Въпреки ранният час държавната машина се беше раздвижила. Множеството от служители на министерски съвет, президентската администрация и столична община, тръпнеха в очакване на сигнала за начало на акцията по Почистването на осквернения паметник на Съветската армия. За първи път от много години депутатите, правителството и президента се бяха обединили в обща кауза преоткривайки  значението на девиза изписан над входа на парламента „Съединението прави силата“. Армията по почистването изглеждаше  внушително на площад „Народно събрание“. Главнокомандавщият армията – президента Първанов, огледа множеството и очите му се насълзиха:

 – Синове на държавния апарат – произнесе той – Днес е  денят, когато целият свят е вперил очи в България. От успеха на нашите действия зависи бъдещето на нашата държава. Днес е момента да докажем, че сме достойни защитници на нашето комунистическо минало и социалистическо бъдеще. На вас се падна честта да изтриете гнусните цветове и да върнете прекрасната сивота на този велик символ на българското настояще. Трийте, дори да ви се изтъркат гъбите, дори да ви свършат водата и сапуна, дори да ви се ожулят ръцете, трийте до последна капка кръв.

– Служим на Държавната машина – в един глас отвърна армията по почистването.

Разузнавачите от „Главна Дирекция за Безопасност на Организираното Почистване“ – ГДБОП, съвместно с агенти от „Държавната Агенция за Национална Сивота“ – ДАНС,  се отправиха първи към паметника за да съберат актуална информация относно силите на противника и запасите му от цветни бои. Скоро се върнаха с обнадеждаващи новини – защитниците на преобразения паметник са малобройни, зле организирани и невъоръжени.  Почистването можеше да започне.

Главнокомандващият даде заповед за настъпление. Армията тръгна. Първите редици се състояха изцяло от силите на „Нашата полиция“, командвани лично от Цветан Цветанов. Те имаха задачата да изблъскат с всякакви средства противниците на почистването и да арестуват по напористите от тях. След тях качени на три пожарни машини се придвижваха генерал Бойко Борисов – премиер на сивотата, столичната кметица – Йорданка Фандъкова и министъра на културата Вежди Рашидов.

Отзад 240-те депутати от 41-вото  народно събрание водени от Цецка Цачева и Искра Фидосова, въоръжени с четки и кутии с черна боя, съставляваха елитната част, скритият коз на акцията по почистването.  Тяхната задача бе, ако другите части не успеят да изтрият цветовете от паметника, те да го боядисат наново черен. Там облечени в сиви костюми се мъдреха и сините депутати, чието оглушително мълчание по отношение изрисуването на паметника всяваше повече страх в сърцата на извършителите на светотатството, отколкото буйните ревове на червените народни представители.

Най- многоброен и внушителен изглеждаше блока на държавните служители от общината, президентската администрация и администрацията на министерски съвет. Те бяха разделени на отделни роти, командвани от министрите на правителството. Именно те имаха трудната и отговорна задача да почистят паметника въоръжени с кофи вода, гъби и сапун.

Президентът Първанов главнокомандващ цялата тази внушителна държавна машина,  заобиколен от триста магистрати в черни тоги представляващи народният съд, завършваше внушителния образ на армията по почистването. Те трябваше по бързата процедура и без много шум да осъдят всички противници на сивотата заловени при акцията по почистването.

– Триииийте! – извика гръмогласно Президента.

Заповедта бе дадена. Настъплението започна.

– Биийте  – викаше Цветанов и подвластните му служители на реда се втурнаха без ред срещу невярващите защитници на новото време.  Чуха се писъци, трошене на кости и привържениците на идеята „В крак с времето“ бяха принудени да отстъпят хаотично.

 – Изтрийте ги от лицето на майка България- крещеше в неусвест културният министър – Изтрийте ги, сивотата ще възтържествува! – и насочваше струята от пожарната си машина, която предварително беше заредил със сива боя, върху редиците на отстъпващите радетели за един по-различен свят.

От другата пожарна премиерът ловко насочваше струята  със сапунена вода върху оцветените фигури на паметника. Цветовете започнаха да се отмиват. В същото време падна и първата жертва от страна на армията на почистващите. Пожарната машина командвана от кметицата потъна в дупка на пътя! О геройски час!Тя записа името си сред героите паднали в битките за почистването на България от различномислещи. Водата в пожарната на Бойко свърши, но тълпата на държавната администрация накаца и започна с неистов ентусиазъм да търка останалата тук-там боя. Още миг и паметника бе изчистен!

„Нашата полиция“ направи кордон около монумента, държейки на разстояние цветното множество! Дойде ред на елитната част на народните представители. Те положиха нов слой черна боя върху скулптурите и възвърнаха предишния величав и подтискащ вид на паметника. В същото време, агентите от „Главна дирекция за безопасна организация на почистването“ и „Държавната агенция за национална сивота“ водеха при главнокомандващия почистването – президента Първанов и неговите магистрати – главните организатори на протестите за да бъдат съдени за това, че са „В крак с времето“. Според закона, никой няма право да е  „В крак с времето“ или да насажда нови виждания и да предизвиква размисли сред заспалия народ.

– Ние победихме! – приветства възторжено президента армията по почистването – Ние спряхме времето и го върнахме назад!

– Ураааа – извикаха премиера и цялата държавна и общинска администрация, барабар с депутати, полиция и магистрати – Да живее държавната машина! Служим на държавния апарат!

Слънцето хвърли своите първи лъчи върху почистения монумент. Черните отблясъци осветиха столицата на сивотата. Победителите ликуваха. Тогава отнейде изникна един препотен агент на „Държавната агенция за национална сивота“ и доложи нещо на главнокомандващия. Лицето на Първанов помръкна:

– Как? Снимки? В интернет? Не можете да ги изтриете? Вече се разпространяват по целия свят? И тениски? Печатат тениски със снимки на цветния паметник и надпис „В крак с времето“? Не можете да ги спрете? Ние почистихме цял величествен монумент, а вие не можете да изтриете едни снимки от интернет? За какво ви плащаме? . . .