„Парите – викат – не били най-важното нещо в живота“ – по-голяма общоприета глупост не съм чувал. И кое е най-важното питам аз? Здравето? А колко от вас са ходили на зъболекар, преди да ги заболят зъбите, че и след това? Май повечето отиват чак когато са за вадене, че е по-евтино. Ами като вземе някой, че се разболее по-сериозно, какво ви трябва? Любов и вяра ли? Или почват едни благоворителни акции, едни концерти, едни заеми, едно изпращане на есемеси и то все за събиране на пустите пари. Здраве със любов не се купува.

Ами я се вижте какво ядете – боклуци, направени от боклуци с ужасен вкус. И защо? Защото е по-евтино. И същите тези боклуци, които ядете ви разболяват. Да не говорим пък за кредитите. Що ги теглите? Щото ви трябват пари, за разни материални придобивки, които искате да имате веднага. Ами после, когато дойде време да ги връщате тези кредити с кво ги връщате? С късмет? А тази финансова криза, дето разклати целия свят, що се появи? Щото няма пари и не само заради това, а защото много хора, вярват на подобни глупости, че парите не били важни.

Ето какво ще ви кажа: Тази глупост е утехата на лековерните, дето нямат пари и забавлението на богатите със същите тези лековерни бедняци. Едните вобще не знаят какво представляват парите, как функционират, а другите им насаждат горната мисъл щото така им е удобно, и изгодно, и се забавляват гледайки резултатите. Парите драги мои, са много важни, въпреки виртуалната си същност, светът  днес е така изграден, че всичко се крепи на тях.

Но вие, това някак си него осъзнавате, нямате представа колко е важно и изобщо не полагате усилия да се образовате финансово, въпреки че от това зависи живота ви и този на вашите деца. Защото утре, когато детето ви се разболее (недай си боже) или поиска някаква играчка, а вие нямате пари за лекарства и за забавления, ще се наложи да му разтягате разни философски локуми (ако сте способни и на това) или, което е по-вероятно ще му втълпявате, че въпреки, че нямате пари за да му осигурите желаните и необходими неща, то те тези същите пари не са най-важното нещо в живота.

Ще перифразирам, част от написаното отАлан Грийнспан (пет мандата председател на съвета на директорите на Федералния резерв на САЩ ) в статията му „Златото и икономическата свобода“, където се разглеждат доста интересни проблеми, но да се върнем на парите: Парите са универсално средство, което участниците в обменната икономика са приели за заплащане на своите стоки и услуги, както и за положения труд. Те могат да бъдат използвани и като мярка за пазараната стойност на даден продукт или услуга, и като средство за съхраняване на стойност, т.е. като средство за спестяване. Ако ние не притежавахме подобно общоприето средство, каквото са парите, щяхме все още да използваме примитивната натурална размяна или да живеем в самозадоволяващи се стопанства, отказвайки се от предимствата на специализацията. Ако не съществуваха парите, спестяването, дългосрочното планиране и обмяната щяха да бъдат невъзможни. Е как може при това положение, те да не са важни, като цялата съвременна цивилизация се крепи на тях?

Това е едно от нещата, което трябва да знаете за парите. Парите са инструмент и като всеки инструмент са опасни за този които не знае как да борави с него. Образовайте се самостоятелно, образовайте и децата си, а не им набивайте в главата, че парите не са важни, защото така ги осъждате на доживотно робство. Осъждате ги да бъдат роби на тези, които знаят какво всъщност представляват парите и как функционират.

Реклама