На страницата на министерският съвет бе публикувана стенограмата от обсъждането на предложението за въвеждане на данък върху пенсиите на работещите пенсионери. Ето пълният текст на стенограмата:

Дянков: Добър ден г-н Борисов, викали сте ме.
Борисов: Седнете Дянков. Кажете ми сега до какво решение стигнахте, откъде да вземем нужните пари за бюджета?
Дянков: Мислих много, г-н премиер и мисля, че намерих решение.
Борисов: Кажете Дянков. Да чуя.
Дянков: Според моя анализ, се налага да набавим необходимите средства, чрез увеличаване на данъчната тежест. Досега доста фирми са укривали данъци и са натрупали огромни богатства за страна като България, а някой дори и в световен мащаб, така че е дошло времето държавата да си вземе парите с които е била ощетена през цялото това време на първоначално натрупване на капитала, което тука наричат преход.
Борисов: Ти чуваш ли се какви ги говориш бе? Искаш да вземеш пари от моите приятели, още малко и от банката на приятелката ми ще искаш да си плащат данъците. Не може. В нашата родина, политиците и бизнеса са неразривно свързани, това Доган го обясни много добре в едно шоу преди време. Явно не си го гледал. Вземеш ли пари от бизнеса, все едно взимаш от мене. Не става, дай друго.
Дянков: Затруднявате ме г-н премиер. Добре, богатите отпадат. Тогава ще вземем от работниците. Ще им кажем, че ще правим реформи в здравеопазването и затова трябва да вдигнем здравните вноски. Щът не щът ще дадат, щом е за здраве.
Борисов: Не стигат, Дянков. Колко работници имаме, та да напълним хазната, от някакви си мижави здравни осигуровки.Повечето дето могат да работят, избягаха в чужбина, тука само куци, сакати и идеалисти утописти останаха. Ей го, аз ся се мъча поне тях да задържа, като не ги пускам без здравна карта в чужбина, но трудно. Опитвам се и от тези дето се изхитриха и работят в чужбина и от тях да взема. Като стана въпрос за тях, ти ще трябва да дадеш пример. Ще си платиш здравните осигуровки, а аз после ще ти вдигна заплатата. Но да се върна на въпроса, тея дето избягаха зад граница, се усетиха копелетата и сега не щат да се връщат в България. Така че и от тука колкото и да съберем няма да е достатъчно. Друго решение трябва Дянков, друго. Мисли с тая тъпа глава. Къде си учил?
Дянков: Ами тогава да вземем от най-многобройната прослойка, от циганите. Ще им спрем помощите, ще премахнем всякакви пречки пред тях да напускат страната. Те без помощи, сами ще избягат и така ще икономисаме средства от бюджета.
Борисов: Не става Дянков. Ти с гъза ли си мислиш бе? Ами на следващите избори кой ще гласува за нас? Друго, Дянков, друго.
Дянков: Ами то останаха само пенсионерите. Ще обложим с данък пенсиите на тези дето работят. Щом работят, значи са здрави и прави. Ще закрием болниците, така другите болни пенсионери, ще измрът и така ще напълним бюджета.
Борисов: Ти си гений бе Дянков. Малко бавно загряваш, ама найсе. Утре внасяш закона. Хем, ще уморим електората на комунистите, хем ще им вземем парите. Браво, Дянков, браво. Ела да те потупам по рамото.

Advertisements