Видният български художник Димитър Четков бе арестуван при акция на спецполицаи, докато откриваше изложбата си в галерията на „Шипка“ 6. Повдигнато му е обвинение за насаждане на етническа омраза в особенно големи размери с използване на художествени средства и му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа.

Изложбата му носела кодовото име „Интеграция“ и се състояла от двайсет  и две платна, които художника нарисувал за изключително краткия период след убийството на момчето в Катуница. Според прокуратурата платната представляват особенно опасни изображения на реалността  в отношенията между българи, цигани, магистрати и политици, и могат да доведат до изключително засилване на напрежението в този и без това напрегнат предизборно-етнически момент.

Eто и какво е изобразено на картините: „Джебчийка обира туристи в центъра на София“; „Бабичка спи със секирче до възглавницата“; „Последният български селянин плаче пред обраното си лозе“; „Депутат се къпе след предизборен митинг в Столипиново“; „Проститутки плащат рекет на полицай“; „Ромската мадона – Дванайсет годишна циганка с невръстното си дете“; „Циганско гето“; „Продавачки на контрабандни цигари на женския пазар“; „Цигански гняв – смъртта на професора“; „Цигани пребиват българи пречещи им да крадат“; „Циганин си продава гласа за двайсет лева“; „Търговец на цигански гласове“; „Първанов помилва Цветелин Кънчев“; „Полицай бяга от циганска тълпа“; „Съдя осъжда мъж, че е защитил дома и имуществото си от цигани крадци“; „Цигани заплашват със смърт за дискриминация“; „Цигани си търсят правата с брадви и колове“; „Цигани предават магистрален кабел на вторични суровини“; „Тайната вечеря на цар Киро с политици и магистрати“; „Лидери на партии се карат кой да държи чадъра над цар Киро“; „Председатели на фондации усвояват средства за циганска интеграция“; „Кандидат кметове се бият за цигански гласове“

При откриването на изложбата художникът произнесъл реч насаждаща етническа омраза с твърдението си, че е изобразил действителността такава каквато я вижда. Сигналът за опасното мероприятие е подаден от водещата журналистка от БТВ Миролюба Бенатова на кратък номер 112. Тя била изпратена да отрази откриването на културното събитие, което трябвало да покаже докъде са стигнали българските политици с интеграцията на циганите ,чрез средствата на изобразителното изкуство, но веднага прозряла зле прикритата антициганска тематика и възможността тази изложба да предизвика нов взрив от нетолерантни и дискриминационни прояви, усложняващи предизборната обстановка.

В извънреден репортаж от мястото на събитието, Миролюба Бенотав определи събралите се за откриването на изложбата дейци на българската култура, като пияна тълпа. На кадрите заснети преди престигането на полицията ясно се вижда как присъстващите разглеждат картините с пълни чаши в ръка и вдигат наздравица за успеха на изложбата. Според Миролюба Бенатова, която първа и единствена успя да заснеме този акт на върховна етническа омраза, видът на самият художник предполагал редовната употреба на алкохол, а и тя предположи, че картините са изрисувани след употребата на спиртни напитки, което можело да се установи благодарение на неясните и размазани образи на част от героите изобразени на платната.

По нейните думи културтрегерите ахкали и охкали, докато разглеждали картините и давали висока оценка за майсторството и реализма с който художника Димитър Четков е изобразил Интеграцията. Те предположили, че изложбата ще се радва на огромен успех и в чужбина, и дори обещали на г-н Четков да уредят картините му да бъдат изложени в Брюксел. Това според журналистката би нанесло огромни поражения върху образа на България и в частност на представата у европейските лидери за усилията полагани от българските фондации, политици и магистрати за циганската интеграция и би повдигнало въпроса за начина на изразходване на средствата отпуснати за тази цел от Европейските институции. Това би представило в неблагоприятна светлина и вицепремиера Цветанов който е шеф на „Декадата на ромското включване“

Особенно опасна за етническият мир и предизборната кампания, тя определи две от картините, а именно „Тайната вечеря на цар Киро с политици и магистрати“ и „Политици се карат кой да държи чадъра над цар Киро“ на които ясно се различавали настоящи лидери на политически формации и висши кадри от съдебната система.

Според журналистката никой нямал право да изобразява реалността,такава каквато е , ако това може да доведе до изкривяване на образа на България създаван с много усилия от политически ориентираните български медии и чрез непрекъснатото политическо говорене на водачите на българският народ. Журналистката Бенатова бе наградена с орден „Стара планина“ от президента на републиката за усилията и в подкрепа на туширането на всякакви опити за поставяне проблемите Интеграцията на дневен ред, особенно по време на   предизборната кампания.

Картините са конфискувани от спецполицаите и унищожени при специална охрана в камината на виден български прокурор. Присъда до 6 години лишаване от свобода и глоба до 30 000 лева заплашва осмелилият се да изобрази действителността художник Димитър Четков.