Депутатите от 41-вото Народно събрание излязоха на мирен протест пред Парламента. Те протестираха срещу ниското заплащане на труда им и поискаха европейски заплати. Протеста на депутатите беше подкрепен от президентството, министерски съвет и по-голямата част от държавните служители, които също смятат, че заплащането им е далеч от европейските стандарти. Председателката на народното събрание носеше огромен плакат на който пишеше: „С три бона и половина скоро ще се спомина.“ Редовите депутати окуражавани бурно от Яне Янев скандираха дружно: „Искаме европейско заплащане“ и „Три бона пари ли са?“. Рамо до рамо лидерите на политическите сили водеха протеста. Уникална снимка на Иван Костов, Сергей Станишев, Ахмед Доган, Волен Сидеров, Бойко Борисов, Мартин Димитров и Георги Първанов хванати ръка за ръка, обиколи световните осведомителни агенции. За говорител на протестиращите беше избран Георги Първанов чиято жалка заплата от 5 000 лв. го беше докарала до плач:

“ Ние българските управляващи вече не издържаме – през сълзи обяви той –  нашето желание е българският народ да развърже кесията си и да увеличи нашите смешни на фона на европейските ни колеги надници. Българският политик е поставен в ъгъла на своето оцеляване. За да оцелее той е принуден да избира между емиграцията и корупцията, като патриотично настроените български политици и държавни служители в името на своята родина избират второто. Само заради нашият  силно възприет патриотичен дълг, ние държавните служители и български политици избрахме корупцията. Заради оцеляването на България ние сме готови и понасяме срамът от този наш избор, но това не може да продължава вечно. Затова отправяме към българският народ следните искания:

1. Увеличаване на заплащането до достигане на средните европейски стандарти.

2. Увеличаване на данъците за българските граждани до достигане на най-високите европейски стандарти.

3. Прекратяване на порочната практика от заплаха за уволнение на всеки четири години, като се увеличи продължителността на мандата до необходимият за пенсия трудов стаж от 40 години.

4. Премахване на порочните минимални осигурителни прагове за депутати.

5. Пълен доживотен имунитет за депутати, държавни служители и техните наследници до девето коляно.

Само при изпълнение на гореизложените пет наши искания, ние ще продължим да водим нашият работодател – българският народ, към едно по-добро европейско бъдеще. В противен случай ще го заведем в Анадола.“

Advertisements