1. Никога не сте работили в системата на ДС, не сте били партиен или поне комсомолски секретар и нямате роднини, които да са заемали такива длъжности.

2. Винаги сте разчитали и продължавате да разчитате на държавата да ви осигури по-добър жизнен стандарт.

3. Редовно гледате новините и се информирате за политическата и икономическата обстановка у нас и по света, надявайки се да ориентирате какво точно се случва около вас.

4.Гледате на всички, които са по-богати от вас, като на престъпници или поне хора, които са ви задължени по някакъв неведом дори и за вас начин.

5. Не сте получавали заплатата си няколко месеца, но въпреки това продължавате да работите за същия работодател.

6. Не познавате кодекса на труда и трудовото законодателство на страната, а ако го познавате, то приемате като нещо нормално неговото неспазване.

7. Никога не сте си търсили правата по какъвто и да е повод.

8. Редовно участвате в избирателния процес, вярвайки, че това е единственият демократичен начин да промените собственото си положение.

9. Страхувате се, че ще останете без работа, и поради това сте съгласни да работите на заплата, която смятате за малка.

10. Заплатата, която получавате, не може да обезпечи нормален жизнен стандарт, но въпреки това не си търсите друга работа.

11. Работите три години в една фирма, но не се издигате в йерархията, а заплатата ви едва догонва инфлацията или даже въобще не е увеличавана.

12. Имате кредити към банките, като сте използвали получените средства за закупуване на собствен дом или някаква покъщнина или пък техника, но никога не бихте теглили кредит, за да започнете собствен бизнес.

13. Никога не сте мислили сериозно върху възможността да започнете собствен бизнес.

14. Имате собствена кола, която използвате веднъж или два пъти седмично, или ако я използвате всекидневно, я използвате заради удобството, а не защото ви пести пари.

15. Никога не правите сметка, когато купувате нещо относително скъпо спрямо вашите доходи, дали разходите по него ще са по-големи от очакваните ползи.

16. Не вярвате, че политиците ще се погрижат за вас, но въпреки това очаквате, че те ще направят точно това.

17. Никога не поемате рискове, независимо колко недоволен сте от собствения си живот.

18. Страхът е основната ви движеща сила.

19. Винаги сте смятали, че заслужавате повече и че сте неоценен, но никога не сте претендирали да бъдете оценен.

20. Винаги чакате някой да ви забележи и да ви помогне да подобрите живота си и, дай боже, да забогатеете.

 

Advertisements