Българските депутати излязоха на протест срещу емиграцията и блокираха днес летище София. Протеста беше организиран от правителството и подкрепен от президента на република България. Към протеста се присъединиха цялата държавна администрация, служителите на съдебната система и полицията. Като причина за протестните действия премиерът Борисов посочи обезпокоителните данни от последното социологическо проучване, че близо 200 000 българи в работоспособна възраст се готвят да напуснат България. С плакати „Кой ще ни плаща заплатите?“ , „На кого ни оставяте, кой ще работи?“ и бурни скандирания – „Данъкоплатци, бъдете патриоти – останете тук и си плащайте данъците.“ – протестиращите направиха жива верига около летище София и блокираха работата му за близо три часа.

Хиляди емигранти се опитаха да пробият блокадата, но благодарение на „нашата полиция“, протестиращите успяха да удържат на натиска. Лично премиера Борисов, обеща на протестиращите, че ще построи още 30 метра, 100 магистрали, ще осигури безплатно зъболечение на всички които стискат зъби още една-две години и лично ще ходи да сее картофи на всеки който се откаже да емигрира. Вицепремиера Симеон Дянков също се опита да убеди емигрантите, че за пореден десети път тази година ще излезем от кризата и, че даже сме излязли от нея по време на протеста. Той обясни на прост финансистки език, защо е по-добре за страната заплатите да паднат до нивото на виетнамските, китайските, филипинските и др. азиатски държави, че дори и до нивата на Сомалия, за да можем да привлечем чуждестранни инвестиции, подобни по-размер на тези в Сомалия и Зимбабве. Президентът също се обърна към емигрантите с патриотичния призив, че е „По-добре роб в собствената си държава, отколкото свободен гражданин в чужбина.“

Въпреки положените усилия, след края на протеста емигрантската вълна не намаля, а се усили. Председателят на парламента Цецка Цачева, обяви от трибуната на народното събрание, че това е само първият от поредицата протести готвени от висшите и низши държавни служители срещу емигрантите. Тя заплаши, че те няма да се поколебаят, ако се наложи да блокират всички КПП-та и летища на територията на страната, а като крайна мярка, ако това не проработи да изкарат България от Евро-съюза.

Реклами