Внимавайте вие, читатели и слушатели, изроди български, които не обичате и нямате присърце своя род и своето българско отечество и не желаете да разберете и да знаете как сте се превърнали в роби на пошлостта и политическите отрепки – премиер, министри и сите пишман депутати. За вас е непотребно и безполезно да знаете известното за идеите на истинските човеци що са се борили за свобода и правда, както знаят всички други племена и народи и да се стремите да им подражавате в мисли и в дела.

Така и аз ви написах подред това, което е известно за вашия безмислен и обречен на нещастие живот. Четете и знайте, защо бивате подигравани и укорявани от други племена и народи. Твърде много се отвратих от българския род  и много труд употребих да събирам от различни източници истории, докато събрах и обединих историята на упадъка на българския род в тези редове. Написах ги за вас, които не обичате своята свобода и отечество и не искате да знете как да изживеете достойно дните си. Четете тези редове и ги препращайте, та дано поне малко ви просветне в тъпите глави!

Много от вас знаят стотици чалга текствове и имената на всички актьори от безбройните сапунени сериали, а не знаят имената на съседите си, нито пък са прочели през нещастния си живот дори една истинска книга. О неразумний и юроде! Защо се гневиш, когато ти кажат, че си прост когато ни можеш да пишеш, ни да  говориш на своя език? Когато вярваш на всичко което ти набиват в главата от телевизора? Когато търпиш работодатели, които се отнасят с теб като с роб? Когато си целия затънал в кредити? Когато нямаш пари да си платиш сметките, но се успокояваш, че имало и по-зле от теб? Когато простодушно повтаряш, че търпението било твоя национална черта, а всъщност търпението е булото покриващо страха ти? Когато си готов да стъпчеш всеки който постигне нещо, просто защото ти самият не си способен да го направиш?  Когато си оставил юздите на живота си в ръцете на продажници, лъжци и престъпници, и те са тези които коват законите по които да живееш? Когато със своя робски труд храниш хилядите готованци на държавна служба, чиято единствена мисъл е как да те подтискат и изнудват, а не можеш да нахраниш семейството си?, И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах.

Но как ти, глупави човече, очакваш живота ти да стане по-добър, като не полагаш и грам усилие да се бориш дори и с малките неправди в живота си, а чакаш някой друг да го стори вместо тебе? Няма кой да дойде и да ти осигури нормален живот, след като ти сам си избрал робството. Да си роб на телевизора, на политиците, на банките, на рекламите, на държавните служители и институции, на безскрупулни работодатели, на всеки що има смелост да ти изсъска заплашително на улицата.

Аз видях, че много българи постъпват така, а после се оплакват, че живота им бил тежък, че нямали бъдеще, че се чувствали изгубени и не знаели какво да правят. Но това е животът който сами са си избрали. Само роб може да търпи да го унижават, да го лъжат, да го тъпчат, да го грабят, без да се съпротивлява, без да смее да отвърне дори и с думи в очите на подтисника си, а когато остане насаме да псува и да се заканва в изблик на робска гордост.

Аз изслушах  много и премного истории и много време наблюдавах прилежно, но никак не можах да намеря друга причина за нещастието  на рода български освен страхът, срахът и пак страхът. Затова българино, не търси виновни за състоянието си другаде, а застани пред огледалото и погледни своята робска физиономия, после иди, нарежи си салатка, сипи си ракийка и се напий от мъка, като осъзнаеш в какво си се превърнал.