Екип на здравното министрество след дълги разследвания успя дя открие източника на заразата, причинил епидемия от хепатит А в три града на България – Стара Загора, Хасково и Пловдив. Според изнесената информация, заразата е тръгнала от завод произвеждащ хранителни продукти в Старозагорско. По време на работния процес, една от пакетиращите машини е била оставена без наблюдение от оператора, който бил отишъл по-голяма нужда и част от продукцията се разпиляла по земята. При завръщането си на работното място, работникът с ужас забелязал разпиляната продукция и се втуранал да я смете преди да го е забелязало ръководството. За негова зла участ, точно в това време през цеха минавал директора на фабриката, който като забелязал случващото се сърцето му го заболяло и се развикал гневно:

– Какво правиш бе? Хората по света умират от глад, а той тръгнал да изхвърля храна!

Работникът потръпнал, покъртен от човеколюбието и загрижеността на шефа си за милионите гладуващи по целия свят и се замислил  колко бил грешал  като си мислил, че шефа му мисли само за пари и печалби, и за това как да направи така, че разфасовките да бъдат в долната граница на разрешеното отклонение в грамажа. Всъщност той сега проумял, че неговият космополитен и изпълнен със загриженост за съдбата на човечеството след раждането на 7 милиардният жител на планетата шеф, целял само и единственно производството на колкото се може повече опаковки от единица суровина, които да стигнат до пламенно очакващите ги гладни гърла.

Нещеш ли обаче, тъкмо в този злощастен за българският народ ден, шефът на районното ХЕИ очаквал гости вечерта и решил да предприеме една обиколка из хранително вкусовите предприятия намиращи се в подопечният му район. Разбира се той не пропуснал и въпросното предприятие, като по нещастно стечение на обстоятелствата пристигнал на проверка (защото така се наричат неговите, а и на останалите служители във ведомството, акции по снабдяване с хранителни продукти за домашна употреба) малко след като злощастният служител върнал сметеното от пода,  обратно в захранващия силоз на пакетиращата машина.

Разбира се, веднага щом от портала известили директора за пристигналият на внезапна проверка шеф на ХЕИ, той разпоредил да го посрещнат като важен гост и веднага му дал една опаковка от продукта директно от лентата на пакетиращата машина, така да се каже прясно-прясно, така че да може да си я инспектира на спокойствие в къщи.. Точно в тази опаковка обаче, попаднала и част от първоначално предназначените за боклука хранителни съставки.

Вечерта на гости му били, директорите на районните ХЕИ служби от Хасковско и Пловдивско, които заедно с него провели трапезна проверка на иззетите за анализ хранителни стоки, сред0 които била и злополучната опаковка. Сред тези трима мастодонти на санитарния контрол, тези вечери били една дългогодишна традиция датираща от незапомнени времена, като между тях съществувало едно феърплейско съревнование за това кой ще предложи повече хранителни стоки за анализ.

В крайна сметка поради тяхната отдаденост в работата, те станали злощастни носители на заразата от хепатит А, която придобили при консумацията на въпросната опаковка с хранителен продукт и от самите тях тя се разпространила и в подопечните им области, където те продължили да изпълняват своите служебни задължения като обикалят хранително-вкусовите предприяти, непреднамерено способствайки за по широкомащабното и разпространение.

В заключение от министерство на здравеопазването определят случая, като едно злощастно стечение на обстоятелствата възникнало по време на усърдната работа на неуморните държавни служители. Здравният министър дори си припомни и други подобни случаи, в които за щастие пострадалите се ограничили само в кръгът от служители на санитарната инспекция, като даде за пример случаят когато инспектор от ХЕИ е бил приет по спешност в Пирогов и се наложило да го оперират от херния, предизвикана от прекалено големият товар от хранителни стоки, които бил взел за анализ и то за вкъщи в извън работно време. Както философски  и поучително завърши здрлавният министър: “ Пътят към ада е постлан с добри намерения.“