Новият президент на Бразилия, Дилма Русеф, предизвика истински медиен фурор след като в последните минути от срещата между нея и българската делегация е изказала официално своето желание да получи българско гражданство. Според бразилските закони това няма да представлява пречка за да може тя да заема президентската длъжност. В страната е известно, че тя е с български произход, който дължи на баща си Петър Русев родом Габровец и приемат спокойно тази нейна романтична стъпка.

Това не е първият случай на чуждестранно правителствено лице, което пожелава да получи българско гражданство. За първи път това беше направено от бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. Българският премиер не успя да сдържи сълзите си и й обеща, че това ще е първото нещо с което ще се заеме след като се прибере в България. Той веднага се обадил на бившият министър на българите зад граница Божидар Димитров, възлагайки му да задвижи нещата, забравяйки в настъпилата еуфория, че той вече не изпълнява тази си длъжност. След като осъзна грешката си, той го назначи обратно на министерският му пост, поради значимостта и неотложността на възникналата ситуация.

Премиерът съобщи все още дълбоко развълнуван, че освен тази наистина дълбоко символична стъпка, по време на срещата са били постигнати и ред други значими договорености. Дилма останала потресена от уникалната българска железопътна инфраструктура и непостижимата за бразилските и вобще световни стандарти скорост на българският железопътен транспорт от 60 км. в час, гарантиращ на пътниците спокойствие и сигурност в днешния забързан свят. Тя изразила неистовото си желание български специалисти да се заемат с изграждането на модерна бразилска железопътна инфраструктура по подобие на българската.

Освен това, тя с умиление разказала на премиера за своите спомени от баща й, който като дете и разказвал за това как българите първи използвали самолета за военни цели, и как се развивало тогава самолетостроенето в България, за Асен Йорданов и първият български самолет „Експрес“, като поискала България да помогне в развитието на самолетостроенето в Бразилия. Отново трогнат българският премиер възторжено обещал, че ще помогне на за изграждането на модерен завод за Самолеторазбивачи за еднократна употреба и ще изпрати най добрите авиоинженери преподаватели в Техническият университет в София за да подпомогнат възхода на бразилското самолетостроене.

Бойко Борисов не се стърпял и предложил доброволно да участва в изграждането на метрото на бразилската столица, а и в другите по-големи градове на страната, както и в строителството на магистрали и пътна инфраструктура, което Дилма с ликуване приела.

Дилма Русев изказала на българският премиер своята дълбока признателност, за обещаната от страна на България подкрепа за Бразилия по пътя на превръщането и от една изостанала държава в просперираща страна по подобие на България, тя допълни, че е изключително удовлетворена и обнадеждена за бъдещето на Бразилия след като българският премиер  и е обещал да служи като мост между Европейският съюз и Бразилия, за по-бързото интегриране на страната и сред водещите развити нации в света.