Нова инициатива подета в социалната мрежа фейсбук хвърли в паника депутатите и те поискаха специална охрана по време на великденските празници. Групата нарекла се „Граждани за активно честване на 2011 години от възкръсването на Христа“ е апелирала към своите привърженици да отбележат страстната седмица и великден, като замерят с яйца (по-избор, сурови, варени, боядисани или небоядисани), парламента, министерски съвет, съдебната палата, президентството както и всички служители и работещи в съответните ведомства. Според инициаторите, това няма да бъде изразяване на някакъв протест, а на страстите народни и евентуално би било добре, ако подпомогне възкръсването на българският борбен дух. Няма и точно определен ден и час, когато това изливане на страсти да се състои, а всичко е оставено на спонтанността и свободното време на всеки отделен гражданин решил да поздрави по този своеобразен начин, българските държавници и държавни служители за постигнатото от тях през последните 20 години.

За ортодоксалните граждани е предвидено ритуално обикаляне на парламента в нощта на велика събота, като в полунощ с виковете „България възкресе“ ще се отправят залпови удари с носените яйца. Организаторите препоръчват на симпатизантите на групата, да носят постоянно яйца в себе си по време на великденските празници, за да могат да реагират светкавично, ако насреща им се изпречи самодоволен политик,съдия или друг държавен служител нуждаещ се от примера на Христовото смирение и да му помогнат да го постигне, като го върнат към действителността на всенародната любов с един добре премерен удар. За живеещите в провинцията, организаторите препоръчват да излеят своята обич, върху местните партийни централи, кметства, филиали на НАП, съдилища и др. Инициативата е взела опасни размери, към момента броят на подкрепящите я във виртуалното пространство е близо 1 милион и постоянно се увеличава.

Сформирано е и радикално крило за отбелязване Христовото възкресение, така нареченият „Орден на гражданите на последните дни на търпението“, които са решили да поздравят по-случай Великден не само политици, държавници и бюрократи но и банкери, Топлофикация, енергоразпределителните дружества, Комисията за енергийно и водно регулиране, ВИК, Мобилтел, Глобул и др. дружества. Във връзка с предотвратяване извършването на този противодемократичен, нетолерантен и подкопаващ устоите на държавата акт, премиерът е натоварил земеделският министър със задачата съвместно със специалисти от ДАНС, НСО, СОБТ и др. да изземат яйцата от магазинната мрежа, до отминаване на празниците, както с помощта на снайперисти да елеминират производителите на яйца, като кокошки, гъски, патки, пуйки и за по-сигурно и пъдпъдъци.

Advertisements