Симеон Дянков хвърли нова бомба по скандала с АЕЦ Белене след като се завърна от Щатите. Посещението му там е имало и скрита цел, а именно бил е поканен на преговори от американската компания „Уестингхаус“,  която изявила желание да поеме и изцяло да реализира изграждането на втората българска АЕЦ, като дори са се съгласили да заплатят неустойките на руската страна по прекратяването на договора с тях. Предложението идва в кулминацията на скандала около въпросната централа и нарочно е изчакан последният възможен момент то да бъде отправено.

Според наши източници зад предложението на компанията стои американското правителство, като единственото искане от тяхна страна е да се разреши разполагането на елементи от ракетния защитен щит на българска територия. Предложението е отправено в последният момент тъй като американците са получили уверения от турската страна базирано на лобистите за нейните интереси в българския парламент,  че България няма да се съгласи с условията на „Росатом“ и за в бъдеще ще бъде принудена да внася ток от република Турция, която  именно с тази цел планира да построи АЕЦ на Черно море , само на няколко километра от  границата с България.

След като обаче за всички станало ясно, че има реална опасност българската държава да  подпише окончателно споразумение с руснаците за строежа на АЕЦ Белене и така да попадне напълно под руско  влияние и зависимост от руските енергийни източници е взето решение на България да бъде отправено настоящото предложение.  На зад са оставени и целите на американските ни партньори развитието на българската наука в сферата на атомната енергетика да бъде прекратено. Премиера заяви, че това предложение е повратна точка в новата българска история и гарантира изцяло националната сигурност.

Хишляди комунистически зомбита и върли рубладжии, окупирали голяма част от българския парламент се обявиха против строежа на Белене на фона на случилото се във „Фукушима -1“. Според тях има реална опасност  при едно земетресение от 7-ма степен, огромно цунами от Черно море да предизвика катастрофа подобна на случилата се в Япония. Според тях е възможно и да се активизират редица спящи вулкани на територията на страната които допълнително да утежнят и застрашат сигурността на ценралата. Друг огромен проблем е вероятността централата да бъде ударена от метеорит, на което обаче премиера отвърна че противоракетната защита може да изпълнява и функцията да ни защитава от метеорити. Въпреки това хиляди български пенсионери се заявиха, че са готови да плащат и сто пъти по скъп ток или ако не могат, да се върнат в родовообщинния строй, само и само да не попаднем под пълна зависимост от американците, каквато заплаха те виждат в настоящото предложение.

Ромският етнос запази неутралитет по въпроса като лаконично заявиха, че на тях им е все едно кой и на каква цена ще ги снабдява с електричество.

Advertisements