image.phpВъпреки трудностите МВР успя да установи самоличността на лицето хвърлило димките пред парламента. Това е 36 годишният Иван Стефанов от Враца. Лицето не е криминално проявено, но има наложена глоба за неплащане на здравни осигуровки, акт за нередовен пътник в обществения транспорт и заповед за отнемане на недвижимо имущество, двустаен апартамент, заради прекратяване плащанията по кредит към водеща банка.

Лицето е баща на две деца- близнаци, които са първи клас, но според разследващите не е успял да им осигури необходимите пособия за да тръгнат на училище, тъй като бил безработен от една година. Именно заради това не си плащал и здравните осигуровки, въпреки, че бил длъжен да го направи и съответно е законно глобен, но не можал да плати и наложената му глоба, за което също бил глобен и осъден, и му бил конфискуван компютъра, който бил купил на децата си докато все още работел, за да се покрие с продажбата му лихвата по наложените му глоби.

Лицето се решило на тази светотатствена проява – да хвърля димки срещу олицетворението на българската държавност и демокрация, и да инсценира заплаха с взривно устройство, когато и от банката завели дело срещу него за неплатени вноски по ипотечен кредит и благодарение на закона и подкрепата на държавата, го осъдили справедливо да напусне имота заедно с цялото си семейство, който се конфискувал за да бъдат защитени интересите и стабилността на банковата система.

Мъжът първоначално опитал да се справи с положението като почернил кожата на децата, себе си и жена си и си направил незаконна постройка в края на циганската махала, като се надявал да го включат безвъзмездно към електрическата мрежа. Той предвидливо забранил на семейството си да разговарят, тъй като не знаели цигански, а по този начин трябвало да минат за глухонеми цигани, но от махалата бързо разкрили измамата понеже децата му редовно ходели на училище, а и жена му метяла пред бараката. Разярените цигани го заплашили с линч и го изгонили от махалата задето злоупотребявал с правата им.

Това преляло чашата на търпението у нещастника и той съвсем нелогично решил, че виновни за всичко са управляващите и трябва да им отмъсти за настигналите го несгоди и пропадането на живота му. Превъртелият човечец, прехвърлил цялата отговорност за случващото му се върху депутатите, министрите, съдиите, прокурорите, полицаите и т.н. обвинявайки ги наравно с Европа, че са корумпирани и престъпници, невиждайки собствената си вина за провала на живота му. И разбира се при такива нелепи обвинения спрямо властите на България, стабилността на неговият живот се рушала подобно на стабилността на Европа, и той като нея бил затънал в дългова криза, вина за което българската държава нямала изобщо.

Така озлобен, подобно на сливенски хайдутин от средата на 19 век, той си взел сбогом с деца и жена, и поел да мъсти на държавниците за сполетелите го нещастия. Сложил в чантата пластмасовия пистолет на децата си, направил модел на взривно устройство и по спомени от детството измайсторил две димки с амониева селитра, и така въоръжен се отправил към седалището на българските институции. Както всички знаем, опитът му се увенча с пълен провал, ако изключим тримата депутати които се насрали от страх и чиито имена се пазят в тайна за да не се накърни името на парламентарната институция.

Този престъпник бе заловен и благодарение огромния бюджет на МВР и целият му 70-хиляден състав самоличността му бе установена, благодарение на съвестна контрольорка от градския транспорт, която по рано същият ден го заловила да се вози без билет в трамвая от гарата за съдебната палата и понеже не искал да си плати глобата тя му поискала личната карта за да му състави акт, и той и я дал, но изчезнал преди тя да успее да му я върне. И същата вечер, тази съвестна гражданка, докато гледала новините по битивитy, преди турският сериал, видяла въпросното лице и го разпознала, като същият този нередовен пътник, който и оставил личната си карта и веднага звъннала на кратък номер 112 и съдействала за установяването на самоличността му. Анонимноста и разбира се е гарантирана, затова ние не ще я разкрием, въпреки, че разполагаме с флашка съдържаща запис на разговора от обаждането на съвестната гражданка.

Разбира се тука трябва да добавим, а и картината на случилото се не би била пълна, ако не разкажем за съдействието при изготвянето на психо профила на лицето, което оказа водещата журналистка от битивитy Миролюба Бенатова. За жалост този път тя не успя първа да го заснеме, нито успя първа да го интервюира, нито успя първа да види реакциите на депутатите, нито успя първа да разпита задържалите го, нито успя първа да открие семейството му, но първа прозря, че този човек е лумпен. Че предишната вечер е бил част от една по-голяма пияна тълпа сипеща закани за саморазправа с властимащите, че е виден футболен запалянко и член на агитката на Ботев-Враца, което донякъде хвърлило яснота върху маргиналната му личност и улеснило разследването. Тя дори го заснела и след това предоставила материала на полицията, за да го излъчат по телевизията, та да може, ако някой го познае да го разпознае и да се обади на номер 112, което и се случило, но което не би се случило без помощта на Миролюбето.

Advertisements