Огромна по мащабите си акция предприеха от изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“, срещу нелоялните работодатели в цялата страна, в стремеж да изчистят името си на една от най-корумпираните държавни структури. Целта на предприетата от агенцията проверка беше да принуди работодателите да раздадат забавените възнаграждения на работниците си, като в някой фирми особенно в провинцията забавянето стига до 6 месеца. В резултат на самоотвержените действия на служителите от „Инспекцията по труда“, собствениците на тези фирми бяха принудени да строят персонала си и да му изкажат гласно своите благодарности за положения от тях труд.

Всички служители получиха по едно „Браво“ и „Благодаря“, а някои бяха й потупани по рамото. Това беше една затрогващо събитие и хиляди служители, които бяха отписали всяка надежда да бъдат някога възнаградени за труда си, се разплакаха от умиление. Част от работодателите, бяха принудени от служителите на агенцията да удостоят работниците си полагали извънреден труд с почетното признание: „Ти си железен.“ Неописуема беше радостта в семействата на тези работници, когато на масата беше сложено полученото „Браво“, а децата с нескрита радост пипаха рамото на родителите си, което работодателят беше  потупал. Част от получилите признание за своята желязна същност, се опитаха да я осребрят в най-близките приемо-придавателни пунктове за вторични суровини, но възмутени от предложените им жълти стотинки (тъй-като поради кризата цената на желязото беше паднала неимоверно ниско, за което трябва да признаем работодателите нямаха вина.), те я предадоха на жените си за да я приготвят в тендежрата под налягане.

Имаше и такива невежи служители, които се опитаха да си напазаруват стоки от първа необходимост, като казваха „Браво“ и „Благодаря“ на касиерите в супермаркетите, но понеже не успяваха да достигнат оригиналната шефска интонация, бяха арестувани от „нашата полиция“ и дадени под съд за опит за пробутване на фалшиви разплащателни средства. Разбира се имаше и такива, които решиха да изплатят своите ипотеки като потупат банкерите по рамото, но останаха неразбрани и жеста им беше разтълкуван като опит за физическа саморазправа, което доведе до задържането им за 72 часа и отнемане на жилищата им. В крайна сметкта, въпреки възникналите недоразумения от изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“ отчетоха, че проверката им е преизпълнила своите резултати и с получените материални благодарности от собствениците на проверените фирми си спретнаха небивал банкет. Те три дни яли, пили и се веселили, а гламавите работници продължили да работят.

Advertisements