Пет хиляди лева глоба или конфискуване на имущество заплашват всеки работник, който се е съгласил да бъде осигуряван на по-ниска  от реално получаваната заплата. Това беше обсъдено днес на министерски съвет в присъствието на президента и лидерите на парламентарно представените партии. Мярката е наложителна, поради високият процент на укриване на доходи от страна на населението. Според министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов, самият факт, че все още има българи които успяват да карат колите си, да живеят под наем, да си плащат сметките за ток, парно, телефон и така на татък, говори за масово укриване на доходи от страна на обикновенните граждани.

Вътрешният министър подкрепи идеята признавайки грешката си, че досега усилията в борбата срещу това престъпление (укриването на доходи) са били съсредоточени изцяло върху няколко десетки крупни бизнесмени, докато всъщност основната заплаха за икономическата стабилност на държавата идва от масовото разпространение на това явление сред работещите. Финансовият министър Симеон Дянков, изпадна във възторг от предложената мярка, тъй като по негови очаквания това би довело до значителни приходи в бюджета от порядъка на стотици милиони и дори милиарди, което ще даде възможност за допълнително понижаване на данъците върху бизнеса и ще понижи заплатите до реалната им обективна стойност, което ще направи България действително конкурентна и привлекателна за чуждестранните инвеститори страна, относно цената на труда.

Президентът и премиерът за пръв път от доста време застанаха заедно на една позиция като заявиха, че без никакво двоумение подкрепят идеята за борба с укриването на доходи. “ Ние смятаме, – казаха те след заседанието – че е крайно време българският народ да започне да спазва законите на страната, а не само да гледа в торбата на политиците и да ги критикува, че не спазвали законите. Все пак политиците сме вяколко стотици, докато обикновенните граждани престъпващи закона са милиони и нанесените от тях вреди за държавата са неизмеримо по-големи от тези нанесени от нас. Ние смятаме, че първо гражданите трябва да са научат да спазват законите и чак след това могат да очакват това и от политиците. Все пак да не забравяме, че и ние политиците произлизаме от редиците на населението.“

Advertisements