Полицаи заклаха прасе при спецакция в родопското село Свинчово, съобщиха от пресцентъра на МВР. Акцията чието наименование е „Изкукалите“ е била насочена срещу култивирането , отглеждането, разпространението и употребата на упойващи вещества сред населението на района. Сътрудници на МВР съобщили в ДАНС , че в споменатото село и съседните нему села селяните били учудващо весели въпреки кризата и икономическата политика на правителството, което водело до съмнения за употреба на опиати и приличали на изкукали, което и дало наименованието на операцията. При спецакцията полицаите нахлули, по всички правила на Холивуд в двора на къщата на 87-годишната баба Пена известна, както по-късно се установи, сред съселяните си с прякора „Устата“ подобно на едноименният рапър, който  се оказа бил нейн внук и е замесен в цялата схема, но затова по нататък.

Та при нахлуването си полицаите стъпкали около двайсетина току-що излюпени пиленца, а бабата, която тъкмо подремвала се събудила от врявата вдигната от ужасената квачка, при вида на стъпканите и дечица.  Полицаите , които не очаквали съпротива, все пак били от СОБТ и носели маски на главата, били изненадани виждайки как срещу тях връхлита със секира в ръката сипейки люти клетви, 87-годишната бабичка подпираща се на бастуна си от масивен дрян, така известните сред селското население дрянови тояги, наричани галено дреновици. Бдителните полицаи, въпреки надигналата се суматоха забелязали, че в градината на бабата 150-килограмов нерез опасвал посевите удивитерно приличащи на марихуана. Те светкавично реагирали, като заклали прасето опитващо се да укрие доказателствения материал, а след това и го разпорили за да извадят укритото. Това допълнително вбесило бабата, която виждайки , че няма да успее да стигне навреме до нападателите метнала брадвата по тях и сцепила на единия главата, удряки го за щастие с тъпото на секирата.

Останала вече без едно от оръжието си в ръцете, бабата била обезвредена от един от спецполицаите, който успял с каратистки удар да ритне дреновицата и да извади по този начин бабата от равновесие просвайки я в калта, където обичало да се търкаля закланото вече прасе. Бабата е задържана за 24 часа, като са и повдигнати обвинения за въоръжено нападение и опит за убийство на длъжностно лице, както и за разпространение  и отглеждане на наркотици. Бабата отрича всички повдигнати и обвинения, като показанията и са изключително интересни:

“ Към два часа по пладне – пише бабата в показанията си – чух врява на двора и помислих, че циганите пак са дошли да ми крадат кокошките. Излязох на двора със секирчето в ръка, което държа нощем под възглавницата си за да се защитавам в случай на нужда, тъй като на село няма пункт на нашата полиция и видях маскирани хора, които тъпчат пиленцата ми, колят прасето ми, което се беше вмъкнало в градината с тревата на щастието и го метнах по тях надявайки се да ги уплаша. Не разбрах, че са от нашата полиция, тъй като с тези маски на главата много приличат на бандитите дето ги дават по филмите да обират банки. Не разчетох и надписа на облеклото им, тъй като си бях забравила очилата  в бързината, а и сега все още не знам какво точно значи това СОБТ, прилича ми на безмислено струпване на букви. След малко, един от нападателите ми удари дреновицата с крак и аз се строполих в локвата на прасето, мислейки че това са последните ми мигове живот. Що се отнася до тревата, заради която е цялата дандания, тя ми беше дадена от внука, който носи моя прякор, като ми обясняваше, че ако пуша от нея ще се чувствам много по щастлива и няма да се оплаквам толкова от малката пенсия, а освен това ще спестявам като не давам пари за цигари, които поскъпнаха драстично наскоро. Той ми обясняваше още, че тази трева е единственото нещо което все още го задържа в България, помагайки му да се извиси над суровата реалност. Аз в началото не му повярвах, но когато ме почерпи с една от неговите цигари направени от тази трева и я изпуших, ме напуши смях, а точно тогава дойде и Пешо Пощата, който ми носеше пенсията от сто и двайсет лева, и се учуди че съм толкова весела, като друг път кога си вземам пенсията ми се плаче и рече че съм изкукала. Ние му свихме една цигара и на него  и скоро той започна да се хили разправяйки, че  ще почнем да вземаме пенсии като гръцките, щото техните щели да ги свалят колкото нашите понеже били в криза. Внук ми му даде още двайсет цигари да ги раздаде на останалите селяни наедно с пенсиите, та белким им просветне малко. Скоро новината за тая трева достигна и до другите села, затова посях от нея и в градината за да мога да задоволя търсенето. Само благодарение на нея, живота ни се струва по-лек, затова не мисля, че правя нещо лошо като я отглеждам, а и не я продавам, както твърдят от полицията, а я давам на всеки който видя че е угрижен за нещо. Що да не може да си сея от тая трева, дето те кара да се смееш и да си щастлив, а да може да сея тютюн дето причинява рак, а де? Обяснете ми ? Щото всичко което кара човек да се чувства щастлив е заплаха за управляващите, те искат само да се страхуваме и да им се подчиняваме. Освен това , тея дето ми изпотъпкаха пиленцата, ми взеха и прасето дето го заклаха и го отнесоха нанякъде. Смятам да ги съдя, щото не се легитимираха, а и упражниха насилие срешу животните ми, а благодарение на Бойко отскоро имаме закон дето предвижда затвор за такива вагабонти упражняващи насилие над животни.“

Премиера Борисов, след като разбра за случилото се, обяви, че го е срам от действията на полицията и ще накаже виновните за упражненото насилие над животните. Вицепремиера Цветанов обаче застана твърдо зад своите подчинени, заявявайки че действията са им били изцяло в рамките на закона и съвсем малко извън него, що се отнася до стъпкването на пиленцата, което се случило поради бързината с която са действали полицаите и малкият размер на животните. Що се отнася до бабата, то твърдението и че е използвала секирата като средство за самозащита са едно допълнително доказателство срещу нея, тъй като само нашата полиция има право да ни пази със силови средства и оръжие, а това че нямало пункт на нашата полиция в селото не е оправдание, понеже е достатъчно да звънне на телефон 112 и веднага до два-три часа на нейният сигнал ще се отзоват длъжностни лица, а през това време тя би могла да оцелее не като използва насилие, а като се опита да задоволи сексуално евентуалните си нападатели от какъвто и да било етнос. Учудващо било според него, че това не било обяснено на бабата от нейният внук, който щом пуши трева би трябвало и да е чувал за лозунга “ Прави любов а не война.“, което още веднъж доказва, че те всъщност представляват организирана престъпна група, въоръжена и готова с всички средства да брани своята продукция. Що се отнася до закланото прасе, то било отнесено като доказателствен материал в районното. Цветанов добави, че прасето било обучено да разпознава служителите на реда и при вида им веднага да се втурва в градината и да унищожава посятата трева. Прасетата допълни той, са едни от най-умните животни на планетата и не е случайно това, че често гражданите наричат и полицаите – свини. Зли езици обаче говорят , че прасето било  отнесено от спецполицаите, изпечено на барбекюто на Доган и изядено,  точно преди да го съборят, което било следващата им задача. Цветанов разкри, че зад цялата гюрюлтия около акцията съзира политическа атака от страна на БСП чиито член била арестуваната баба. За да няма повече подобни извинения щели да бъдат отпечатани и разпространени сред населението, особенно по селата където хората не са виждали полицай от десетилетия, брошури с униформите на служителите на МВР, така че да не ги бъркат повече с престъпници. Отделно ще бъде организирано турне на спец-певеца Веселин Маринов, които да популяризира нашата полиция и да повдигне имиджа и  сред селяните.

Advertisements