На сайта ни получихме коментари, имащи за цел да открият истината за случилото се на 3-ти март в мисията ни в Афганистан. Публикуваме ги, отделно като статия, за да са по прегледни и да има всеки възможност да си състави собствено мнение по въпроса.Това не е единственият случай когато, се променя погледа към историята ни в зависимост от актуалната европейска и световна политика в момента, но мисля че дава една добра и нагледна представа какво точно се случва. Истината е, че историята се пише от победителите, а в случая явно не сме ние.
Неутрален:
Презентацията на Благоева е преценена единствено като неуместна в рамките на коалиционната среда, от гледна точка на задачите, които изпълняват българският контингент в Афганистан и силите на НАТО, под чието командване се намират.
Такава е оценката не само на турското командване, но и на командването на натовските сили и на командването в България.
Настояването на всички е за отстраняване от района на мисията, или най-малкото от работното и място.
Чергар:
Кога е уместна историята ни, само в къщи на маса? Може би и произведенията на Каравелов, Ботев, Раковски и писмата на Васил Левски са неуместни? Историята е една, без значение дали на някого му харесва или не.
Неутрален:
Командването на контингента още до края на деня – 3 март, Националния празник, потушава с дипломатичност скандала, като свежда оценката до „индивидуална постъпка, ръководена от патриотични чувства, повлияни от емоциите във връзка с празничния ден“. Това е отразено и в протокола на комисията за служебна проверка.
Чергар:
От какви чувства се е ръководело командването, докато е потушавало скандала, питам се аз?
Неутрален:
Полк. Лилов, когото вие очерняте без да познавате, потушава за един ден обвиненията към българската страна, без да поднася извинения и без каквото и да било наказание за Благоева, без дори да я отстраняват или преместват на друга длъжност. И без да тълкуват никакви терминологични грешки.
13 дена по-късно случаят е интерпретиран на неточно в медиите.
Незаслужено единият е преекспониран в герой.
Очернен е обаче полк. Лилов, който е спасил Благоева (и не-само) от очерняне.
А никой все още не се наема да коригира информацията за случая.
Чергар:
Доколкото разбирам вие обвинявате в лъжа МО? И как точно потушава скандала, какво е направил и казал, щом не е направил това в което го обвиняват?
Значи полковникът спасява Благоева, като потушава изразените от нея патриотични чувства!?
Неутрален
От няколко месеца един връх край Кабул се нарича Шипка, а друг – Ботев. На емблемите на българската рота пише „Bulgaria – Wherewer We Are“.
Все някой трябва да има заслуги за това.
Познайте кой е, и кой има интерес от очернянето му, към което, за съжаление този сайт (иначе толкова интересен за мен като идея) се присъединява.
Чергар:
Кажете ни, кой има интерес от очернянето му и защо? Иначе всичко заприличва на една теория на конспирацията. За съжаление все още не съм убеден, че това което е станало е маловажно, цялата история с опита да се извинят действията на полковника ми приличат на шикалкавене? Ясно е, че полковника не е действал само по своя воля, но понякога човек трябва да е достатъчно силен да отстоява собственото си мнение дори и пред тези от които зависи прехраната му!
Неутрален:
В армията всичко е добре документирано, това е обективната истина, какво шикалкавене?
От тук нататък са неприятностите и опасностите до които може да доведе неуместно и ненавременно ровене в стари рани. Дипломатичността е необходима – военните там имат ясни задачи, всички коалиционни партньори са обвързани помежду си с жизненоважни отношения. Помните ли, че в Ирак дадохме жертва от приятелски огън?
Тук вече е грешката на Благоева, която обаче е умаловажена, за да се съхрани нейното и националното достойнство.
Чергар:
Щом е толкова добре документирано, защо не публикуват, стенограмите или какво и да е там кето да покаже какви са били точно разговорите водени около презентацията за 3-ти март? Каква е точно грешката на майор Благоева? Това, че отбелязва празника така както тя го чувства? За каво ровене в стари рани става въпрос, тука иде реч за отбелязването на националният ни празник? И кога би било навременно и уместно да се отбележи 3- ти март? Не разбирам!
Неутрален:
Кой има е интерес?
Този, който е направил неточното съобщение и се страхува да се коригира?
Този, който се страхува да каже истината, за да не се разсърдят турците, че не е наказана Благоева?
Този, който търси антигерой, за да събудим заспалия ни патриотизъм?
Този, който злорадства за очернянето на още един достоен българин?
Много долно!
Чергар:
Защо самият полковник не излезе да изясни своите действия и да отхвърли клеветите, ако са такива?

Advertisements