Учените от БАН обявиха открита война на правителството след като стана ясно, че независимо от протестните им действия бюджета за наука няма да бъде повишен. В призив към обществото те заявиха:

“ Ние сме изправени пред избора дали да умрем в агония или да умрем в бой.  Пред избора между магистралите и науката, между просветата и простащината, и избрахме. Призоваваме всички граждани на република България да окупират магистралите. Да окупират метрото,  да окупират северната и южната дъга. След като правителството не желае да инвестира в еволюцията ще получи революция. Призоваваме всички българи, които все още милеят за българската просвета, всички училищни работници, всички студенти и техните преподаватели, всички които осъзнават, че бъдещето се гради чрез инвестиции в образование и наука, а не в асфалт, да излязат на 11.11.11 и да окупират така любимите на нашите управляващи асфалтови постижения. Призоваваме гражданите, които искат децата им да са образовани и просветени гаржадани на една европейска държава, а не да прокудени нещастници бродещи по магистралите в търсене на господар, комуто да работят за къшей хляб, да ни подкрепят в нашата последна битка. Елате, да излезем ЗАЕДНО. Заедно срещу простащината, заедно срещу асфалтовото безумие, заедно срещу срещу тези които вярват повече в силата на мощите, а не в силата на науката. Не площадите – Окупираме магистралите. Чакаме ви.“

Премиерът Борисов се вбеси след като научи за обявената война. Той нареди лично на новият президент да приведе армията в бойна готовност, за да не се допусне окупиране на магистралите. На спешно заседание на съвета за национална сигурност беше прието в името на едни свободни магистрали, да се поощрят пазителите на свободата на придвижване по магистралите, а именно полиция, военни и съдебни служители, като им се гарантират 100 работни заплати обезщетение при пенсиониране или уволнение, но само при условие, че спечелят тази последна битка.

 

Advertisements