Президенските избори в България са на път да се провалят ден преди гласуването, поради неочакван отказ на един от водещите кандидати, според социологическите проучвания, да участва в тях. Вчера след закриването на предизборната кампания, кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев изненадващо за целият предизборен щаб ги е уведомил, че се оттегля от кампанията, понеже получил просветление.

По разкази на присъствалите на случката те първоначално не взели думите му на сериозно, но когато днес сутринта получили известие от ЦИК, че президентските избори са пред провал, поради депозиран писмен отказ на Плевнелиев да участва в надпреварата, косите им настръхнали. Спешно е свикан съвет на лидерите на водещите политически партии за да обсъдят положението и как да реагират. Това е прецедент не само в българската, но и в световната демократична практика, и не е ясно какви са законовите възможности за излизане от шоковата ситуация.

Самият Бойко Борисов съобщи, че късно предната вечер Росен Плевнелиев дошъл лично да му благодари за всичко което бил сторил за него: „Беше много развълнуван – сподели премиера – и ми изказа хиляди благодарности, че имал възможността да се учи от мен и да се ползва с моята подкрепа и доверие. Отпратих го да си почива, отдавайки вълнението му на предстоящата решаваща битка. Мисля, че искаше да ми каже още нещо, но не му дадох възможност. Ако знаех, че иска да се оттегли в последният момент, нямаше да постъпя така. Сега съжалявам. Това е предизборна треска. Ще направим всичко възможно да го открием и да го върнем в надпреварата. Уверявам ви , че тези избори ще се състоят и Плевнелиев не само ще участва в тях, но и ще ги спечели.“

Останалите политически сили съзират в тази стъпка умишлено саботиране на изборният процес, поради изнесените в последният момент социологически проучвания, в които си личи, че подкрепата за кандидата на ГЕРБ се срива. Те смятат, че това е прикрит опит на уппавляващите да спечелят допълнително време за предизборна агитация и евентуална смяна на Плевнелиев с по-подходящ кандидат: „Ние съзираме в случващото се една пошла мутренско-полицейска постановка – заяви Юнал Лютфи – която цели саботиране на изборният процес и осуетяване победата на нашите кандидати Кунева и Калфин. Ние сме вложили много пари в тези кампании и няма да допуснем провал на изборният процес. Изборите ще се състоят със или без Плевнелиев“

В следствие на новината и породените от нея неистови крясъци срещу политическите симуланти, Волен Сидеров и Яне Янев са приети в Правителствена болница с разкъсване на гласните струни. Лекуващият лекар, професор д-р Ножаров заяви, че има реална опасност те да не могат повече да говорят. Това поставя страната под заплаха, ако все пак изборите се проведат и по-случайност бъдат спечелени от болният Волен Сидеров, то на чело на държавата да застане един безмълвен психопат.

Буквално преди секунди, до нас стигна новината, че Росен Плевнелиев е открит, благодарение на бързата реакция на Цветанов. Той вдигнал на крак целият полицейски състав от над 70 000 човека в огромна по-мащабите си акция за издирването му. Росен е открит в Смолянското село Градеж, където преди три дни купил малка кирпичена къща. Росен бил облечен в традиционно селско облекло, садял картофи, а около него пасяли кротко 20-тина овце. Все още не е ясно дали са успели да го склонят да се върне в надпреварата.

Според водещите издирването Росен бил казал следното когато го открили: „Приятели аз се оттеглих от президентската надпревара с ясно съзнание за произтичащите от това последствия. Моята постъпка се дължи на просветлението което получих благодарение на общуването си с премиера. Този прост човек, произхождащ от редиците на обикновенния народ, ме надари с много мъдрост. Всичко е суета и радостта на живота са крепи на дребните неща. Големите проблеми имат прости решения. Това е което научих от неговите напътствия. Въпреки своята простота, той е безкрайно умен и в наглед простоватите му приказки се съдържа вековната мъдрост на народа ни. Чувствам се така, както навярно са се чувствали Бодхитсатва, Мохамед и Исуус. Един е Бойко, но аз не съм достоен да се нарека негов пророк. Какво е нужно на човека? Асфалт, картофи и овце, и една църква с мощи, където да се молите, възхвалявате и благодарите на премиера! Дипломите са без значение. Живота е толкова прост, колкото прост си го направите. Вслушайте се в думите му. Отидете някъде, където има хубав асфалтов път, садете си картофи, гледайте си няколко овчици и кризата няма да ви достигне. Всичко е безумно просто, бъдете и вие такива. Вслушайте се в думите на премиера. Един е Бойко да се слави името му.“

Опитите да се склони Плевнелиев да се върне в надпреварата за президентския пост продължават. Самият премиер спешно е тръгнал към него. Сега цялата демократична българска система се крепи на надеждата ни в мъдрите слова на премиера, който единствен би могъл да убеди своя последовател и възпитаник да приеме хорската суета в името на едно по-добро европейско бъдеще за България.

Advertisements