Въпреки, че идеята за протестен вот на президентските избори, чрез пускане в избирателната урна не на бюлетина, а на „предсмъртното писмо на Левски“ все още едва прохожда, тя вече има своите противници изразяващи своето несъгласие, къде чрез обиди – къде чрез аргументи. Тук ще се опитам да отговоря на аргументите пренебрегвайки обидите ( Обидите са признак на слаба култура и липса на ясна и точна аргументация).

1. Един от масовите аргументи против е, че ако не гласуваме за партия нашият глас отива автоматично при турците в лицето на ДПС или при комунистите в лицето на БСП. Това явно се счита за много силен аргумент, тъй-като почти всички противници на идеята го споменават.

Ако зачетем този им довод то следва, че ние сме длъжни в името на страха си от това да не ни управляват ДПС и/или  БСП, да гласуваме за някоя от останалите политически сили, независимо дали сме доволни от техните досегашни политически изяви. Тоест ние трябва да гласуваме за най-малкото зло.

Самата идея гласувайте за да не дойдат турците спомага за покачване на етническото напрежение, защото пази-боже, ако единствената ни причина да упражняваме правото си на глас е тази да не ни управлява ДПС, то значи, че демокрацията вече е мъртва и водещата ни сила е страха, тоест управляват ни като ни карат да се страхуваме.

Мисля, че резултатите при последните три поредни парламентарни избора, особенно пък последните при които основната причина за масовото участие беше именно подетата анти-ДПС кампания, показват неубедителността на този аргумент. При царя и при ГЕРБ имахме масово гласуване и какво получихме? И в двата предишни кабинета имахме участие на ДПС, като дори ДПС беше мандатоносител при предишното правителство, а от последните получихме една мутренско-полицейска, еднолична диктатура.

Не е ясно и защо точно гласовете ни ще отидат при ДПС и БСП, а не при ДСБ, СДС, ГЕРБ или Атака, а защо не и ВМРО. Как става така, че всички които не гласуват подпомагат точно тези две партии? Дежурният отговор е, че тези партии имат твърдо ядро, което гласува за тях независимо от всичко. А защо, така-наречените десни партии, нямат такова твърдо ядро? Къде са им поддръжниците, та разчитат да наберат гласове използвайки страха от другите като мотивация. Кой уби дясната идея, не са ли това самите десни политици, чрез своите действия? Нима трябва да гласувам за тях, не защото имат ясни идеи и са показали успешна политика по-време на управлението си, а от страх да не дойдат турците и комунистите?!!!

Ето, вие имате в момента правителство без участието на ДПС и БСП. Доволни ли сте от него? Бихте ли гласували пак за тях?Ако е така, направете го.

2. Друг аргумент е, че като гласуваме по този начин, чрез „предсмъртното писмо на Левски“ вместо с бюлетина, ние гласуваме срещу демокрацията. Единственният правилен начин, според тях е да гласуваме за партия, независимо коя.

Този аргумент, се опитва да ни убеди, че трябва да гласуваме в името на демокрацията като демокрация, а не за някаква строго определена идея. Какви са твоите убеждения не е важно, важното е да гласуваш. Излиза, че няма значение дали гласуваме за ляво или дясно, важното е да гласуваме в името на демокрацията. Това е доста интересен начин за манипулация, чрез който политиците узаконяват властта си. Всеки подаден глас, означава, че вие им делегирате правото да ви управляват. Давате им, благодарение на демокрацията и свещенното ви право на глас с което толкова се парадира, право да управляват живота ви така както на тях им е изгодно.

Само че, защо трябва да гласувам за партия, ако нямам доверие в политиците които я представляват? Ако не искам нито един от тези политици да взима решения за живота ми? Чрез моето негласуване, или чрез протеста който отправяме с пускането на „Предсмъртното писмо на Левски“ в урната, ние показваме ясно, че не смятаме тяхната власт за легитимна и отказваме те да ни управляват. Това е техният най-голям страх, да загубят законовото основание, легитимността да ни уппавляват и да взимат решения вместо нас. Защо в България не е провеждан нито един референдум? Нима ни смятат за толкова прости, че само те да могат да взимат решения? Изразяването на волята на народа, чрез референдум нима не е инструмент на демокрацията?

Но как кажете ми, как нашите политици ще получават своите тлъсти комисионни в защита на едни или други интереси, ако решенията се вземаха чрез допитване до народа? Ето защо, те имат интерес да ви убедят, че трябва да гласувате на всяка цена. За да могат те да взимат решенията вместо вас, независимо дали им вярвате или не – това е тяхната демокрация.

И питам аз, къде е моето право да не съм съгласен Вие да ме управлявате. Нима имам право единствено да ви избирам да ме управлявате?!

3. Интересен аргумент на противниците на идеята е, че гласувайки с „писмото“  ние хвърляме гласа си на вятъра. Това разбира се не е вярно. Първо, чрез това си действие ние ясно показваме, че сме снели доверието си от политическата класа като цяло и отнемаме правото им да ни управляват. Ние правим това по възможно най-демократичния начин, чрез гласуване, но не такова каквото те очакват. Ние гласуваме не за някой от тях, а против всички тях, отнемайки им по този начин легитимността и възможността да се договарят по-между си задкулисно, независимо от това кой печели изборите. На подобни политически сделки подменящи вота на избирателя, сме били свидетели не веднъж. Гласувайки по този начин, ние показваме, че познаваме механизмите на демокрацията и не сме апатични или незаинтересовани от това което се случва в държавата. Напротив именно с това си действие, ние ще покажем, че не сме само машини за гласуване а хора мислещи и търсещи отговорност от тези които са ги управлявали.

4. Следващ аргумент е, че гласувайки така бихме предизвикали хаос в управлението на държавата. Това също не е вярно. Нима управлението в момента не дава признаци на хаотичност. Днес едно, утре друго. Ако искахме хаос, можеше да призовеме хората на масови протести, така както се случва в страните от Северна Африка. Това разбира се веднага би било използвано, за да ни заклеймят като бунтовници, терористи, разбойници и т.н. Но ние нямаме за цел да предизвикваме масови безредици, за да могат управляващите да пратят срещу нас „Нашата полиция“. Не, ние ще използваме най-демократичното си право за да протестираме, правото на глас и това разбира се ги плаши. За тях е сто пъти по-добре да излезем на улиците, за да имат законното право да ни смажат.

И друго, ако искахме да предизвикаме сериозна политическа криза, ние щяхме да изберем за протеста си не президентските, а парламентарните или местните избори. Тази наша стъпка в момента е просто едно ранно предупреждение. А и мое лично мнение е, че президентската институция като цяло е излишна и трябва да се премахне. Все пак ние сме парламентарна република. Защо трябва нашите данъци да отиват за издръжката на една театрална фигура и нейният антураж?

 

 

 

Advertisements