Столичната управа и общинската полиция в София бяха изненадани не само от падането на първият сняг, но и от неочаквана окупация на площада пред Булбанк от над 3000 човека. Абсолютно непредвидено и тихо, с падането на нощта и въпреки студа пред сградата на Булбанк в столицата започнаха да пристигат хора и цели семейства и да разпъват палатките си на площада пред банката. За не повече от 30 минути на площада се събраха над 3000 човека и оформиха нещо като палатков град. Около импровизирания лагер все още няма полиция, но се очаква скоро тя да пристигне и да разгони наглеците с всички възможни средства. Наш екип успя да разговаря с един от лагеруващите, който беше посочен като говорител на хората и инициатор на случващото се. Става ясно, че всички те са пострадали от финансовата криза и са загубили жилищата си в полза на банките. Те негодуват срещу политиката на управляващите да защитават стабилността на банките, но не и на отделните семейства, които са с много по-слаби възможности да преодолеят несгодите и стават невинни жертви на алчността на финансовите играчи.  Акцията е организирана изключително професионално, без да се вдига излишен шум.

Един по един хората изгубили жилищата си се обединили в група в социалната мрежа Фейсбук и обсъждали какви действия биха могли да предприемат за да принудят управляващите да слязат от магистралите и да им обърнат внимание. Те били възхитени от случващото се в целия свят през последните няколко дни, а именно движението за окупация на известни финансови институции, допринесли за развитието и задълбочаването на финансово-икономическата криза.

Успеха на акцията към момента се дължи на това, че организатора на цялото събитие е бивш военен полковник от Враца, чиито близки наскоро също останали без жилище. Той определил трите основни елемента които трябвало да бъдат спазени за да се увенчае окупацията им с успех: бързина, тишина, изненада.

Именно той обяснил на хората, че е необходимо да се организират възможно най-тихо и без излишно да говорят сред познати и приятели за готвената акция, както и без да канят хора в групата им в социалната мрежа, които не са изгубили жилищата си в полза на банките.Че е безмислено да поставят и разгласяват исканията си преди да са заели изгодна позиция.

Че е необходимо да се действа под прикритието на нощният мрак, когато и камерите за наблюдение не могат да дадат ясна картина на ставащото. Че никой не ще ги очаква тогава, защото политиците и цялата им система са свикнали подобни акции да се провеждат през деня и да са широко акламирани предварително, което им давало възможност да организират както полицията, така и различни подривни групи, които да саботират и предотвратят мероприятието ,като му придадат облик на вандалска проява. Че студа не е пречка, а допълнителен елемент на изненадата действащ в тяхна полза, именно защото никой не би очаквал провеждането на подобна акция при такива условия, а и самият полицейски състав е свикнал при такава обстановка да се скатава на топло.

Че е необходимо цялата акция по изграждане на окупационният лагер да се осъществи в рамките на не повече от половин час, така че органите на реда да нямат възможност да реагират преди всичко да е приключило. Че за целта всички трябва предварително да отренират разпъването на палатките и да носят всички необходими за целта подръчни средства. Военният е съставил списък на необходимата храна, нейният състав и количество, която трябва да носи всяко едно семейство, така че да издържи поне една седмица, като след този момент ще разчитат на подкрепата на останалите граждани на столицата, тъй като според неговите прогнози би трябвало за този период начинанието им да е получило широк обществен отглас и подкрепа.

Военният изготвил времеви график за действие на всяка една група и план за предвижването и до целта в зависимост от началната точка на тръгването им, така че пристигането да става поетапно и организирано и да няма излишни забавяния и прибързвания, които биха изложили акцията на риск.

Едновременно с успешното приключване на първият етап от окупацията, а именно изграждането на палатковия окупационен лагер, са пуснати съобщения към водещите световни информационни агенции, които съобщения са предварително подготвени и заснети. Не само това, но в различни точки на страната ще действат няколко пропагандно-информационни пункта, които ще имат за цел да разпространяват исканията на хората и случващото се по време на акцията, така щото да не допуснат информационно затъмнение и изкривяване на действителността, като основната информация разбира се ще бъде подавана чрез интернет социалните мрежи.

Създаден е и специален екип от няколко човека, които няма да живеят в лагера, а ще наблюдават и заснемат отстрани всичко което се случва до приключване на акцията и ще предават материалите на споменатите по-горе информационни пунктове за по-нататъшното им разпространение.

Все още не е ясно, дали някой от общината и държавните институции е наясно със случилото се и какви мерки ще се предприемат от държавните и общински институции във връзка с акцията. За първи път, акция от подобен мащаб не е отразена от служещите на властта медии, благодарение на проявената съобразителност, бързина и изненада от страна на протестиращите, и не са подготвени полицейски сили за противодействие на случващото се. Окупационният лагер е вече изграден, а с настъпването на утрото не е изключено и други ентусиасти подкрепящи идеята да се присъединят към акцията и да разпънат своите палатки. Официалните искания на хората от палатковия лагер ще бъдат оповестени в интернет точно в осем часа сутринта.

Засега е ясно само едно, те ще искат държавата в лицето на властимащите избрани от народа, да застане на страната на обикновенните хора в борбата им за оцеляване, а не на страната на спукулативни финансови институции. Ето и първото послание към управляващите публикувано в интернет от информационно обезпечаващите акцията части от групата:“Вие сте избрани от нас, за да защитавате нашите интереси и да управлявате държавата в името на добруването на отделният човек, ако обаче вместо да ни защитавате, вие ни оставите в ноктите на финансовите институции, то тогава ни ще снемем нашето доверие от вас и ще обявим вашата власт за нелегитимна, защото вие вече не служите на нас, а на тях. Сега е момента да изберете на чия страна ще застанете, на страната на тези които са ви избрали или на страната на тези които са ви купили.“

Advertisements