Изненадващо, за първи път в историята, властите реагираха светкавично срещу особенно нагло нарушение на забраната за опосвестяване на данни за изборните резултати преди краят на изборният ден. Повод е излъчването на предаване в ефира на Нова телевизия в което под формата на музикална класация бяха обявени резултатите, както за президентските така и за местните избори, още в 17 часа. Сигналът за нарушението е подаден в ЦИК, както от политически формации, така и от отделни граждани, станали свидетели на това особенно нагло и подигравателно отношение към законите в България.

Арестувани са водещата Цветанка Ризова, банкерът Левон Хампарцумян и собственика на Дарик радио Радосвет Радев. Задържани са и членовете на група Акага, чиито изпълнения са служили за онагледяване и прикритие на извършваното изборно нарушение. Прокуратурата се е задействала мигновенно и са повдигнати обвинения, както за погазване на изборните закони, така и за опит за уронване престижа на законодателната и изпълнителната власти. Прокуратурата разполага със запис на цялото предаване. Сезиран е и СЕМ, откъдето обявиха, че ако тези нарушения се докажат, лиценза на Нова телевизия ще бъде отнет.

Главният прокурор Борис Велчев коментира случая като показателен за бързодействието на българската съдебна система:“ Подобно нагло държание не бива и няма да бъде допуснато да се толерира. Всеки който погазва закона ще бъде санкциониран. Ако сега останем безмълвни и отминем с мълчание това грубо и целенасочено закононарушение, извършено с пълното съзнание, че е закононарушение, то това наистина би било едно потвърждение на  убеждението на голяма част от българските граждани, че законите важат за едни, а за други не. Че законът се прекланя пред парите, името и властта, която притежават отделни личности и институции. Това е особенно опасно, още повече на фона на сипещите се срещу нас критики и от Европейските институции. Нова телевизия, екипа на предаването и участниците в този фарс, ще усетят върху себе си цялата тежест на закона и ще послужат за назидание на тези, които все още не са разбрали, че вече сме членове на европейският съюз, а не анадолска провинция.“

Гледали предаването граждани споделиха, че участиците в това закононарушение са изпитвали истинска наслада от погазването на закона, вярвайки в своята недосегаемост. Ехидните подхилвания на Левон Хампарцумян и на собственика на Дарик Радио – Радосвет Радев,показвали тяхното неуважение към законите на Република България, към демокрацията, към исконните европейски ценнсоти, каквато е чистотата на изборният процес. Тяхната наглост, техните умишлени действия нанасят вреди не само на образа на България като демократична държава, но и на образа на Европа. Всички очакват престъпниците да получат заслужените и предвидени от закона наказания за този техен акт на уронване престижа на Закона.

Колкото до група Акага, смята се, че те са били измамени от организаторите на закононарушението и не са били наясно с значимостта на престъпното деяние в което участват, полакомени явно от предложеното им финансово възнаграждение. Въпреки това, те също ще трябва да понесат последствията от своето лекомислие.

Advertisements