Сенатът на САЩ прие резолюция за забрана на българските политици да посещават Щатите. Основната причина посочена в документа е сливането на българския политически елит с този на престъпния свят в страната:

“ За съжаление – се казва в документа – въпреки положените усилия от редица наши посланници за изграждането на реална политическа класа в страната, ние подценихме решимостта на кадрите от бившата ДС  да запазят водещата си роля в изграждането на „демократична“ България, които в името на властта не се посвениха да обединят усилията си с организираната престърност, като в крайна сметка се сляха с нея и дори станаха водещи фигури в престъпния свят. Това сливане засегна и партиите в чиито редици има най-много членове на бившата ДС, а именно БСП и ДПС.

Стигна се до там, че организираната престъпност редеше депутатите в парламента, съдииите в съдебната власт, нисши и висши кадри в силовите структури, кметове, общински съветници и висши държавни служители. Не на последно място, оргнизираната престъпност завзе българската икономика и я направи инструмент за изпиране на парите си. Няма политическа сила в страната, която да не е била спонсорирана с пари от уж легалният бизнес на престъпния свят, срещу което на мафията се гарантираше, че воината на държавата с нея ще бъде повече медийна отколкото реална. Очебийни примери за връзката на водещи политически фигури,  с оргнизираната престъпност посочени в донесението на посланник Пардю от 2005г. , както и в редица донесения на последващите ни посланници, ни накараха да вземем решение за забрана достъпа до американска територия на водещия политически елит на България, както и на засилен контрол върху издаването на визи на българи като цяло.

Особенно фрапиращо е, че двете най-висши длъжности в държавата: президент и премиер са заети от лица имащи връзки с босове от престъпния свят, че и дори сами са участвали в сенчест бизнес. Смятаме, че това е достатъчно основание за взетото от нас решение, още повече, че няма ясна промяна към ако не борба, то поне разграничаване на държавните структури от престъпните, въпреки че България е член на Евросъюза от близо три години. Последното правителство на което българите гласуваха доверие е най-бутафорното и най срамното в ЕС. Неговите действия се ограничават почти изцяло само до медийното пространство, докато на практика всичките му помпозни начинания водят до нищожни или направо никакви резултати. Смеем да кажем дори, че ако членовете на това правителство не се показваха по телевизията, никой нямаше въобще да разбере, че в България има някаква легитимна „държавна“ власт. Голяма част от политическият елит на страната е и в доста притеснителни отношения със съмнителтни фигури от руският сенчест бизнес и работят за техните бизнес интереси срещу  крупно заплащане. Смятаме, че тази наша стъпка ще бъде един ясен предупредителен знак, че няма да търпим повече този фарс въпреки стратегическите ни интереси в този регион. „

От наши източници станаха ясни част от имената на българските политици сдобили се с честта да не могат да посещават Съединените Щати, записали се в страниците на най-новата демократична история на България, редом до бившият вътрешен министър Румен Петков. Това са: Георги Първанов, Бойко Борисов, Ахмед Доган, Симеон Сакскобургготски и още редица борци за правата на престъпния свят в България.

Все още не е ясно, дали това е предупреждение за възможно пълно скъсване на дипломатическите отношения със Щатите. Премиерът Борисов реагира остро на тази забрана като заяви, че „Не прилича на страна като Америка – родината на демокрацията, да предприема такива крайни мерки спрямо български граждани па били те и престъпници. Ние смятаме, че водещ принцип в нашите отношения трябва да бъде принципа на толерантността и сме готови на компромис в името на постигането на изгоден и за двете страни консенсус. Ние полагаме неимоверни усилия да изчистим имената си от петната на престъпната си дейност и погазванията на закона, като в редица медийни изяви симулираме борба с престъпността и убеждаваме хората, че циганите са виновни за всичко. Смятаме, че сме близо до постигането на пълна медийна манипулация на общественото съзнание и, че до няколко месеца обществото ще приеме изцяло тази линия на мислене, което автоматично ще ни извади от списъка на престъпниците. Надяваме се нашите американски партньори да проявят нужното търпение, докато това бъде постигнато.“