Нов расистки скандал разтърси обществото, след като родители на първолаци от елитно софийско училище отписаха децата си от първи клас заради това, че дванадесет от първолаците в паралелката били деца на фолк -диви. Родителите били притеснени, че техните деца ще бъдат подложени на постоянен чалга тормоз от съучениците си и ще се поддадат на лекото поведение характерно и възпявано от родителите на въпросните деца. Според тях, било недопустимо децата им да учат съвместно, като особенно родителите на момичетата се притеснявали, че дъщерите им ще възприемат модела на обличане и сексуална перверзия характерен за чалга частта на обществото. Според тях, за да се реши проблема, трябва по усилена политика на държавата, за интегрирането на чалга-обществото и особенно изпълнителите на тези пошли песни към културния живот в държавата.

Директора на училището сподели, че това не е първият случай на проява на дискриминация. През миналата година друга паралелка се разпаднала, понеже 12 от учениците били деца на политици от тройната коалиция и родителите се притеснявали че децата им ще се научат да крадат и лъжат, като политици, а също и толкова лековато да обещават че ще си учат уроците. Освен това преди години е имало и друг случай при който паралелка е щяла да се разпадне, но положението било овладяно от родителите на дискриминираните деца. Ставало въпрос за деца на мутри и тогава родителите се притеснявали, че техните рожби ще бъдат подложени на постоянен тормоз от мутренските отрочета, но своевременно били убедени чрез силови методи, че това не отговаря на истината.

От министерство на образованието потвърдиха изнесените данни и обещаха, че ще положат усилия да се преодолеят предрасъдаците на част от обществото относно чалгарите. Те споделиха, че се работи усилено и за интегрирането  на децата на политиците сред техните връстници, като за целта са усвоени няколко милиона евро от по европейски програми, за да не се налага както е сега да учат основно в чужбина.

Advertisements