Когато става въпрос за отношението ни към движението „Окупираме България„, затова дали да го подкрепим или отхвърлим, първо би трябвало да си отговорим на няколко основни въпроса. Тук ще изложа отговорите, така както аз ги виждам,усещам, осмислям и чувствам. Това е лично мнение и то ангажира само и единствено мен. Не претендирам, че отговорите които давам на въпросите изразяват мнението на всички участници в инициативата, но бих се радвал, ако в тях намерите изложени и своите мисли.

1. Какво е „Окупираме България“ – това е опит, да се присъединим към глобалните вече протести на хора от редица държави, започнали от инициативата „Окупирай Уолстрийт“. Протести бележещи края на една епоха и началото на нова. Това не е просто революция, а еволюция в мисленето на хората, във вярата в собствените сили и възможности, в способността да вземат решения, да създават идеи, да задават въпроси и да търсят отговори. Това е начин да се покаже, че хората не са просто електорат избиращ кой да го управлява, а преимуществена съставна част на демократичното общество способно да участва пряко, без посредници във вземането на решения касаещи бъдещето им.

Това право, особенно през последните десетилетия, бе потъпкано чрез така наречената представителна демокрация, чиито представители в лицето на политиците внушаваха на избирателите си и на всички граждани, че те притежават интелектуалното ниво да избират кой да ги управлява, но не и уменията и знанията необходими им за да могат пряко да участват в управлението. Коалирането на политическия елит с финансовите структури, тяхното сливане и общата им дейност по отношение управлението, доведе до създаването на един мощен глобален кръг от хора, пишещи закони и предприемащи действия единствено и само с цел собственото си забогатяване. Забогатяване без оглед на последиците, както за отделния човек, така и за самата планета.

Парите бяха превърнати в самоцел, в основно средство за съществуване и когато това средство, този модел на управление се сгромоляса, те вместо да се оттеглят и да признаят грешките си, продължават с безумните си опити да спасят системата, която поробваше мнозина в името на облагодетелстване на малцина. Това е срещу което протестираме. Този театър трябва да спре, досега бяхме публика, време е да излезем на сцената.

2. Кога ще се проведе събитието „Окупираме България“? – Както споменахме по-горе това е световна проява, а не пропагандна инициатива на някаква политическа партия или отделно гражданско сдружение с неясни цели. В този смисъл протестите се кординират на световно ниво, като следващият е насрочен за 11.11. 2011 г. За следващите дати и инициативи можете да получите информация, като се присъедините към едноименната група във Фейсбук.

3. Къде ще се проведе събитието „Окупираме България„? – във всеки град, във всяко населено място, навсякъде където Вие решите, там където пожелаете да изразите протеста си. На площада, пред сградата на някоя институция държавна или частна, в парка или дори в градинката пред блока. Вие решавате. Вие се организирате. Вие протестирате. Няма кой друг да изрази недоволството ви.

4. Как да се включим в събитието „Окупираме България„? –  Като начало освободете се от страха, от мисълта „Нищо не зависи от мен.“ Изключете  телевизора. Потърсете съмишленици, агитирайте и разпространявайте информация относно събитието. Създайте го, повярвайте в себе си, в собствените си възможности, в умението си да мислите и да изразявате позиции по въпроси касаещи вас, вашето бъдеще, бъдещето на децата ви. Излезте на улицата и изразете без страх протеста си срещу системата. Подгответе плаката си и сами измислете посланието което искате да отправите, било то към съгражданите си, било към институциите, към управляващите или към частни структури. Не се страхувайте.

5. И ето , че идва най важният въпрос – Защо? Защо да подкрепя тази инициатива, това събитие, този протест? – Отговорът, трябва да открие всеки сам за себе си. Това не е локално събитие, това е глобална, световна промяна. Това е гласът на хората. Вие решавате, дали настоящето статукво ви харесва или ще вземете дейно участие в борбата срещу него. Дали ще сте част от промяната или спънка по пътя към реализирането и. Или сте с нас или се превръщате в защитник на статуквото, на системата която ви подтиска, било от страх, било от апатия, било от безверие.

Защо подкрепям този световен изблик на недоволство? Огледайте се, помислете! Кой спазва законите по които ви управляват? За кого важат, за кого не? Това ли е държавата в която искате да живеете? Примирявате ли се с корупцията, властта на парите и наглостта на политиците? Доволни ли сте от работата на държавните институции – президент, правителство, парламент, безброй агенции, органи, комисии и подкомисии? Заслужават ли  парите си, които им плащате под формата на данъци? Вашият работодател спазва ли закона или му се надсмива? Смеете ли да си потърсите правата, вярвате ли, че ако ги потърсите, държавата в лицето на държавните институции ще застане зад вас? Как се чувствате ? В какво вярвате? Как бихте искали да живеете? Какво очаквате от бъдещето? Как го виждате? Задавайте си въпроси и си отговорете на тях – САМИ, не чрез телевизора.

Аз ще се участвам, защото този фарс трябва да спре. Защото избора е между ново робство и ново мислене. Защото не желая да съм роб на финансово-политическата олигархия, нито аз, нито децата ми. Защото не желая да плащам за техните грешки, за тяхната алчност и за тяхното благоденствие. Защото парите не са всичко.  Защото не искам да тровят мен и земята на която живея. Защото не им вярвам. Защото те трябва да си отидат, тази система трябва да рухне, мисленето на хората трябва да се промени. Защото живея един живот, друг няма да имам. Защото бъдещето на децата ми, техният живот, зависи от моите усилия, от усилията на всеки един отделен човек. Защото тази борба, не е от днес, не от вчера и няма да свърши утре. Защото живот изживян в страх, стрес, безверие и апатия е безмислен. Защото моят живот има смисъл, а твоят?

Присъедини се, покажи, че живееш, че мислиш, че си човек, а не роб. Потърси си правата. Окупираме България – ЗАЕДНО.