Българското правителство планира да похарчи близо 50 милиона евро за курсове по йога. Парите ще бъдат усвоени по линия на еврофондовете чрез специална програма, разработена от експерти на социалното, здравното и земеделското министерства. Програмата предвижда да се изпратят около 2000 трайно безработни лица, предимно от ромски произход, на тримесечен семинар по йога в тяхната прародина Индия, като след завръщането си те ще бъдат ангажирани като преподаватели по йога в курсове към бюрата по труда, службите за социални грижи в страната и здравните заведения.

Според експертите това ще помогне и на самите роми курсисти да намерят своето място в обществото в сферата на социалното подпомагане – нещо, което надали някой доскоро е можел дори и да си представи. Според експертите, ромите са идеалният избор за обучаващи се по йога, като разчитат да се събудят техните естествени природни заложби, които произходът им предполага, тъй като кръвта вода не става. Ромите ще се обучават предимно в Асана, Пранаяма и Пратяхара йоги или така наречената група на телесната самодисциплина. ( Асана — телесни положения или пози, упражнения; Пранаяма — съзнателен контрол върху ритъма на дишането; Пратяхара — оттегляне на сетивата и относителна независимост на ума от тях).

Ромите, завършили обучението си в Индия, ще преподават йога на пенсионерите, безработните и социално слабите в специално организирани от социалното министрество курсове. Целта е да се помогне на тези социални групи от обществото да преживеят задаващата се тежка зима чрез прилагане древните техники на йога, водещи до забавяне на жизнените функции и изпадане в състояние на относително дълга медитация и безчувственост към околната среда, в частност атмосферните условия. Експертите са взели предвид, че при правилно прилагане на тези техники се намаляват разходите за храна, осветление и отопление, които са основният проблем при тези социални групи. С помощта на индийски специалисти по йога е разработена специална икономично-здравословна диета от една кофичка кисело мляко, произведено по новия стандарт, един кренвирш “Стара планина” и един хляб на седмица, осигурени благодарение на земеделското министерство.

Здравното министерство застава плътно зад проекта, тъй като е всеизвестно, че практикуването на йога води до по-малка заболеваемост и податливост към остри респираторни заболявания, които са характерни за зимата, а освен това ще намали натоварването на личните лекари и съответно разходите на НЗОК.

Премиерът Борисов също подкрепя проекта, като обеща при успех на пилотния проект, да отпусне дори десетократно повече средства за обучение на роми в Индия. Единственото условие, което е поставил на експертите, е така да се обучават хората, че да излизат от медитация по време на сутрешните блокове и централните новинарски емисии, за да могат все пак да не губят връзка с реалността и с него самия и да не забравят на кого дължат здравословния си начин на живот.

Транспортният министър изрази своите притеснения, да не би да се стигне до там, че обучаваните да придобият способността левитация, което би взривило транспортния сектор в страната и разорило десетина едри бизнесмени, инвестирали в тази сфера, но беше успокоен, че това няма да се допусне. А ако се наблюдават такива случаи, то те ще бъдат веднага отстранявани от тези курсове и подложени на хипноза, която да изтрие придобитите способности.

Шибаният министър изръси поредната си глупост, предлагайки да се изпратят роми и на курсове по “Кама сутра”, които след това да преподават наученото на българите с цел излизане от демографската криза. Това вбеси премиера, който заяви, че ромите и без това явно имат достатъчно познания в тази сфера, след като се множат като зайци, но може да изпрати шибания министър да се обучи, та да заслужи напълно прозвището си.

Срещу проекта се обяви единствено икономическият министър, заявявайки че така се саботират усилията му за повишаване на потреблението в полза на фиска.

Вицепремиерът Цветанов предупреди, че това може да доведе до повишаване на престъпността в страната, тъй като медитиращите ставали лесна плячка на организираната престъпност, която предпочитала да води активен живот и това налагало увеличаване броя на полицаите, които да пазят спокойствието на изпадналите в състояние на по-висше съзнание.

 

Advertisements