Висшият съдебен съвет, след извънредно заседание на което обсъди отправените му критики от министър Цветанов, излезе  със следното официално становище:

„Ние, върховният орган на българската съдебна система, разгледахме подробно и направихме внимателен анализ на отправените към нас критики, относно темпа и качеството на работа, на съдебният състав в съдебната система. Следствие на това стигнахме до следните заключения, които обосновават необходимоста да продължим и занапред да работим, така както сме работили и досега:
Първо – Ако осъдим, всички политици които са крали пари от държавата, това означава, моментална криза в законодателната власт, тъй като по-голямата част от депутатския състав, в един или друг период от време се е възползвал от възможноста да натрупа състояние чрез недотам легални способи. Сами разбирате, че по време на криза, това е недопустимо и ние не можем да поемем отговорноста да хвърлим държавата в състояние на безвластие и анархия.
Второ – ако осъдим бизнесмените, които са укривали данъци, източвали са държавата или са извършвали други престъпни машинации с цел бързо натрупване на първоначален капитал, това означава моментално да обезглавим и сринем българската икономика.А тъй като някой от тях се занимават в момента и с политика или спонсорират избрани от тях политически кръгове, да създадем сътресения и в българската политическа система. На дали и самият премиер ще се съгласи неговата приятелка милиардерка да се окаже зад решетките. Това би довело до дискомфорт в личният и интимен живот на премиера, а това ще бъде пагубно за държавата. Особенно по-време на криза.
Трето – ако осъдим целия състав на криминалният контингент в страната, това би оставило близо 70000 души без работа, което допълнително би усложнило положението на пазара на труда в този момент на тежка криза. Тъй като, ние винаги сме се ръководили от човещината, смятаме, че е по-добре 300 човека да останат на свобода, макар да не я заслужават, отколкото 70000 без работа.

Въз основа нa гореизложените три точки, ние смятаме, че е целесъобразно и занапред да работим, така както сме работили досега, поне дотогава, докато излезем от кризата или пък България престане да съществува“