Главният архитект на София хвърли в паника депутатите след като заяви, че сградата на парламента е проектирана да издържи земетресение до 6.6 по Рихтер, а при едно евентуално земетресение от 7-ма степен ще се срути напълно. Самата сграда на парламента е постороена точно върху най-опасната точка на така наречената Софийска сеизмична яма. Дълбочината или хипоцентъра на земетръсната зона се намира на около 30 км. дълбочина под сградата на народното събрание. Това сеизмично огнище и преди е предизвиквало силни земетресения с магнитуд над 7-ма степен и интензивност от X-та степен. По известните земетресения са това от 30.09.1858г.с магнитуд от 6.6 и през далечната 1641г. отново с близка сила. Според изчисления на сеизмолози земетресения над 7-ма степен могат да се очакват на всеки 800г.

Според водещи световни сеизмолози, в момента се наблюдава повишена сеизмична активност в световен мащаб, една от причините за която е изключителната близост на Луната до Земята в момента. Според тях е възможна верижна реакция от земетресения по цялото земно кълбо, но след като се освободи натрупаното напрежение между тектонските плочи, това ще гарантира един дълъг период на затишие и спокойствие от сеизмична гледна точка.

Потресените и уплашени от новините български депутати заявиха, че ако не им бъде постороена нова сграда способна да устои на земетресение от 9-та степен те няма повече да изпълняват своя граждански дълг и няма да стъпят повече в парламента. Те обвиниха Ахмед Доган, че той е имал информация за неблагонадежността на сградата и затова не стъпва в парламента, но я е запазил само за себе си. Ахмед Доган си призна, но се оправда, че е пазил информацията в тайна единствено и само в интерес на българският народ, за да не се предизвика паника и да се хвърли в хаос държавната машина, управлението и страната като цяло.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството се опита да успокои емоциите. Той заяви, че едно евентуално земетресение над 7-ма степен по Рихтер на територията на страната само би съживило икономиката ни, особенно изпадналия в тежка криза строителен бизнес и ще даде работа на всички които оцелеят след него. Освен това се предполага, че загиналите ще бъдат предимно старци, които няма да могат да се измъкнат навреме от панелките си, но това от своя страна ще облекчи неимоверно тежеста върху социалното министерство и НОИ.

Премиерът Борисов обаче, изяви своето бурно несъгласие със своя министър и каза, че ще гледа на всяко едно земетресение със степен по-голяма от 6-та, като на политическа поръчка срещу икономическата политика на ГЕРБ, срещу строежа на магистралите, метрото и АЕЦ Белене. Според него при земетресение от 8-ма степе България ще изчезне напълно, като единствените оцелели ще бъдат ромите, тъй като живеят в сеизмично обезопасени гета от кашони и фургони.

Advertisements