Главният прокурор на България, Борис Велчев е приет късно тази вечер в Правителственна болница с тежки черепни травми, след побой нанесен му от двама еврокомисари. Пострадали са и вицепремиера Цветанов, и правосъдната министърка , но те са само с охлузвания. Животът на главният прокурор е вън от опасност, тъй като травмите са засегнали само черепните кости, благодарение липсата на мозък в черепната кутия. Инцидента е станал по време на работна среща между представители на еврокомисията и българските власти. По време на срещата, са били обсъждани проблемите в българското правораздаване и съдебна система, следствието и прокуратурата.

В момента, когато станало въпрос за реформите в съдебната система, нервите на присъстващите на срещата еврокомисари не издържали и те се нахвърлили с неистови крясъци върху главния прокурор, вътрешния министър и министъра на правосъдието: “ Вие сте срам за Европа! За човечеството! За какви реформи ни говорите, когато всичките ви престъпници са на свобода? За какво правораздаване става дума, когато сте червиви от корупция? С какви кадри ще правите специализиран съд, когато общественото доверие в съдебната ви система е нула? Вие сте некадърни, алчни и безочливи? Вие сте истинските престъпници в държавата! На колене, като всички престъпници!“ Крясъците на еврокомисарите, преминали в ритници и тукати – „Вие ще бъдете съдени, пред международния съд за правата на човека – продължавали те – Знаете ли, че срещу вашата държава има най-много заведени дела за нарушаване на законите и правата на гражданите й?“ Вие сте срам, срам!“

Само благодарение на бързата намеса на „Нашата полиция“, фаталния край бил предотвратен, а еврокомисарите арестувани и задържани за 72 часа. Самоличността на еврокомисарите е установена. Става въпрос за баронеса Катрин Аштън – върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и Вивиан Рединг – комисар по правосъдие, основни права и гражданство.

От Брюксел настояват, еврокомисарите веднага да бъдат осовободени, тъй като те били упълномощени и изразявали официалното мнение на еврокомисията относно състоянието на правораздавателната система в България. Според Цветанов обаче, те са престъпници и ще бъдат съдени от специализираният съд, който скоро трябвало да започне да функционира, а дотогава ще бъдат разменени с братските САЩ за престъпници от Гуантанамо.

Advertisements