Българските политически партии изпратиха протестно писмо до Светия синод. Писмото упреква църквата в дискриминация на политическата класа като цяло и особено на водещите политици на прехода, тъй като до момента няма нито един български политик, който да е канонизиран за светец. В писмото се каза следното:

“ Уважаеми отци

Ние политиците на прехода се обединихме въпреки идеологическите си различия и апелираме към вашата добра воля и здрав разум за да прекратите незаслужената дискриминация на нашата класа от ваша страна. Ние сме възмутени и изразяваме нашето дълбоко недоволство относно факта, че въпреки нашата многобройност и положени усилия нито един от нас все още не е канонизиран за светец. Смятаме, че сме сътворили много чудеса за изминалите двайсет години, за които има много доказателства за които хората продължават и продължават да говорят. Прилагаме и списък за да не сме голословни:

Св. Георги Президентский – е раздал повече държавни отличия за времето на мандатите си, отколкото са дадени от всички държави по време на Втората световна война. Освен това той е убил архар, но архара не е умрял. Успял е да стане милиардер без да прави нищо съществено освен да лобира за чужди интереси. Подкрепя членството ни в НАТО въпреки, че е бил против него.

Св. Иван Командира – успя да разпродаде България за по-малко отколкото Юда продаде Христос, като същевременно спечели милиони пъти повече от него.

Св. цар Симеон II Имотски – успя да получи половин България като частна собственост за осемстотин дни, благодарение даването на обещания които никога не е имал намерение да изпълни. За един ден изсича повече дървета, отколкото българският народ засажда за десет години.

Св. Сергей Млади – успя да обедини мюсюлмани, православни-монархисти и атеисти в името на една кауза – забогатяването за сметка на народа. По време на неговото управление и благодарение на водената от него политика е получена най-крупната сума за консултантски услуги, която някога е била изобщо изплащана на отделна личност в България. Същевременно благодарение на усилията си успя да спре всички плащания по еврофондовете.

Св. Бойко Огнеборец – за краткото си царуване е успял да построи най-много въображаеми магистрали; да пререже най-много ленти с една и съща ножица, която си носи в джоба; може едновременно да подкрепя, отхвърля и обмисля дадена позиция; Може да говори на прост език разбираемо за всички и същевременно неразбираемо за никого. Общува с всички световни политици единствено благодарение на мимически жестове, ръкостискания, прегръдки и потупвания по рамото, като доказва че не е нужно да знаеш чужди езици за да се разбираш с целия свят. Може сутринта да вдигне цените на тока, парното, олиото, захарта, а следобеда да ги свали. Успя да накара цял един народ да сади картофи.

Смятаме че могат да бъдат канонизирани и  всички политици на прехода обединени под общото название:,

Вси  св. Великополитици – те успяха за период за които други нации се издигат до първите места сред развитите народи и то след като са загубили войни и икономиките им са били сравнени със земята, да докарат България до дъното на световните класации, на образованието, здравеопазването, дълголетието и др. До върха на световните класации за неграмотност, бедност, престъпност, корупция и др. Успяха да създадат почти необратима демографска криза, каквато не е имало дори по времето на 500-годишното турско робство. Единствените които ще успеят да унищожат напълно един народ с демократични средства.“

От Светия синод, отвърнаха, че досега няма практика да се канонизират живи хора и ако политиците желаят да бъдат обявени за светци, то първото и най-важно условие е, че трябва да умрат, а след това да се направи социологическо проучване сред тези които са им гласували приживе доверие дали са били свидетели на чудеса по време на управлението им, като трябва да се направи и пълен списък на обещаните предизборно чудеса и степента на изпълнението им.

От парламента, след получения отговор заявиха, че отказват да умрат и възприемат това условие за канонизация, като скрит призив на църковната власт към вярващите за насилствено му изпълнение. „Ние смятаме това условие за дискриминационно, тъй като дава повече права на мъртвите отколкото на живите и като краен изблик на нетолерантност спрямо действащите политици.“