След инцидента с внучката на Вежди Рашидов, вицепремиера и вътрешен министър се извини на извършителите на престъплението за причиненият им стрес и пропуснатите ползи поради наложилото се прекратяване на открадването на набелязания от тях автомобил. Вътрешният министър обеща на престъпният свят, че занапред ще вземе по-крути мерки за ясното обозначаване на движимото и недвижимото имущество на властта, висшата политическа класа и техните роднини до трето коляно, за да не се допускат занапред такива конфузни и за двете страни ситуации.

Той призова за съдействие и от страна на престъпния елит, който би трябвало да създаде собствена база данни за движимото и недвижимо имущество на ВИПперсоните в страната и техните роднини до трето коляно, като заяви, че е готов да помогне с информация за да изгради престъпния свят изчерпателен списък на имуществата които не трябва да стават обект на тяхната престъпна дейност. Цветанов обеща, че ако синдиката на престъпниците изработи проект за софтуерно решение на проблема, като например изграждане на интернет връзка между ДАНС и техният управленски център с цел постоянна актуализация на списъка със защитените от държавата ВИП персони и техни роднини до трето коляно, то той ще спомогне за отпускането на средства от Европейските фондове за осъществяването му.

Цветан Цветанов отправи и редица укори към босовете на организираната престъпност, като ги обвини в занижаване критериите при набирането на редови членове на престъпните им групи, което довело и до вчерашната нелепа ситуация. Според Цветанов, държавата в лицето на Премиера, министрите и депутатите е направила всичко възможно за да поддържа една значителна по брой политически необвързана средна класа, която да служи като средство за препитание на престъпния свят.

От престъпният свят обаче отговориха, че статистиката за броя на членовете на средната класа е силно завишен, като реалният брой е доста под посоченият от държавният статистически инситут, което ги е принудило да започнат да работят и с имуществото на обикновенните поробени работещи граждани, че дори и с това на пенсионерите, но там се сблъсквали с тежката конкуренция от страна на ромския етнос. От престъпните среди заплашиха, че ако държавата не вземе мерки за излизане от кризата, ще бъдат принудени да посегнат и на имуществото на ВИПперсони включени в споменатия по-горе списък на защитените от държавата .

Премиерът също се включи в диалога с престъпниците и ги призова да стиснат зъби още една година. Той изказа своето съчувствие и разбиране за налегналите ги проблеми, като същевременно им припомни, че и самият той произлиза от техните среди. Като компромис, той предложи да намали броя на пътните полицаи по новоизградените магистрали, което да намали конкуренцията по обирането на водачите на превозните средства с обикновен режим на придвижване. Премиера обеща и да налее още пари от еврофондовете за интегриране на ромите в обществото, което да намали конкуренцията им с организираната престъпност и дори да ги направи обект на престъпна дейност.

Advertisements