Нова драма се разрази около случаят „Читанка“. Двадесет и четири годишният студент Кирил Методиев беше задържан при акция на ГДБОП и обвинен, че извършва подривна дейност рекламирайки новият адрес на незаконната виртуална библиотека „Читанка . инфо“, като освен това уронвал престижа на държавата в лицето на службата (ГДБОП). Причината за тези обвинения е, че студентът със собствени средства, чиито произход е в процес на разследване,  си направил собственоръчно тениска на чиито гръб се мъдрел надписа „chitanka.gdbop.com“ и логото на виртуалната библиотека и се разхождал с нея на обществени места.

За щастие, група лица принадлежащи към просветителите от издателска къща „Труд“, асоциация „Българска книга и съюза на преводачите в България, го забелязали и подали сигнал на единственият все още действащ в световен мащаб рицар на книгата – сър Явор Колев. Те му съобщили, че из столицата се движи лице ,което накърнява техните интереси и му обяснили случая. Рицарят веднага се обадил на дежурният телевизионен екип по отразяване на акции и съвместно, съвестно поели да издирват студента. Не след дълго, усилията им се увенчали с успех и те го забелязали на площад Славейков, където пребиваването му предизвиквало буен смях.

Акцията била проведена светкавично, без лицето да успее да окаже съпротива, тениската била конфискувана а Кирил Методиев задържан и отведен в ареста. Цялата акция била прилежно документирана от телевизионният екип и само чакала разрешение от PR-екипа на  управляващите за да бъде излъчена по националните телевизии.

Рицарят на книгата, който вече се бил опарил от предишната злополучна акция срещу Читанката в интернет, се обадил на депутатката Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ и председател на правната комисия  в 41-вото народно събрание, за да съгласуват по-нататъшните действия по случая.

След дълго умуване, Искра Фидосова предложила следното решение: Според нея, всеки имал право да носи тениска с такъв надпис, какъвто си иска, стига с това да не се обиждат и накърняват интересите на трети лица. Тъй като случаят бил именно такъв, според нея трябвало да се отпечатат върху тениската допълнителни надписи със същата дължина и размер на шрифта, като тези на накърняващия интересите и доброто име на засегнатите лица надпис, като така те ще получат удовлетворително право на отговор. Освен това тя съобразила, че надписите трябва да бъдат отпечатани така, че едновременно да се виждат и накърняващият интересите надпис и надписите отговори. Тоест всички надписи трябвало да се отпечатат на гърба на тениската, така че да не може случайният читател да прочете  надпис касаещ  само една от страните.

Това предложение изглеждало демократично, но за всеки случай Фидосова и Рицарят решили да се обадят и на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, тъй като случаят касаел неговото министерство. Все пак ставало въпрос за тениска с надпис, която представлявала своего рода информационна технология, надписа играещ ролята и на съобщение и самото извършване на престъплението ставало чрез пешеходен транспорт.

Министър Цветков веднага се отзовал на обаждането и тримата се събрали на съвет. Според него , тениската като носител на информация, би трябвало да бъде контролирана, като бъде контролирана информацията, която носел надписа върху нея. Контрола предложил министъра, трябвало да се осъществи като се премахне първоначалният надпис, предизвикал ответните реакции на недоволство, а се оставят само последващо отпечатаните надписи. За да не бъдат все пак обвинени в накърняване на нечии права, тримата умници решили да си вържат гащите, като се обадят на Българският Хелзинкски комитет и консултират решението си с техен представител.

От Хелзинкският комитет веднага се отзовали и пратили свой представител. На последвалият съвет в търсене на консенсус, заседаващите разгледали всички страни на проблема. Предложението на Хелзинкският комитет било, да се премахнат всички надписи от тениската, като така се гарантирало, че интересите на нито една от страните в конфликта няма да бъдат накърнени. Тъй като обаче, това било технически трудно изпълнимо, те поели ангажимента, да организират акция за набиране на средства за закупуване на чисто нова бяла тениска, която да компенсира евентуалните материални загуби на студента, а докато средствата бъдат събрани и тенсиката закупена, той да остане в ареста. Това решение било посрещнато с бурни овации, като единственото възможно мирно, компромисно решение, запазващо стабилноста  и идейната толерантност в правовото и демократично общество.

Да живее бялата тениска символ на  свободата на словото и на  свободата на изразяване на собствено мнение. Ура -а-а-а!

Advertisements