На днешното заседание на Столичния общински съвет е прието единодушно въвеждането на нов общински данък, а именно данък „тротоар”. Всъщност това ще бъде такса, по подобие на такса „смет”, и ще се събира веднъж годишно от жителите на столицата при подаване на данъчна декларация. Размерът на таксата ще е 30 лв. на човек от домакинството, като от данък са освободени лицата под 7 годишна възраст, освен ако не се придвижват с помощта на детска количка, т.е бебетата които все още се возят на такова приспособление също ще бъдат облагани с новия данък. Хората, живеещи в София, но нямащи постоянно жителство в столицата, както и гостите на града, няма да избегнат новата такса. За тях ще бъдат въведени специални карти по подобие на тези за градски транспорт с цени за ден, седмица и месец, съответно един, три и пет лева.

Общинската полиция ще проверява пешеходците и ако те не могат да удостоверят с документ за самоличност, че са жители на София и не са си закупили необходимата карта за движение по тротоарите, ще бъдат глобявани с десет лева, като фишът за глоба ще им позволи да се разхождат безплатно цяла седмица по изящните софийски тротоари. Общинските съветници аргументираха решението си с мотива, че щом за колите се дължи пътен данък, то подобен би трябвало да плащат и пешеходците за удобството да се придвижват по столичните тротоари, които не са безплатни и не никнат като гъби.

Новата такса ще влезе в сила от 1-ви октомври за гостите на столицата, а столичани ще си заплатят данъка при подаване на данъчните си декларации следващата година. Общината очаква приходи от новия данък между 40  и 100 милиона лева, които ще се използват за поддръжка и подмяна на тротоарите в столицата. Премиерът Борисов изрази неодобрение и недоумение относно необходимостта от въвеждането на този данък, при положение, че е направил метро и на гражданите не им се налага да ходят.