Седя си вкъщи пред телевизора, асимилирам новините и в гърдите ми се надига такъв гняв, че ръката сама намира чашата с ракия. Отпивам яка глътка, отправям една благословия към политиците и си мисля, де е сега нашата интелигенция да ме поведе на протест по площадите. Де е . . .де? Ех кога ще дойде времето, когато българските фолк диви и техните колеги, ще загърбят дрязгите по между си и ще изведат младото поколение от кръчмите на улиците, да потърсят сметка на всичките дето толкова много обещаваха, само и само да ги изберат.

Представете си каква сила е това, та кой друг ако не Азис и Ивана може да поведе младежта и кой ще им се опре? Но не, нашта интелигенция спи и предпочита да пее вулгарни песни по тъмните доби в опушените свърталища на днешната младеж. Но ще кажете, нима не са останали други интелигенти освен певците, нима няма други ВИП-персони, къде ни е каймакът на обществото? Има разбира се и Евгени Минчев, и Юлиян Вучков, и Гала, и Слави, и Иван и Андрей, но и на тях не им се излиза по площадите, защото там е студено, зрителите са малко, парите хич ги няма, а днешната интелигенция без пари за къде е? Как си го представяте вие паркетния лъв да опъне палатката си пред парламента и да обяви гладна стачка, или пък Слави да крещи оставка с мегафона пред министерски съвет? Къде-къде по-удобно е да отправяш критики от отопленото студио под светлината на прожекторите, към заспиващата пред екраните зрителска аудитория на 50-годишните.

Разбира се има и четвърта власт, но българският журналистически гений предпочита да отразява, а не да създава новини. Представяте ли си вашего брата журналиста,това Юксел, това Салич, това Карбовски, това Ризова и още  и още знайни и незнайни труженици на четвъртата власт, тези олицетворения на свободата на словото,тези борци за демокрация и граждански права, вместо да съобщават и обсъждат кой кого как заклал или ебал или подслушал или измамил, да излязат пред парламента скандирайки: „Стига вече пошлост, стига вече престъпност искаме законност.“ Ще има да чакаш драги ми телевизионни зрителю.

Е, наистина интелигенцията ни не свършва с горепосочените. Имаме си футболисти, манекенки и Георги Лозанов (ех как си мечтая да го видя без папионка, разгърден, вдигнал заканително юмрук срещу парламента). Имаме си, кинодейци, театрали ( писателите май ги избиха па те и колко бяха един Георги Стоев, един Христо Калчев), но и те сврени в своите дупки, безстрашно чакат със свити сърца каква съдба ще им отредят силните на деня.

Само едни феодални старчета, възпитани в духа на социализъма излязоха да се борят за правата си. . . !!!

Това е жалката картинка на родната интелигенция. Псувай народе, пий си ракията и чакай новият Левски. Ех какви е деца раждала, раждала ама дали ражда и сега, българска майка юнашка?

Advertisements