел кое от двете е по-цинично и неизменно везната клони към руския лозунг. И мога да кажа, че твоето изказване може да се конкурира по цинизъм с въпросния лозунг. 🙂

 2. Изключително глупава статия. Пълна с клишета и предразсъдъци. Прилича ми на риданията на религиозните фанатици по време на Средновековието-т.е. целящи контрол и втълпяване на идеи. Всеки човек е роден равен на другите и всеки човек има право да мисли и гейства според идеалите си. Паричната система е една и съща за всички, и е изградена от самите нас. Пробмелът не е в нея а в тези хора които независимо че се мислят за по-умни и по-способни от управляващите, само мънкат и се оплакват като червеи, Каквито всъщност са. Когато сам се предадеш няма кой да ти помогне.

  • Анонимен каза:

   I o6te po-glupav komentar…Javno misleneto ne e ot nai-silnite ti 4erti…

  • Mария Славова каза:

   Дааааааааа…червеи казваш… и въобще не знаеш или не искаш да знаеш за правото на живот и на червея!Препоръчвам детска енциклопедия за ролята на подземния свят.Докато ограниченото ни човешко мозъче не разшири рамките си и не включи вътре и цялата природа, не види, че всеки човек, колкото и назад да е в своето развитие има РАВЕН шанс да се развива, дори и да му се наложи много да повтаря, никое друго същество няма право да си присвоява да играе роля на съдник!!!!

   • какви съдници, какви пет лева? по-важното е да видим тук и сега кой как прави равното между хората – при свободните има енергични напъни (закрепени в закона и осъществени в практиката) за равно начало, а при някои други, които са докарали мнозина до примитивното мислене с крайности – равен край. и още по-кратко, и още по-ясно – няма значение колко си бил надарен, усърден или трудолюбив, накрая получаваш малка пенсия.. а при ония с равното начало за пет жълтици и след първите две седмици трудене там получаваш правото на практикуване на собствена търговска („стопанска“) инициатива, известна сред по-малко знаещите с небългарската дума за „занимание“ – бизнес, както и правото за получаване на два милиона негарантиран заем, и пълната възможност сам да си определяш заплатата без да плащаш на всякакви „социални“ защитници (синдикати и всякакви сициал- деривати), които имат единственото проявление да отделят народа от властниците, че да печелят пребогато от посредничеството. тъкмо затова при общества като айбием няма „проф“съюзи, а при нас водопадно изобилстват всякакви „социални“ формирования и сме последни бедняци на континента с няколко пъти по-ниски заплати и пенсии от фалирала гърция. защото мирното кротуване вечер покрай баналното шоу и редовното четене на плътно контролирани медии не позволява да се видят истинските крадци на живот и благоденствие, но пък насочват накъде да се изпуска парата. безопасно за обирджиите и задоволяващо за недоволните. nicht wahr?

   • Анонимен каза:

    Да, всеки човек има равен шанс да се развива. Но защо не се развиват? Защо не четат книги за да се научат? Защо не подобряват уменията си? Защо не подобрят качеството и продуктивността на работата си? Защо не станат по умни, по знаещи, по можещи, по-богати и живеещи по-добре? Защо гледат със завист тези, които са го направили и мразят? И в омразата си съдят?

  • Анонимен каза:

   В такива моменти винаги се изкушавам да цитирам откъсче от една моя любима книга „… Има хора, които мечтаят небето, бленуват небето и заслужават небето, но съдбата ги е натикала в мръсната кал на живота. И от друга страна има много червеи които имат небето … „

  • всеки човек има право да мисли и гейства

 3. Някой каза:

  Не съм съгласен, че да се дава пари на заем срещу лихва е нещо лошо. Нормално е когато се дава заем да се иска нещо в замяна (лихва) и това да се договаря свободно.

  • Христо Гошев каза:

   Само че получаваш нищо а трябва да дадеш много нещо.

  • Stoyan каза:

   Нормално? Я да видим значи ако дам брашно на заем трябва да получа повече брашно? Ако дам колата си на заем трябва да получа повече кола? При нас не правят така, ако при вас обаче Е така, ще ми бъде интересно и смешно.
   Що с парите се случват неща които не се случват с другите вещи (няма какво да се лужем, парите са нищо повече от вещ) – ами защото парите са изродени неща.

   • Petrov каза:

    дай жена си назаем 🙂

   • Даваш колата си назаем само ако не ти трябва да я ползваш – инак или си хващаш такси и сам плащаш лихвата или … не си даваш колата!

    И като си дадеш колата на заем – получаваш колата си + ………. дължима услуга – която е лихвата или амортизацията или както там искаш го наречи!

    • Ивайли Иванов каза:

     Според логиката ти, нетрябва да има лихва. Защото е явно, че ти дават пари, от коато намат нужда, Ако имат, или не ти ги дават, или си печатат други! Друг въпрос е, че лихвата НИКОГА не се договаря – на зор си, трабва да си платиш операция – взимаш и толкоз.

 4. New Mind каза:

  Статията просто и ясно обяснява живата истина,само че съществуват 99% малоумно затъпели индивиди на които им е добре да живеят по този начин и хората които не мислят като тях биват осмивани,отхвърляни и презирани! САМО ЧЕ ТЕЗИ ХОРА НЕ ОСЪЗНАВАТ СВОЕТО НАСТОЯЩО ПОЛОЖЕНИЕ-РОБСТВО!!!
  Много скоро обаче тази гнила система ще се разпадне и хората ще се осъзнаят,но не знам само на каква цена ще се случи всичко това защото така наречените ПЕЧАТАРИ няма да се предат без бой!!!Такива илюзии като БАНКА,ЛИХВА,ЦЪРКВА,НОВ СВЕТОВЕН РЕД, и т.н. просто трябва да изчезнат от света!Помислете върху това много внимателно преди да вземете своето решение!

  • Последният коментар ми харесва и моето мнение е същото няма да го повтарям,но мисля,че шепа ‘кожодери’ разиграват ‘големите’ пари,по тяхна вина и техен сценарий са тези световни кризи и както е казано в коментарът по-горе 99 процента малоумно затъпели индивиди са продали ДУШИТЕ си и служат покорно и одобряват тази порочна матрица,харесва им тази ЧОВЕКОУНИЩОЖАВАЩА система.Тя ще се срине в един миг, тя е обречена сега в името на ПАРАТА се разпадат семейства,изоставят се деца,забравят се родители,ще дойде и ВИДОВ ДЕН- ще дойде ред и на системата,ще се срине и тя-ПРИРОДАТА е разумна и съвършенна и поставя всяко нещо на място.

  • Христо Гошев каза:

   До година или две ще живеем в истински планетарен концлагер

  • Анонимен каза:

   Нали знаете, че властта се предава само с кръв. Никой няма просто така да се откаже от това да бъде ОТГОРЕ. А 90 % от народа е толкова прост, че дори и не осъзнава в каква система се намира. Голяма част дори и да осъзнаят … едва ли ще ги бърка. Нещата се променят само тогава,когато ножа стигне до кокала. Колко млади и образовани, уж интелигентни хора взеха заеми за по 70-80 000 лева за апартаменти и си купиха нещастието за цял живот? Това е обществото и няма да се промени. Правят ни малоумни още от образователната система. Всичко е измислено.

   • колко носталгично звучат тези квази-афоризми.. с кръв ли? хрушчов се пенсионира, горбачов стана лектор зад океана, а тук в края на втората война странатани беше окупирана и превзета от чужа армия и властта беше подарена на зимета на общществото – политическата формация, за която българите никога не са гласували от султана до втората окупация през 1944та. мантрите на комунизма явно още добре са заплащани при поръчка. аман от технология на омразата!

 5. Владимир каза:

  Пиша малко,защото чета бавно,но мисля бързо,…И така някои правят „бързи“ пари,защото другото им се получава бавно…А „бавното“ ще им струва по-скъпо.Кофти,топъл ветър им е духал ушите , та и сега са още в ЧАС в първи клас.

 6. Анонимен каза:

  На мен малко ми напомня на идеите на Маркс смесено малко с Айн Ранд. Наистина кара да се замислиш, но не съм напълно съгласен с автора. Парите са просто продукт на хората и зависи изцяло от хората дали ще ги приемат или не, банките и всички финансови институции съществуват защото хората ги приемат сами (маса народ не го осъзнава това). Ако хората развиеха малко финансова култура и можеха разумно да управляват своите пари нямаше да има такива проблеми. Факт е че парите се „фетишизират“ и отдавна харченето на пари не е рационален процес (защо ми е да имам телефон с функции, които никога не ползвам?!). Според мен ако хората просто седнат и се замислят какво в действителност им трябва, всичко ще тръгне по-гладко. Извинете за дългия коментар, както и за допуснати грешки.

  • Христо Гошев каза:

   А дълговете, които ни казват че са взели от наше име, тях питат ли ни приемаме ли ги или не?

 7. "сляп читател" (и на Ранд и Тофлър) каза:

  „слепи последователи на непостижими идеали“ що пък ще рече?
  …и кой определя „непостижимостта“?

  Парите не губят своето значение, за сметка на знанията.
  За радост 😉

 8. Анонимен каза:

  Mnogo interesna statija, dori samo che ni kara malko da se razmislim.
  Nistina kakto njkoi sa napissali nie dori njamame vreme da se razmislim zachto tichame i se potime sled kato riskouvame da zagoubime vsichko bez da znaem dori kak.
  Ne sam saglassen s izraza pari. Taka kakto misljat horata parite sa kijki v ratzete ni koito se pechatat kolkoto si iskat osnovno amerikantzite.
  No dnes dori njamat noujda da pechatat, (harchat mastilo i hartija), dnes v kapitalisticheskijat svjat knijnite pari ne sachtestvouvat. Dnes v Evropa i US nikoj ne priema nad 200€ ili 200$ v broj. Trjabva da se plachta ot carta a tja ne e bezplatna

 9. Ха,горките американци – ДАЖЕ САМИТЕ ТЕ НЕ ОСЪЗНАВАТ,че живеят под наем в собствената си държава,НА КОЯТО ЗЕМЯТА Е ИПОТЕКИРАНА ВЪВ ФЕДЕРАЛНИЯТ РЕЗЕРВ (т.е. – негова собственост!). Федралниат Резерв от своя страна е в повече от 58% собственост на ЕВРЕЙСКИТЕ ФАМИЛИИ- Ротшилд,Рокфелер – ПЕЧАТАРИТЕ НА ПАРИ!!! Само си представете,ако целият свят им отнеме правото да печатат пари – ДАЛИ НЯМА ДА ИМАМЕ ПО ДОБЪР ЖИВОТ??? ……….само,че те това няма да го допуснат- ПОНЕ БЕЗ БОЙ!!!

  • горките – от цял свят искат да стъпят там на тяхна земя за да изработват техни пари – защото плюещите самодоволно са оставили в родните им места да има по-лоши условия за работа, живот, образование и семейство. горките – толкова е голямо доверието на цял свят към тях, че след голямата война тяхната икономика стана най-голямата доскоро, а днес втората на света икономика си държи над 70% от капиталите – пари, ценни книжа и незнамкакво още, в тяхната валута. направо живи да ги оплачеш, не е като тук – за половин век по документи построени три че и повече държави, ама нещо с цифрите винаги става сравнение с довоенната икономика, която май не е надскачана. и сега какво – с най-ниски доходи на континента, най-бързо намаляващо население, най-развитото рушветчийство, абе направо сме цъфнали и вързали. ето затова преди не чак толкова много време една група от млади слепи музиканти изпя „искам да съм негър в алабама“ – защото тези слепи българи виждаха повече от окатите.

   • Ивайли Иванов каза:

    Всички мичтаят да с в САЩ, естествено – САЩ има най-големия дълг в света, но армията им не позволява да фалира, САЩ са участвали в 205 военни конфликта от общо 250 след Втората световна война, но никога на тяхна територия, така, че да си тем е най-безопасното място на света – няма да ти пуснат хеманна бомба с обеднен уран, както в Югосавия! САЩ – това е `Рая на земята, кадето живеят светци и по тази причина ти трябва виза, за са ги посетиш!

 10. Браво за пореден път !
  Споделям на стената за да го прочетат повече хора.

 11. „ Аз вярвам, че БАНКОВИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПО-ОПАСНИ ЗА НАШИТЕ ПРАВА И СВОБОДИ, ОТКОЛКОТО ВЪОРЪЖЕНИТЕ АРМИИ.
  Ако американците някога позволят на частните банки да контролират парите в обращение (а това е факт, от 1913 г., и до сега!), първо чрез инфлация, после чрез дефлация, банките и корпорациите около тези банки, ще отнемат цялата лична собственост на хората.
  Един ден децата ни ще се събудят бездомни, на континента, завладян от техните бащи.”
  ТОМАС ДЖЕФЕРСЪН

  И това вече е факт !!!

 12. Пропуснах нещо важно !

  Изключителна „реч“, г-н Чергар !

 13. Политиците и Църквата играят в интерес на БАНКИТЕ.От своя страна ПОЛИЦИЯТА и АРМИЯТА играят в интерес на Политиците и …….т.н.!Хора, не разбирате ли,че на финала ние плащаме с робският си труд и данъци ВЪНШНИЯТ НИ ДЪЛГ към БАНКИТЕ,който е създаден само и единственно от САМИТЕ ТЯХ!!!Те печатат една банкнота за 0.40 цента и я пускат в обръщение към другите частни банки срещу 7% лихва.От своя страна,частните банки я предлагат на нас-РОБИТЕ срещу 14%!Когато се създаде една такава криза както е в момента,те прибират парите,ние оставаме без пари и се налага да искаме от БАНКИТЕ заем!Те наново започват да ПЕЧАТАТ ПАРИ и ни ги дават отново срещу лихва,като дългът ни нараства и така ДО БЕЗКРАЙ!!!Практически Външният Дълг на една държава е НЕВЪЗВРЪЩАЕМ!!!Тогава влизат те-ГОСПОДАТА ПЕЧАТАРИ и казват- „Опрощаваме ви външният дълг,но ние безвъзмездно трябва да ползваме вашите ресурси,да закупим вашите фабрики,да ПОЛЗВАМЕ РАБОТНАТА ВИ РЪКА-на безценица разбира се!!!Т.е. Вие, вашите деца,вашите внуци и правнуци сте се продали като РОБИ на тях!Те ви налагат и ви манипулират това което трябва да мислите чрез ЦЪРКВАТА,ТЕЛЕВИЗИЯТА………………..,карат ви да затъпявате умишлено чрез дискотеките,порно филмите,видео игрите……..т.н.!……И на финала идва и ТОТАЛНОТО РОБСТВО – ЧИПА! Не си ли съгласен с тях и не мислиш ли както те искат -ТЕ ПРОСТО ИЗКЛЮЧВАТ ЧИПА! Искренно съжалявам господа ПЕЧАТАРИ,но вашата схема за СВЕТОВЕН РЕД просто няма да я бъде!АЗ НИКОГА НЯМА ДА БЪДА РОБ НА ВАС!!!

  • кой чип? оня дето всички драговолно и с неспиращ ентусиазъм си вкарват постоянно? закупувайки заняколко хиляди най-модерния инжектор на чипове? незнам си колко инчова „плазма“? лъскавият шарен сандък за заповеди? защо им е на лошите материален чип като описвания в комиксите на конспираторите, като могат просто да сменят фърмуера (основната програма) на биологичните роботи? колко са били мъдри българските деди, казвайки „не е луд който изяжда зелника, а който му го дава“. давайки парите и съгласието си за манипулиране, няма как да протестираш когато някой се възползва от инструмента за манипулация на съзнанието.

  • Ивайлo Иванов каза:

 14. Като допълнение искам само да ви попитам : ЗАДАВАЛИ ЛИ СТЕ СИ ВЪПРОСА – Каде отиват всички тези пари,които ние нормалните хора плащаме като „ДАНЪК“(т.е.-КРАЖБА!)???В държавата ли?Не мисля така!При политиците ли?Една малка част,за да играят в схемата! 90% са за покриване на външният ни дълг – т.е. към БАНКИТЕ!

 15. Затова вечно ще има инфлация,защото инфлацията е константа в икономиката.Винаги има нужда от нови пари,за да се покрие вечният дефицит,вграден в системата,причинен от нуждата да се изплаща лихва.Това също означава,че математически банкрутите са буквално вградени в ситемата.И винаги ще има бедни прослойки на оществото,които са на топа на устата.Може да се направи аналогия с играта на музикален стол : Щом музиката спре да свири,някой остава на сухо(т.е.-ФАЛИТ). И ТОВА Е ЦЕЛТА!!!

 16. New Mind каза:

  Крайно време е цялата тази анархична система да бъде спряна,да бъдат премахнати от правото си да ни владеят тези дебелогъзи паразити!

  • вече е измислено – от един техничар през 1992ра и резлизирано от един свръхчовеколюбив гений през 2009та – веднага след последното огромно проваляне на алчните инфлатори, известно като световна финансова и икономическа криза от 2008ма – централизираният контрол върху парите – кондензираният труд – бе заменен с разпределен контрол (всеки участник и собственик гласува, удостоверява истинност и печели), напълно според природните закони, които са от бога – вертикалните структури винаги биват заменяни от хоризонтални. разбира се, това не е както примитивните самодоволници си въобразяват, че става с едно натискане на спусъка или червеното копче, а постепенен процес – днес, когато пиша това, е 2021ва, минали са 12 и кусур години от феноменалното събитие на връщане на силата и славата в тези, които я заслужават (умните и трудолюбивите създатели на стойност), и новите разпределено управлявани пари – най-върховното постижение за доближаване някога до истината въобще (никой и никога не може да фалшифицира блокчейна) – се употребяват от има-няма десетина процента от населението. но така беше и с най-могъщата машина, правена някога от човек – компютъра. преди имаше централизирани компютри, командвани от малцина незаслужили (чиновниците), а днес всеки има колкото си поиска компютри, и всички те са свързани помежду си в колективната човешка душа, защото това е най-засраменото мълчание на всяка сегашна религия, култ, идеология – ние, човеците, си изградихме безплътен свят, който постоянно обитаваме, и който ние командваме, за разлика от илюзорните светове на религиите, идеологиите и кабелните телевизии. да, ние, хората, го направихме – например аз станах баща на масовия интернет в родината ми, повдигайки я на четвърто място на континента в употребата на интернет от обикновените хора.

 17. New Mind каза:

  КРАЙНО ВРЕМЕ Е…………………стига толкова РОБСТВО!

 18. Виртуалният характер на парите се задълбочава с всеки изминат ден. Просто напишете в Google „Forex“ и ще попаднете на един от многото финансови пазари: стотици хора седят денонощно пред компютрите си и променят цената на която им кажат валута, парична единица и пр., Те са тези, които свалят и поставят марионетките в правителствата, те са тези които решават в кой край на света какво да става: война, земетресение, преврат, потоп, атентат, каквото и да е…защото всеки слух променя цената на валутата. В тази игра са всички банки, но най-важните банки-играчи са 5 и те са собственост на едно ограничено малцинство от генетични идиоти, които мразят себеподобните си. За съжаление, фирмите, които зарибяват българи и ги обучават да стават трейдъри…са в самия център на София. Някои от тях дори си вярват, че ще се превърнат в големи играчи….На където и да се обърнеш в България, изглежда си заклещен отдавна! Производство няма, износ няма, т.е. и реални пари няма…както личи, няма и да има.

  • интересно нещо, за тридесет години ползване на свързани помежду си компютри само рускоезични славяни ме агитираха за форекс.. ама то било направо кормилото на света тоя форекс.. ще взема да запиша и аз един курс за полубогове.

 19. Човеколюбец каза:

  Не знам какво може да се добави към статията. докато я четях, забравих в кой сайт съм и ми стана тъжно. Но като се сетих пак не ми е весело.Като се сетя какво напрежение ми коства изкарването на всеки лев и знам че никога няма не да забогатея, да дишам спокойно, че няма да ми се наложи да гладувам, да страдам от болести. В същото време има хора, които „потни не са пили вода“ и живеят в повече от охолство. И нуждите им постоянно нарастват. Някой беше написал по-горе, че ако имахме по-голяма финансова култура, нямаш така да ни мачкат. За съжалени това е вярно само отчасти. Познавам доста хора, които безгрижно взимат всякакви заеми и твърдят, че така са свикнали, всички така правели. тях не ги смущават огромните лихвени проценти, защото те съвсем не са 14%. У нас те са около 20 но стигат и 30. Сигурно няма лошо да се дават пори с лихва. Но тя трябва да е много по-малка от тази, с която ни заробват. Другата част от истината е, че за съжаление такива като мен, дето бягат от банковите заеми като от огън, плащат заеми, взети от управниците, без да сме попитани за тях. Плащаме с данъците си размножаването и лентяйството на тунеядците. Как можем да се освободим от това робство? С лозунги и помпане на излишно самочувствие не става. Властимащите много умело ни управляват чрез порите, дори да не са истински, защото доре познават слабостите на човешката природа. Да имаме, да потреяваме, не след година, месец, утре – сега и всичко наведнъж. Примерът с телефона, който има функции, за които дори не зноем, но искаме точно такъв, защото е престижно. Децата ни са вече така възпитани – завършени консуматори. Вижте какви заеми се взимат около абитуриентските, какви харчове се правят. Пзнавам такива, дето със заем до заплата изкарват, но за отрочето се взимат още заеми, да е като другите. И често пак не е като другите, защото е над тях.
  Абсурди, но факти. Мислещите са наистина тъжно малко.

 20. Пощер каза:

  Онзи ден една млада майка ме попита как сме живели преди 1989 година. Кое му е било хубавото. На свой ред попитах кое според нея сега е хубаво. Отговори ми, че свободата да си търсиш препитание в чужбина. Нямаше друго. Тогава и казах, че пред тая свобода предпочитам да мога тук свободно да работя, да си избирам работата, да ми плащат според труда, плащането на данъци да ми осигурява защита, здравеопазване, образование, гаранциии за старини. Децата ми да пътуват , за да опознаят света, не за да стават чужди роби.Това го имаше някога. Живеехме с по-малко, но по-щастливо и по-качествено. Имаше място и за духовност. Сега нищо не е така. От двайсет години ни се внушава, че малко работим, трябва на две-три места. Работим по 10-12 часа, а още преди 100 години хората са се преборили за 8 часа. Не искам живот назаем, но си го искам сега, не утре, ако банките благоволят.
  Чергар, кой си ти приятелю? Или кои сте вие? Радвам се, че все пак ви има.

  • Бам бим каза:

   Страшно е да се избира между крайности.

  • Анонимен каза:

   Децата ми да пътуват , за да опознаят света, не за да стават чужди роби.Това го имаше някога.

   Това, приятелю жарки, е най-големия анекдот за последните 23 години. Можел да пътува и да опознае света преди 1989 )))))))))) Можеше, ако си от комунистическата номенклатура, това го знае всеки първокласник.

   • Сигурно не сте живели през периода преди 1989 година, за да твърдите , че трябва „да си от комунистическата номенклатура“,за да можеш да пътуваш и опознаваш света. НЕ Е ВЯРНО. имаше екскурзии от „Балкантурист“ и от туристическото бюро „Рила“ – там всеки, който успее да задели пари пътуваше с кораб – за да опознае света- и това бяха обикновени хора-служители като мен. Техния живот имаше духовно измерение , не само пътуваха, но и мислеха и четяха и не само на български, но и на чужди езици. Книгите се продаваха „под рафта“,но този, който търсеше намираше…

    • служители може би са можели да пътуват екскурзионно или командировано-екскурзионно по време на диктатурата, но не и работещите – повечето хора спестяваха цялата година пари за лятната си отпуска имайки право само в собствената си ваканционна територия да похарчат парите си – „трупаха парички за морето“. а висококвалифицираните млади работници по елитните институти получаваха най-малко да не би случайно да се усетят равнопоставено с другите. и на някои им пречеха да учат в университет щото не пеят химна на поробителя. и да работят каквото искат не им даваха на някои. така че нека погледнем какво е ставало с множеството, а не с избрани подгрупи, обслужващи централната администрация. пък за да гостуваме на баба и дядо трябваше виза от централната власт, ако живееха близо до границата – и задължително се кандидатстваше за изходна виза – тукашната бюрокрация издава позволение на пожелалите за излизане от страната.пък чак после се кандидатства за входна виза в съответното посолство, пак през държавен посредник, който правеше само политически поръчки – имам личен опит от гаврата на тези „служители“ с мен и близките ми в подобни ситуации. да, сладко е наготово от общите пари да се харчи – както казват селяните „готови“пари“. не е като сам да си изработиш заплатата.

 21. New Mind каза:

  Нямаме избор! КОМУНИЗЪМ,СОЦИАЛИЗЪМ,ФАШИЗЪМ,КАПИТАЛИЗЪМ………………всичките са базирани върху ПАРИТЕ!Трябва да се изкорени тотално цялата система и да се постави ново начало.НЕ СЕ ЛИ ПОЛУЧИ ТОВА……………….,ТО ТОГАВА НИ ЧАКАТ ТЕЖКИ РОБСКИ ДНИ……………И НАКРАЯ – САМОУНИЩОЖЕНИЕ!!!

 22. New Mind каза:

  Ето например една добра алтернатива – http://www.youtube.com/watch?v=KphWsnhZ4Ag

  • браво – прекрасен пример – наркоман, гей и марксист да ми дава акъл. не щем, както са казали по-мъдри преди мен. този ако говореше вярно и правилно, нямаше да са изминали четири десетилетия с никакъв резултат от думите му. ще помня, че единствено неговите сънародници изпращаха своите в лагерите на смъртта, навсякъде другаде военни са отбирали лагеристи. пък и вече имаме ясно различимите резултати от мащабен експеримент с многомилионни човешки общества при използването на марксисъм и тотален контрол над личността. избирам по-малкото зло – никога вече марксизъм и дериватите му. никога вече!

  • Анонимен каза:

   Никаква алтернатива не е това. Аз по-изпращял дядка не бях виждал. Ако се опиташ да премахнеш парите и да подсигуриш на всеки нужните му ресурси този свят ще бъде унищожен за нула време. Единственното нещо, което кара хората да ходят на работа и да вършат нещо полезно е заплащането, което ще им осигури по-добър живот. Без това никой няма да си мръдне задника за нищо. И кой тогава ще доставя нужните ресурси?Кой ще работи като сервитьор и ще ти сервира яденето? Да не е луд да го прави? Кой ще чисти улиците? Никой! Да не е по-гламав от другите че няма да се излежава на плажа. Премахнете парите и заводите ще спрат, училищата ще затворят, градовете ще иизчезнат. Хората ще се избиват за коричка хляб и последните оцелели ще се превърнат във фермери работещи за прехраната си. Човечеството ще се върне в каменната ера. Парите създават условия за цивилизация.

 23. Petrov каза:

  Проблема е че вече има твърде много хора на планетата и твърде малко работа

  • chergar каза:

   Това, че има твърде малко работа не би трябвало да е проблем, а знак, че човека вече се е освободил от тегобата на необходимостта да се труди и може да се отдаде на размишление за смисъла на своето съществуване. Проблемът е, че всичко е подчинено на парите, а парите са създадени за да накарат хората да се трудят, но сега благодарение на научно-техническия прогрес, от този труд няма нужда, а следователно и от парите.

   • Харесвам Ранд и съм чел почти всичко от нея. Тя не знае всичко, но е търсач на истината и произведенията просто отразяват до къде са стигнали съжденията и. Не крия, че съм съгласен с една голяма част от тях, но не с всички.
    Съгласен съм с теб, че настоящата монетарна система и по-точно правилата при които работи е най-малкото несправедлива. Ранд и Алън Грийнспан също са подкрепяли златен стандарт, но Грийнспан се отмята когато го предлагат за председател на ФЕД. Милтън Фридман има една добра книжка за монетарните системи „Немирството на парите“ в която се осветляват вредите от настоящата монетарна система.
    В света в който живеем днес имаме само вътрешно видова конкуренция. Борбата за оцеляване е останала зад нас (за сега). Ранд, както и Маркс предлагат различни социални устройва (правила) при които да се конкурираме и нищо повече. Убеден съм, че не можем да елиминираме конкуренцията (това е друга тема) Моето мнение е, че никой няма право да налага каквито и да е правила насила на останалите, без да бъде ясно дефинирана целта на човешкият живот. Това няма как да стане ако не знаем всичко са себе си и света около нас. Така че, до тогава всеки да си троши главата както сам реши, без да слага и моята в торбата. Ако пък се опита да ме насилва, без бой няма да се размине.

   • авторе, маркс е получил от роднина парички за изработването на платена религия, оправдаваща ограбването и унижаването. неговата „библия е детайлно продиктувяан план за отнемане на собственост от правоимащите, и няма дори думичка за отношения вън от ограбването на работещите и притежаващите. това е последният отчаян напън за запазване на престарялото и компрометирано вертикално управление – централизираната власт – която алчните за чуждото толкова лелеят. всеки подгласник на платения от натан ротшилд жрец на преразпределението чрез насилиее слуга на стария ред – централизираната власт, наричана ту монархия, ту комунизъм, ту диктатура, ту прогресивизъм – да, марксистите, които с измама превзеха властта в най-успешната човешка общност вместо комунисти и социалисти се преоблякоха с друго име – прогресивисти. и още преди да влязат във властта започнаха да декларират създаването на „лагери за преориентация“ на несъгласните с тях – гулаг, ама не в азия, а другаде. затова и решението е очевидно – не са парите виновни, а тяхното командване – докато е централизирано и от потайни алчни престъпшници, парите са като тоягата за кучето и за коня, когато контролът се разнесе върху всеки, които ги потребява – както е при новите пари, работещи с публичен разпределен тефтер за сметки – парите потичат при оня, дето произвежда стойност – фермер, обущар, рисувач или поредния давинчи/тесла/елънмъск. това е днес, това е и утре – не може да спреш слънцето и интернета, дори при напълно спрян интернет блокчейнът продължава по други канали да тече и да работи. и всички регистрирани с блокчейна събития са забележими и неоспорими като гравитацията.

 24. amii azz toz каза:

  Парите, парите, парите ….. 🙂 … Аз се самоопределям като комунист, но имам няколко кредита /5/ 🙂 даа паднах в капана – не съжалявам така или иначе ще отидат не където трябва, Както по-горе казахте има нещо общо с „капиталът “ и принадената стойност. Интересно е че всеки вижда истината, всеки има мнение, но никой няма решение 🙂 освен да стискаме джобовете – това не е решение при положение че образованието е скъпо здравеопазването и т.н. картинката е черно-бяла ии отива към все по-тъмно …. кофти е 🙂 заслепяват ни отвсякъде …

 25. Парите отдавна не са просто разменна монета, която заради удобство замества златото. Темата както е дълга и сложна, така е и доста проста. Също така и банките като институции имат проста функция и следва да се ограничат до нея. Има едно добре направено филмче по темата:

  Също така някъде бях прочел едно доста интересно мнение по темата за парите и лихвите (ако го открия ще го посоча), според които лихвите като еквивалент на реални активи следва също като тях да се амортизират вместо да се олихвяват. Дори в началото на миналия век е имало експеримент и е бил успешен. Познайте какво е станало 🙂

 26. lobohr@.abv.bg каза:

  taka e no ima cjar trjabva da se v1rnite na selo mezdo drugoto mnogo bogati hora sa go napravili otekcheni ot zivota. zatvoren cikal bachka6 hapva6 gleda6 domati i praseta e malko 6te sepotrudite za da si kupite imot no tova e njama idealno 6tastie mnogo komuni zivejat po tozi nachin.vinagi 6te ima rashodi i danaci no koito e umen predpolagam 6te gi svede do minimum.drugija varjant e v gorata traper pravisi zemlajnka i taka 6te si zivei bez danaci i taksi.nazad kam minaloto.taka samo mozete da izbjagate ot sistemata.e razbirate che ne e lesno.na mnogo ot horata roditelite im izbjagaha ot selo a te sega da se vr16tat,no tova e 1 ot nachinite da se bori6 sas sistemata kojato e navsjakade.pretpolagam ima hiljadi o6te nachini no az ne gi znam.vseki trjabva sam dagi tarsi ,no vizdate e po trudno ot tova da puska6 statiiki ot neta.povecheto sa na mnenie che nemoite da me v1rnite naselo i za tova pretpolagam trjabva da potarsjat drugite nachini.

 27. Като фен на Ранд, ЕВАЛЛЛЛА 🙂

 28. Любо каза:

  яко…много ми се понрави!!!

 29. Васил каза:

  Не знам каква точно е била целта на автора, но след прочита на статията в мен всъщност остава впечатлението, че реално той се съгласява с теорията на Ранд. Цялата статия всъщност е в подкрепа на написаното в Atlas shrugged. Хората, които не произвеждат нищо правят законите и контролират тези, които произвеждат всичко и изхранват незнаещите и не можещите. И ги контролират точно чрез средствата, на които можещите отдават значение. Можещите произвеждат, а останалите под претекст да помогнеш на другарчето взимат плода на твоя труд и се облагодетелстват от него. Дори Ранд сама в книгата си е против тези книжни пари :). Хората, които са чели книгата знаят това.

  Въпреки че не съм на 100% съгласен със всичко, проповядвано от Ранд, харесвам идеите й и смятам, че са истина, а виждам, че и автора на статията мисли така. Реално днешния свят, особено пък България, е точно отражение на действителността от книгата й.

 30. Васил каза:

  Забравих да допълня нещо. Болшинството хора всъщност твърдят, че парите са зло (както и тук в статията), че богатите са лоши, мошеници, крадци, измамници и т.н. И въпреки това гледат да се сдобият с пари или поне да намерят някакъв начин лесно да печелят пари или някой друг да ги храни (както в книгата). Абе добре ги е описала повечето неща Ранд :).

 31. едикойси каза:

  Прочетох част от коментарите и да ви кажа до какъв извод стигнах!
  Всеки който цени живота си и е преминал през робството на банките и парите , много ясно осъзнава за какво иде реч.! А тези повърхностните който живеят ден да мине друг да дойде, само да си утолят желанията въобще не могат да вденат замисъла на статията. Така че не ги съдете, те сами ще дойдат на Мене си когато им изцедят осъзнаването и живеца. Всичко е въпрос на енергия и ясно осъзнаване на тънката граница между Алчноста и Ненаситноста на Едните и правото на живот и осъзнаване на другите. Първите са безочливи търгаши който са моделирани от Матрицата за да заграбват. Другите са примирени и смачкани от живота Овце на който им дай само да блеят.!! Това е от мен!!!!!!

 32. Musa Verhad каза:

  Iskam da sam bogat

 33. Бъдете активни! Няма друго, партии, лидери и тарикати, които да искат Вашето мнение. А то е ваше право защото сте хора, преди всичко… свободни хора, в край свободен!

  https://www.facebook.com/groups/755118661214653/files/

  Или търсете в Google:
  „Интернет Конституция на България“ и „Свободните хора“

  анкета-РЕФЕРЕНДУМ.doc

 34. Здравейте, аз съм г-жа Роуз Badmus, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всички ваши финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да инвестират в бизнеса в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние прави надежден и бенефициент помощ и ще бъдат готови да ви предложим заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (roseofsharonfinance @ gmail.com)

 35. mrs isabella henry каза:

  Смятате ли, изисква финансиране и сте се разочарова от банките. Ние можем да ви предложим директно финансиране в размер до 5 милиона в удобно лихвени проценти.
  Свържете се с нас за повече информация по – isabellaloanoffer@outlook.com

 36. Монетарните Матрици и Глобалния Монетаризъм

  http://virtuals.blog.bg/drugi/2014/12/05/monetarnite-matrici-i-globalniia-monetarizym.1319985

 37. Атанас Панчев каза:

  Прочетете книгата. Лихвата рак на обществото. От издателство новата цивилизация. Там има всичко за парите. Приятно четене.

 38. Ali Hammed каза:

  Вземете своя ислямска заем днес на 2% лихва късно.
  3000 $ – 1,000,000 $
  свържете islamicloanss@gmail.com

 39. Ние предлагаме заеми @ лихвен процент от 2% за търговски и частни цели се прилагат сега се свържете с нас чрез нашата електронна поща (LEODARIOLOAN@GMAIL.COM)

 40. Eclaure Monâme каза:

  Истината е ,че сме роби . Световен БОЙКОТ братя и сестри , не сме ли единни ,ще ни продадът душите на дявола , не само нашите ,на децата ни ,внуци пра.. пра …… внуци на Луцифер който ще управлява света . това е капана към /за/ и /на новия световен ред (чип за продадена душа) . Почистват му пътя, не от днес … от преди 1 та световна ,за да се качи на трона . ( машинации от войни,религия ,отрови в храната ни ,ваксини …. цяла верига от лъжи на група хора управляващи нашия живот за и към целта трона за Луцифер !

 41. Анонимен каза:

  Безсрамно плагиатство плюс изопачаване. Това представлява тази статия!
  Типичен марксистко – комунистически подход.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s