Във фейсбук е подета инициатива „Аз ще гласувам с „Предсмъртното писмо“ на Левски на Президентски избори 2011″. Лично ние въпреки, че не сме инициатори на подетата идея смятаме да я подкрепим, доколкото ни позволяват възможностите. За тези, които желаят да участват в осъществяването на  идеята е важно да знаят следните неща:

1. Така нареченото „Предсмъртно писмо на Васил Левски“ не е писано от самия Левски. То е художественна компилация от откъси от негови писма, писани по време на изграждането на БРЦК. Писмото е написано така, че да звучи актуално и днес, като стремежът е бил да се запазят идеите на Левски и да се съотнесат към съвременността. За един от най-спорните моменти, а именно престъпленията за които наказанията са смърт, се изхожда от частта „Наказателен закон“ на „Нареда на работниците за освобождението на българският народ“ писана лично от Левски. Тук трябва ясно да отбележа, че това е предположение на автора на писмото, как би реагирал на днешната политическа ситуация Васил Левски, ако беше жив, като за основа се взимат мислите, идеите и твърденията, които Апостола е излагал в своите писма до съратниците си. Автора на писмото е запознат в дълбочина с епистоларното наследство на Апостола.

2. След като вече знаете, че въпросното писмо не е автентичен документ оставен ни от Апостола, то Вие които до този момент сте го харесвали, трябва да си дадете ясна сметка дали това е било единственно по причина, че сте смятали, че е писано от него или и защото сте почувствали идеите заложени там чрез словата на Левски. Разбира се, всеки може да реши дали идеите заложени във въпросното писмо отговарят на идеите чиито носител е бил Левски и в крайна сметка, дали ги чувства като свои. Ако приемате идеите заложени в писмото то тогава можете да се включите в инициативата.

3. Какво представлява тази инициатива? – Основната идея на подетата инициатива е на президентските избори през настоящата година, всички които чувстват, че няма за кого да гласуват да гласуват като пуснат в урната въпросното „Предсмъртно писмо на Васил Левски“. Това ще покаже, че те искат да упражнят своето право на глас, но не смятат никой от предложените кандидати за личност отговаряща или поне доближаваща се до идеала на политик и общественник, който е имал Апостола. По този начин вие ще дадете ясен знак, че не сте безразличен към ставащото в България и че е крайно време политиците да разберат, че всяко търпение си има своите граници. Ако участвате по този начин в изборите, никой няма да може да ви обвини в незаинтересованост спрямо положението в нашата държава.

Към момента, изградената политическа система е опорочена, понятието демокрация също и всичко това благодарение усилията на българските политици на „Прехода“. Голяма част от тях си мислят, че са превърнали демокрацията в удобно поле за лично облагодетелстване, като са вкарали обществото и отделния гражданин в капана да бъде принуден да ги избира независимо дали ги харесва или не. Идейните основи на различните партийни формации са размити. По време на избори, на гласоподавателите се подават едни голи обещания, а не ясни идейни постановки и осъществими програми. Политиците обмислят да въведат задължителното гласуване със закон, като си мислят, че така ще принудят обикновенният гражданин да узакони волю-неволю пребиваването им във властта. Настоящата инициатива е своего рода предупреждение към политическата класа да не си прави подобни илюзии.

На политиците трябва да им стане ясно, че щом са избрали да следват този път – пътят на общественника, законодателя, управляващия държавата, то тогава трябва да поставят интересите на обществото над собствените си интереси и да не ползват властта като инструмент за лично облагодетелстване и облагодетелстване на роднини и приятели. Никой не ги е карал на сила да стават политици и да се занимават с политика, но щом са се заели доброволно с това, то те вече са поставили живота си служба на обществото. На всички политици трябва да им стане ясно, че да си държавен служител, депутат, министър, премиер или президент, не е  длъжност която да използват за лични цели, а обществен пост носещ своите тежести, отговорностти и последствия, ако не се справиш. Щом си избрал да работиш за обществото, то трябва да си готов и да отговаряш за действията си пред него. Това, че някой те е избрал за даден пост, не означава, че отговорността за твоите действия лежи само и единственно върху него, както се опитват да ни втълпят удобно политиците.

4. Всеки който желае може да се включи в инициативата, първо като я разпространи сред своите приятели и познати и второ като пусне “ писмото“ в урната в изборния ден. За популяризирането на идеята  може да се използват всякакви агитационни материали, като плакати, листовки, стикери и др. Един вид да направим собствена предизборна кампания “ Аз ще гласувам с „Предсмъртното писмо“ на Левски“. За дизайна им всеки може сам да реши, или да използва тези които ще бъдат публикувани на страницата на групата във фейсбук. Освен това може да се организирате по места.

Няма да има (поне към момента не се предполага) някакъв център или командващо тяло, което да ръководи инициативата, всичко трябва да бъде плод на нашите „задружни усилия“, като всякакви предложения и идеи относно осъществяването на инициативата можете да публикувате на стената на групата във фейсбук, като същевременно сте свободни да действате според собствените си виждания. Всичко зависи от вас самите, от времето което сте готови да отделите, от усилията които сте готови да положите, от средствата които сте готови да вложите за осъществяването и популяризирането на идеята. В крайна сметка достатъчно е само да гласувате с „писмото“ в деня на изборите.

4. Настоящата инициатива няма за цел предизвикването на хаос или бунтове по-подобието на ставащите в страните от Северна Африка. България няма нужда от това. Този факт трябва да бъде ясен на всеки. Инициативата е опит да се покаже на управляващите, че българите не са безразлични и ще търсят отговорност от всеки нагърбил се с държавническа дейност, но използващ я единственно за лични цели и облагодетелстване. (Лично мнение на пишещия е, че всякакви митинги, шествия и други масови прояви, могат да бъдат използвани от политиците, чрез вкарване на провокатори опорочаващи евентуални такива действия, което да бъде използвано за опорочаване на идеята чрез медиите.) Затова трябва да се наблегне на агитационната дейност в интернет или чрез плакати, стикери, листовки и др.

5. Именно за да се избегне всякаква спекулация относно целите на инициативата, е избрано тя да се осъществи по време на президентските избори, тъй като самите функции на заемащия този пост са по-скоро представителни. (Лично мнение на пишещия е, че президентската институция с всичките и служители е излишна и трябва да бъде премахната, тъй като единственото което прави е да поглъща част от парите на народа, взети от него чрез данъците.)

Инициативата няма за цел да се превърне в  нова политическа партия, а да покаже, че гражданското общество е будно.

6. Настоящата инициатива е насочена единственно и само срещу самозабравилата се политическа класа, без разлика на цвят и ориентация, както и срещу всички заемащи държавни постове и служби, и използващи ги за свое лично облагодетелстване. Нашият основен враг е корупцията във всичките и форми, както и чувството на редица държавни служители (каквито се явяват депутатите, превителството и президента), че са над закона- че те са закона.

Нека всеки който се почувства съпричастен към изложената идея да се включи доколкото силите му позволяват в осъществяването й. Всяка помощ е неоценима. Вие сте тези, които трябва да положите усилия, ако искате „България да бъде равна с другите европейски народи“. И ще завърша с думите на Апостола – „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.“

 

 

Advertisements