Вицепремиерът и министър на вътрешните работи се самоарестува след разкритията, че е закрилял интересите на определени фирми, като не е позволявал срещу тях да се водят активни митнически действия. Той доброволно си свали имунитета и си хвърли оставката през прозореца на кабинета, след което подаде жалба срещу себе си в най-близкото полицейско управление. Служителите на РПУ-то, се същисали и не знаели какво да предприемат, затова се наложило Цветанов сам да си постави белезниците. Според запознати, едва след като прочел стенограмите от записите на телефонните разговори на своите подчинени и колеги, той осъзнал напълно нивото на своята некомпетентност и глупост, и това довело до задълбочаване и усложняване на психическите му проблеми, което пречело на понатъшното му оставане на поста, като вицепремиер и вътрешен министър. От прокуратурата обаче са го освободили незабавно, като са посочили, че простотията не е престъпление и те нямат законово основание да го подведат под отговорност, още повече, че той е бил избран от обществото по време на парламентарните избори. Що се отнася до неговата некомпетентност, то той не е придобил службата си с фалшива диплома, като при случаят с Калина Илиева, а съвсем открито и честно.

Премиерът Борисов успокои обществото, като вече официално съобщи, че Цветанов ще бъде номиниран от ГЕРБ за президентския пост, където неговото малоумие и некомпетентност, опасно съчетани с амбиция и самоувереност, няма да нанесат сериозни поражения върху имиджа на правителството и държавата, тъй като както всички знаят, правомощията на президента са силно ограничени, а и друг ще му пише новогодишните обръщения.

Западни медии коментираха, че Цветанов и Калина Илиева са представителна извадка относно възможностите , психическото състояние и интелигентността на по-голямата част от българите останали да живеят в страната си. Според тях  всичко свястно отдавна е емигрирало, което и самият премиер бил потвърдил с думите си за „лошият човешки материал“.