Още едно ново министерство ще бъде разкрито от септември месец, съобщи самият премиер Бойко Борисов. Новото министерство ще се казва „Министерство на ромската интеграция“, а за министър е поканен известният ромски лидер Цветелин Кънчев. Новото министерство ще има за цел да усвои поне 5 милиарда евро от отпуснатите за интеграциая на ромите в Европа общо 17,5 милиарда. Според премиера Борисов:

“ Интеграцията на ромите може да донесе много ползи за България и сега е момента, когато Европа дава пари ние да се възползваме от това. За всички е ясно, че българите биха възроптали, ако правителството например отпусне дори и 20 милиона за ромска интеграция, но щом ги дава Европа то тогава няма да има проблем. Ако ромите се интегрират в обществото това би решило например проблема с демографският срив и би зачеркнало опасноста България да се стопи демографски. Освен това с оглед на все по-нарастващото търсене на електро специалисти, особенно за строежа на АЕЦ Белене, то мисля, че при едно по задълбочено образование в тази сфера от ромите биха излязли едни добри специалисти, още повече, че всички знаем за техните природни заложености и неприкрити интереси в тази област. Смятам, че бъдещето на България е в ръцете на ромите и затова ние имаме интерес да инвестираме в тях, без ромите България не би била същата. Надявам се, че по-голяма част от българските младежи ще се ориентират към сключване на брак с ромски младежи, тъй като това би им гарантирало получаване на част от тези средства, а и би ускорило интегрирането на българите в ромския етнос, а от там и интеграцията на ромите в обединена Европа. Отправям предупреждение към различните така наречени патриотични организации, като ВМРО, БНС включително и Атака, че няма да толерираме, тяхната нетолерантност относно ромите и при необходимост ще използваме всички законови и надзаконови мерки за да потушим евентуални протести срещу ромската интеграция. Още веднъж искам да кажа, това е последният ни шанс да итегрираме ромите в противен случай интегрираните ще бъдем ние“

Цветелин Кънчев от своя страна, заяви пълна готовност и безрезервна подкрепа относно политиката на ГЕРБ за ромска интеграция, и допълни, че ще се постарае да усвои възможно най-много средства за тази цел. Той каза още, че това е шанса на България да се освободи от влиянието на Ахмед Доган и ДПС, като те бъдат изместени от Евророма в усвояването и разпределянето на европейските средства. Той изрази радоста си, че най-накрая и Европа е осъзнала важноста на ромския етнос за бъдещето на Европа, и че българите като етнос не заслужават подобни финансови инжекции, поради склоноста си към корупция и далавери. Това е шанса на ромите – продължи той – да докажат на Европа, че са по-способни от българите да приемат европейските ценности и да бъдат равни на другите европейски народи.

Божидар Димитров също не остана назад и поиска да участва в разпределението на средствата отпуснати от Европа, тъй като според него, той като министър на българите в чужбина имал своите задължения в тази насока, имайки в предвид множеството български роми емигрирали зад граница.

Волен Сидеров заплаши, че ще блокира границите, за да не допусне завръщането на вече напусналите страната роми, което завръщане допълнително би утежнило и без това загиващото положение на българския етнос.

Advertisements