Случайно или не, но точно на годишнината от рождението на Апостола на Свободата, Васил Левски, гръмна новината, че негово величество Симеон II Сакскобургготски, цар на българите е съобщил в телефонен разговор на българският премиер  и негов бивш охранител, че смята да заведе дело срещу българската държава в Страсбург.

Дали съвпадението е случайно или датата е символично подбрана, оставям на любителите на конспиративните теории да разсъждават. Налице са обаче няколко факта:

Преди време, негово величество поиска от народа да му вярва, като обеща, че в замяна ще оправи България за 800 дни, а сега крои планове да осъди същата тази България може би в по-кратък срок.

Негово величество, никога не е присъствал на честванията свързани с годишнините от рождението или смъртта на Апостола, който също искаше от народа да му вярва и въпреки мъките, преследванията и неразбирането от част от българското население не тръгна да съди сънародниците си, а беше осъден и обесен заради България.

Може би, негово величество не може да преглътне думите на Апостола, който запитан кого ще турим за цар като се освободиме отговорил: „Ако се бием с турците само за цар, то ние сме глупаци – и сега си имаме султан. Нам трябва не господар, а свобода и човешко равенство.“ За жалост голяма част от българите пренебрегнаха тези слова на Васил Левски и повярваха на негово величество.

И ето, че сега царят ще съди поданиците си, дето му повярваха, че и тези дето не му повярваха, защото държавата това сме всички ние. Този дето беше дошъл уж за да се жертва за България, не може да пожертва няколко декара гори и имоти . . .

Апостола беше писал в едно свое писмо: “ Ако спечеля, печеля за цял народ, ако загубя – губя само мене си.“

Негово величество обаче,  мисли малко по-различно: „Ако спечеля, печеля само за мене си, ако загубя – печели цял народ.“

Но какво можем да очакваме от един „български цар“ в чиито вени тече по-малко българска кръв, отколкото във  вените на Станишев и Доган?

Нищо  . . .! Само борба за санитарна сеч.

Реклами