Руската страна изненадващо се оттегли от проекта АЕЦ „Белене“ без да предявява каквито и да било искания към българската държава. Това стана ясно рано тази сутрин след проведен телефонен разговор между българския премиер и руският му колега, съобщиха от пресцентъра на министерски съвет. Все още българското правителство не е изнесло подробности за причините довели до отказа на руската страна да строи атомната централа. На питанията относно причините от пресцентъра съобщиха, че очакват официалното писмо от руска страна потвърждаващо документално информацията в което причините за отказа били изложени подробно и едва тогава щели да коментират и да ги огласят пред българското общество. Нашият екип обаче се свърза с руското издание „Комерсант“, откъдето ни предоставиха копие на писмото, което им е било предоставено от централата на „Росатом“ подписано лично от шефа на компанията Сергей Кириенко. Поради особенната му важност и заради мудността на българското правителство си позволяваме да го публикуваме преди официалното му разгласяване от страна на българските държавни институции:

“ До министър председателя на Република България
  До депутатите от 41-вото Народно събрание
  До министерският съвет на Република България
  До българският народ (ако все още съществува)

Уведомяваме ви, че след продължителни разисквания и задълбочен анализ на нашите експерти, управителният съвет на „Росатом“ взе решение да прекратим окончателно работата си по проекта АЕЦ „Белене“. От наша страна няма да предявяваме каквито и да било искания за обезщетение. Решението бе взето единодушно след като се запознахме с доклада на водещите ни анализатори по гео-политика, направен въз основа резултатите от последното преброяване на населението на Република България, както и на публикуваните изследвания на редица ваши и чуждестранни социологически агенции даващи ясна представа за икономическото полежение и бъдеще на България. Причините не са свързани по никакъв начин със случилото се в централите „Фукушима 1 и 2“, нито имат нещо общо с техническата сигурност на обекта. Основните причини са чисто икономически и социални и ги излагаме по-долу, така както са изложени и в доклада до нас:

1. България не разполага и не се очаква да разполага в бъдеще с необходимия финасов ресурс за реализирането на един такъв мащабен проект.

2. Българското общество се състои предимно от пенсионери и малцинствени гупи, които не работят, нито имат шанс да започнат работа поради липсата на каквото и да е образование.

3. Малцинствените групи и сега са основните длъжници на ЕРП-тата, както и болшинство от хората ползващи ток нелегално(кражби).

4. По-голямата част от способните българи емигрират зад граница, което не дава перспектива за подобряване икономическото положение на държавата.

5. Българските държавни институции са сочени като най-корумпираните в Европа, а законността е под всякаква критика. (Виж последните изявления на американският и германският посланници относно българската съдебна система)

6. Чуждестранни инвестиции в България не се очакват в близко бъдеще, поради ниската квалификация на работната ръка (виж т.4) и увеличаването броя на  застаряващото население, и въобще увелечаването на заболеваемостта сред цялото население, което обезмисля фактора евтина работна ръка. Хубаво е работната ръка да е евтина но трябва и да е способна и здрава.

 7. Тенденцията за намаляване на българското население не се прекъсва през последните 20 години, което води до реална опасност от естествено изчезване на държавата до няколко деситилетия, а доста преди това населението ще се състои изцяло от споменатите по-горе малцинствени групи носещи своите социално-битови характеристики.

8. Сривът в българското образование, чиито ефект се наблюдава ясно на всеки параламентарни избори. Ясно се вижда тенденцията българите да избират все по-прости и необразовани хора да ги управляват. Което води до мисли и относно качеството на политическият материал в държавата.

8. Като цяло споменатото в по-горните точки ни доведе до заключението, че Българската държава няма да може да изплати цената на централата, дори и да вдигне данъците десетократно, тъй като просто няма да има от кого да вземе необходимите средства.

9. Това ще доведе до невъзможност на нашата компания да бъде заплатено за посторяването на АЕЦ „Белене“, което ще превърне централата в най-добрия случай в надгробен паметник на загиващата ви нация.

С  Уважение: изп. директор на „Росатом“ Сергей Кириенко „

От „Комерсант“ споделиха, че произведените вече части предназначени за българската централа, ще се използват при строежа на турските АЕЦ,  с което ще бъдат избегнати финансови загуби за руската страна. Такава договореност е била постигната на среща в Анкара наскоро.       

Advertisements