При спецакция тази нощ бяха арестувани поръчителите на убийството на премиера на България, Бойко Борисов. Акцията е проведена в осем часът вечерта, докато заподозрените са обсъждали цената която са готови да платят за отстраняването на Борисов, на фона на вечерната емисия новини на Българската национална телевизия. Престъпната група замисляща покушението се състояла от две червени бабички, двама паркинсонови старци и младо семейство с две деца, които се готвели на следващия ден да напуснат страната в посока Гърция.

Всички те били роднини – възрастните сватове и техните деца, и живеели в една къща. Вицепремиера Цветанов посочи, че доказателствата за престъпните намерения на задържаните са неоспорими и са придобити чрез специални разузнавателни средства, включително комшийката на задържаните баба Пена Подробната, която отдавна извършвала подслушвателни действия подтиквана от патриотизъм и лично любопитство.

От подробните доклади на баба Пена става ясно, че арестуваните отдавна са замисляли отстраняването на премиера и неведнъж са отправяли сериозни заплахи към неговото физическо здраве и чест, както и към тези на роднините му. Арестуваните редовно употребявали домашно приготвени упойващи вещества чиито акциз, както се разбрало при последващото ареста разследване, не е бил заплатен на държавата.

Като мозък на престъпната група се сочи единият от старците, а именно бай Люцкан Чифтето, който бил участвал навремето в партизанския отряд Антон Иванов и имал задълбочени познания по нелегална и подривно-екстремистска дейност. За физически извършител се подготвял мъжът от младото семейство, който наскоро бил съкратен от работата си като полицай и всяка вечер сипел люти закани срещу управляващите.

От докладите на агент Пена се вижда още, че веднага след уволнението въпросният мъж е заявил пред останалите от престъпната група, че ако някой му даде 400 000 евро, не би се поколебал да свети маслото на премиера. С течение на времето обаче мизата намалявала, а предният ден цената паднала само до сумата необходима за закупуване на еднопосочен билет за съседна Гърция, където младото семейство смятало да потърси спасение от налегналият го недоимък. Бързото обезценяване живота на премиера наложило ускоряването на операцията по задържането на заподозрените, тъй-като имало опасност при по-нататъшно отлагане, живота на Бойко да не струва и пукнат грош.

Advertisements