– Уважаеми г-н Президент, напоследък много се говори, че вие раздавате най-висшето отличие на Република България без никакви критерии. Как бихте коментирали това?

– Това са спекулации на хора, които ги няма в списъка за награждаване, така да се каже те проявяват една традиционна българска черта – завистта.

– За какъв списък става въпрос г-н Президент?

– Това е списък на чакащи, всеки който иска да получи ордена просто трябва да подаде молба на входа на президентството и след като молбата му евентуално бъде одобрена, името му автоматично отива в списъка на чакащи за награждаване.

– Но защо трябва да се чака? Нима не може веднага да бъде награден?

– За съжаление това не е технически възможно. На края на всеки месец ние разглеждаме подадените молби и след като стане ясно колко от кандидатите са одобрени, подаваме заявка за изработването на необходимите ордени. Както сами разбирате за тяхното изработване е нужно известно време.

– Но защо не поръчате предварително едно по-голямо количество от тях?

– Знаете ли каква е себестойността на един орден? Той е произведение на изкуството и се изработва в частното ателие на един известен български ювелир, чието име няма да споменавам за да не давам повод за допълнителни спекулации. Ще кажа само че цената на един орден е 10 000 лв. Затова не можем да удовлетворим всички желаещи, все пак президентството не разполага с неограничени възможности.

– Колко човека са носители на този орден до момента?

– Не знам цялата бройка, но мога да кажа само за периода на моят мандат, а именно от 22 януари 2002г. до сега аз съм връчил този орден на 200 души.

– Това прави два милиона лева?!

– Част от носителите сами заплатиха изработката му, само и само да го получат по-бързо, така че сумата е малко по-малка.

– Кои например?

– Например г-н Тодор Батков. На него ордена му беше връчен понеже построи със собствени средства няколко масонски храма, едни истински духовни средища, а освен това и по случай 50 годишния му юбилей. Друг такъв пример е бизнесмена Петър Манджуков, той получи ордена си за заслугите си в укрепването на световния мир и по случай 60 годишният си юбилей.

– А какъв е случая с г-н Ахмед Доган, той за какви заслуги се сдоби с това отличие?

– Усещам ирония във въпроса ви, но въпреки това ще ви отговоря по същество, за да престанат спекулациите и по този въпрос. Г-н Ахмед Доган получи орден Стара Планина за извънредно големите му заслуги в изграждането и утвърждаването на демокрацията, етническия мир и духа на толерантност в Република България и по повод 50 години от рождението му.

– А случвали ли са се някакви по-интересни случки по-време на връчването на ордена, нещо по -пикантно?

– Аз по-принцип съм против жълтите новини, но сега ще направя едно малко изключение. Да имало е интересни моменти. Например когато връчвах ордена на г-н Иван Славков, той толкова се беше почерпил от радост, че се наложи двама гвардейци да го крепят да не падне, докато траеше церемонията.

– А той с какво заслужи отличието си?

– Той показа на целия свят, колко качествен алкохол произвеждаме в нашата държава и особено българските винопроизводители му дължат много за направената от него световна PR кампания.

– А имало ли е случай на неприязън между отделни носители на ордена?

– Да разбира се. Например д-р Константин Тренчев и д-р Желязко Христов, беше планирано да получат ордените си на една церемония, но след като се сбиха във фоайето на президентството се наложи да ги разделим в отделни дни.

– Помните ли първия човек на когото връчихте орден?

– Разбира се, това е като първата жена, ако ме разбирате. Първият човек на когото връчих ордена беше посланика на САЩ г-н Ричард Майлс. Той го получи по случай отпътуването си от България.

Не разбирам! Получил е орден понеже напуска държавата ни?

– Това е обичайна практика, която аз въведох. Сега всеки посланик който си тръгва от страната ни получава орден, за да има един скъп спомен от България. Даже веднъж се наложи да връча 18 ордена в един ден на цялото Шведско посолство и Шведското кралско семейство. А след един месец се оказа, че сме забравили портиера на посолството и му го пратихме по пощата.

– А има ли и други царски особи носители на ордена?

– Даже има и български цар носител на ордена и то лично аз съм му го връчил!

– Нима!?

– Да Негово Величесто Симеон 2-ри Сакскобургготски цар на българите.

– До тук виждам, че различни хора, от различни слоеве на обществото са носители на отличието. Искам пак да ви върна към началото на разговора ни и ще ви попитам отново, Какви са критериите при одобряването на кандидатите за носители на ордена?

– За всеки кандидат е различно, но ще ви кажа два критерия които биха ви помогнали да станете носител на отличието. Първо – да имате юбилей в годината на връчването,а ако сте чужденец да можете да посочите България на картата на света.

– Позволете един последен въпрос г-н Президент. Кой ще е следващият носител на ордена?

– Шоуменът Слави Трифонов?

– Благодаря ви г-н Президент.

Advertisements