Основно правило на съвременния номад е да не разчита на държавата, че ще се погрижи за неговото бъдеще и съответно действията му са съобразени с това. Защо държавата няма да се погрижи за вас ли?

Да вземем сферата на здравеопазването, в момента тя е в плачевно състояние. Въпреки че си плащат здравни осигуровки, повечето хора, когато стане въпрос за нещо по-сериозно от настинка са принудени да търсят специалисти работещи на частно. Ако е нещо много сериозно, тогава направо трябва да се правят концерти и да се пращат есемеси, ето ви грижата на държавата.

Друг пример е пенсионната реформа, възраста за пенсия постоянно се увеличава, поради недостиг на средства за изплащането на пенсиите, а повечето пенсионери в момента получават мизерни пенсии независимо, че  имат по 40 и повече години трудов стаж. Няма никаква гаранция, че ако доживеете до пенсионна възраст ще получите пенсия която да успява да задоволява дори и минималните ви жизнени потребности, още повече като се има в предвид, че когато дойде време да се пенсионирате, броят на пенсионерите ще е драстично по-голям от този в момента, а броят на трудещите се ще е  много по-малък. Откъде тогава очаквате да има пари за вас?

Решението е във вашите ръце. Ако искате да имате относително осигурено бъдеще трябва да спестявате. Сведете плащането на данъци до миминум? Ако ви осигуряват на минимална заплата считайте това за предимство, защото така хвърляте по-малко пари в бездънните, ненаситни и корумпирани джобове на държавната администрация. Държавата е тази, която поддържа сивата икономика, политиците са тези които позволяват сивата икономика да съществува, понеже и самите те имат сив бизнес. Държавата не предлага никаква защита на този, който е решил да се бори за спазването на закона, а ако решите да се оплачете в инспекцията по труда, то най-вероятно служителят там ще стане по-богат, а вие ще останете без работа.

Трябва да осъзнаете, че моментното ви положение не е по ваша вина, както удобно се опитват да ви втълпят някои политици, а именно по вина на управляващите на които вие сте делегирали, упражнявайки демократичното си право на глас,  правта и задълженията да се справят с проблемите. Те не искат да се справят с тях, това трябва да ви е ясно, не че не могат, не искат. Всеки политик, който ви пита: „Вие къде бяхте, през тези  години?“ все едно ви казва: „Какво искате от мен, аз нищо не мога да направя.“ Защо въпреки това иска да управлява, след като признава собствената си неспособност – за да лапа, това е логичният отговор, а докато лапа ви насажда чувство за вина, което не заслужавате.

Държавата в лицето на политическата каста е оплетена със сивата икономика и престъпността като свински черва, а плащането на данъци е просто още един начин и то законов  да си напълнят джобовете за ваша сметка. Заемите, които те взимат от Европа от ваше име и ги разпределят по между си за консултантски услуги, вие ще ги плащате. Ако решите да съдите държавата, паки вие ще платите присъденото ви евентуално обезщетение със собствените си данъци. Вашите данъци позволяват на тази корумпирана машина наречена държава, като за подигравка със смисъла на думата, да съществува.

Сведете плащането на данъци до мининмум, мислете самостоятелно и спестявайте доколкото можете. Ако смятате, че в чужбина ще имате по-добри шансове за реализация и човешко съществуване, не се колебайте да емигрирате. Патриотизма не се изразява в това да живееш на определено място, а да обичаш това което си заслужава да бъде обичано. България е там, където има дори един българин. България вече не е точно определена територия, света се променя, променете се и вие. Вземете живота си в собствените си ръце. Станете съвременен номад – гражданин на света.

Advertisements