Остри реакции от българската политическа класа последваха незаслуженото ни отхвърляне от Шенгенското пространство. Парламентаристи, висши държавни служителии от над двеста агенции и комисии, съдии, служители на служби за борба с престъпността, кметове и общински съветници от цялата страна се обединиха в обща декларация срещу дискриминационната политика на страните от Шенгенското пространство:

“ Ние открито заявяваме – се казва в декларацията – че твърденията за липса на правосъдие и ширеща се корупция по високите етажи на властта в нашата държава са меко казано безпочвени и изсмукани от пръстите. Те са плод на студенокръвните европейски бюрократи, забравили отдавна какво е това човещина и взаимопомощ. Всички европейци са се превърнали в безмозъчни машини налагащи автоматично санкции, закони и директиви, без да се замислят за последствията които тяхното прилагане би имало за всеки отделен човек, па бил той и престъпник. Ние които управляваме България все още сме човешки същества и носим човещината в себе си. При нас понятия като приятелство, взаимопомощ и мъжка дума не са остарели и затрупани с тонове хартия. Това което вие драги европейски бюрократи наричате корупция  е висша форма на приятелство, сътрудничество и взаимопомощ. Да, за разлика от вас ние държим на нашите приятели от детинство и не ги забравяме когато се сдобием с власт,а напротив, точно тогава ние се сещаме за тях и им помагаме с различни държавни поръчки или служби, ако има законови пречки за да им окажем помощ ние ги премахваме. Това е истинското приятелство господа европейци, нещо което вие никога не можете и няма да разберете. Ние имаме една поговорка която гласи „Приятел в нужда се познава“, но това за вас е сквернословие.

Казвате, че нямало осъдителни присъди за корупция и за босовете на престъпния свят. Но кажете ми нима можеш да осъдиш човек, за това, че е помогнал на приятел в нужда, или за това, че е сбъркал и поел по грешен път. Вие искате да убиете приятелството и да ни направите заложници на безчувствени закони. Всеки човек греши и е човешко да се прощава. Нашата съдебна система е изградена на основата на човещнината и знаете ли защо? Защото в България все още има хора чувствителни и състрадателни, а не безмозъчни придатъци на бумащината. Защото българските съдии съдят със сърцата си, а не с безмозъчно прилагане на закони. Защото българските съдии вярват в доброто у всеки човек, а не възприемат хората като програмируеми роботи. Но вие това не можете да го разберете.

В България винаги е имало силни роднински връзки, силно приятелство и огромно човеколюбие. Това вие няма да изкорените, колкото и да се опитвате да ни превърнете в поредните зомбирани граждани на Обединена Европа. Ние българите сме последните истински хора в Европа. Ние не се нуждаем от закони за да се управляваме, нашите отношения се градят на истински чувства, на емоции, на хилядолетни традиции в приятелството. Не случайно българският народ е оцелял в петстотин годишното турско робство. Именно тази жестока съдба на българите, ги е научила, че приятелството, човещината и взаимопомощта са решаващи за оцеляването им , а не законите. Закони има във всяка една форма на държавно управление, била тя диктатура или демокрация, но буквалното им спазване води само до отчуждаване на хората и изпадането им в безпомощно състояние. Вижте в какво сте се превърнали самите вие, в какво сте превърнали вашите граждани.

Ние не приемаме вашите критики. Колкото и да ни заливате с измислени статистики, колко сме били бедни, нещастни, глупави, корумпирани и т.н., и да ни повтаряте, че само като спазваме законите ще се оправим, няма да успеете да изкорените човещината и топлината в нашите отношения с българските граждани. В България приятелството и състраданието стоят над закона, защото закона е плод на желанието за безропотно подчинение, а приятелството и състраданието са плод на сърцето. Ние все още имаме сърца и няма да позволяваме повече да заблуждавате нашите граждани, като се опитвате да им втълпите, че проявите на приятелство са прояви на корупция и, че състарданието и човеколюбието водят до липса на законност и чувство за безнаказаност.

Ние българите сме стар народ с хилядолетна история, може би сме първите разумни същества населявали тази планета и повече няма да търпим, разни безмозъчни и безчувствени машини да ни обясняват как трябва да живеем. Когато научите вашите граждани да оцеляват със по сто евро на месец, тогава можем да водим диалог за това корупцията корупция ли е или приятелство. „

Advertisements