България е пълна с позитивно мислещи, прости, заблудени, витаещи из облаците индивиди. Погледнете само  кастингите за различните риалити формати. Оптимист до оптимиста, мила моя майно льо, дебил до дебила,  сите позитивно мислещи, отдалечени от реалността, изгубили реална представа за себе си и възможностите си. Да са само те, ще кажа криза е, няма пари и са пуснали лудите на свобода, но не са само те. Хиляди позитивно мислещи пускат ли, пускат есемеси, позитивно надявайки се да спечелят наградата от поредната телефонна игра за позитивни дебили или подкрепяйки позитивно друг позитивен дебил, излязъл на сцената. Всъщност с вашите позитивни есемеси вие подкрепяте една по-реалистично и лукаво мислеща част от обществото, но това е друга тема.

Но армията на  позитивно мислещите не се изчерпва, има и още кадри на позитивната мисъл. Например тези с дългосрочно позитивно мислене, взели дългосрочен ипотечен кредит или пък такива с необуздан позитивизъм, горди собственици на позитивни кредитни карти. О боже, колко позитивизъм има на този свят, боже! Има и позитивисти от типа 6 от 49, те са от  по-старата генерация позитивно мислещи и не са толкова опасни за себе си. Някои от тях обаче се превръщат в хазартни позитивисти, залагайки позитивно всичко което притежават, докато накрая свършат позитивно – я с куршум в главата, я в затвора за дългове, – но все още мислещи позитивно. Има и една част тихи, позитивно мислещи трудови хора, вярващи че нещата НЯКАК СИ ще се оправят. Няма да е все ТАКА. И мислят така позитивно до края на изпълнения си с позитивно мислене живот. Но май си остават само с мисленето.

Интересни са и изборните позитивисти, те влагат много позитивно мислене при всеки нови избори, предавайки своята позитивна енергия на новите политически позитивно настроени лидери. Единствените ползи обаче от цялото това предизборно позитивно мислене май си остават за избраните политици.

Драги, скъпи позитивно мислещи сънародници, спрете с този позитивизъм, че ме избива на негативизъм. Погледнете реално на нещата и разберете, че нищо няма да се промени просто от само себе си, ей така, а трябва да вложите лични усилия, и мисъл, и идеи. Вашето позитивно мислене ви прави по-податливи на манипулация и политически внушения. Разберете, шансътда станете богат или просто да водите един нормален живот е нулев или близък до нулата, докато разчитате само на положителното си мислене. Отърсете се от позитивизма и се сблъскайте с реалността. Гаранция че ще успеете да я преборите няма, но все пак шансът е по-голям.