Бурно стартира новият политически сезон на предизборните кампании за местни власти и президент на република България. Премиерът Борисов заедно със столичната кметица откриха ново циганско гето в „Дружба“. Те пристигнаха с правителствения хеликоптер, поради липсата на пътна инфраструктура до въпросния цигански жилищен комплекс. Част от домовете на избирателите се разлетяха в резултат на вятъра създаден от перките на хеликоптера, но това не успя да помрачи тържествената атмосфера. Бойко Борисов бе посрещнат с бурни овации и викове: „Бащице, бащице дай десет стинки.“ Верен на своя стил, премиера първо тържественно преряза лентата и взриви събралото се множество, като хвърли ножицата сред тях. Докато траеше боят за ценната метална придобивка, Бойко тържественно обеща да построи метростанция и до тяхното гето. Той даде висока оценка за техните опити да се интегрират сред останолото общество на големия град. Според него голяма част от обществото не оценяват пред какви трудности се изправят циганите в стремежа си да заживеят нормално.

Столичната кметица обеща да предостави нови общински терени за изграждане на нови и нови гета, и да работи по-усърдно с кметовете на отделните райони за провеждане на срещи, дебати и съвместни обсъждания между циганите и живеещите в близките панелни коптори български граждани, относно проблемите съпровождащи стремежа на циганите да живеят по-близко до цивилизацията: “ Пред нас все още стои открит въпроса за постигане на така необходимата ни толерантност, разбиране и жертвоготовност в името на едно по-добро, по-светло, по-чисто и по-несигурно бъдеще.“ Бойко не забрави да похвали циганите за това, че сами със собствени усилия си строят жилищата от подръчни материали, а не висят на шията на столична община, като много българи,в стремеж да се сдобият с общинско жилище. Той изрази своята възхита от факта, че постройките които бяха разпилени при неговото кацане, за трите часа на предизборната среща бяха възстановени напълно. „Ако всички български граждани, работеха с такова усърдие – сподели премиера – ние щяхме да сме най-добре икономически развитата държава в Европа.“

Не остана по-назад и кандидатката за президент Меглена Кунева. Нейната кампания стартира в гетото на булевард Европейски път с акция под наслов: „Да изкъпем циганите със сапун. “ В кампанията участваха две военно-полеви бани, и шест военно-полеви кухни любезно предоставени от министерство на отбраната на евентуалната бъдеща главнокомадваща българската армия. Кунева заяви, че : „Моята цел, като бивш еврокомисар за защита на потребителите, е да гарантирам правото на циганите да използват сапун. Право което до момента е жестоко потъпквано от безхаберното управление на сегашното правителство и тоталната липса на елементарни здравни познания сред служителите на здравното министерство.  Аз обещавам, ако ме изберете за ваш президент да работя активно за гарантиране на вашите права да използвате сапуни с европейско качество, което е особено необходимо с оглед вашата роля по почистването на боклуците в България. Досега вие бяхте онеправдани и оставени на произвола на съдбата, но занапред вашите права като потребители и жители на тази държава, ще бъдат поставени на първо място. Вие имате право на сапун, вие имате право на вода, вие имате право на баня и аз смятам да ви я осигуря.“

БСП също започна своята кампания в циганското гето на „Захарна фабрика“. Цял червен автобус с кандидат президенти се изсипа на мегдана на гетото. Сергей Станишев за радост на събралите се цигани, организира състезание между кандидат президентите в няколко различни дисциплини – влачене на тежки метални предмети, определяне теглото на метален къс на око и скоростно откриване на ценни предмети изхвърлени в кофите за отпадъци на съседния блок. Бурни овации предизвика Емилия Масларова, която извъртя сластен кючек в името на президентския пост и обеща, че ще построи толкова социални домове за циганчетата, че техните родители няма да могат да ги напълнят дори и да се ебат по цял ден. Кампанията не мина без инциденти. Кандидат-президентката Зорка Първанова, бе хваната да купува гласове с ордени „Стара планина“, явно предоставени и от настоящия президент.

Волен Сидеров крещеше на почетно разстояние от циганският квартал Столипиново: „Циганите на сапун“ с което обещаваше да провали предателските усилия на продажницата Кунева за едни по-чисти цигани, като ги превърне в това, което тя искаше да ги накара да потребяват.

Ахмед Доган на среща с избиратели от квартал „Столипиново“ обеща да построи във всяко гето джамия и да им осигури необходимите имами и ходжи, които да въведат циганите в правата вяра и така да им осигурят място в рая, ако бъдат застреляни, докато обират неверници.

Advertisements