„Не пей ми се, не смей ми се,
от днес вече ще да блея!“

Софийският университет осъмна блокиран от овце. Близо 2000 глави добитък бяха заели двора и пространствата около университета, като създаваха проблеми за движението по бул. Васил Левски. На място пристигнаха две патрулки, но полицаите не успяха да овладеят положението, поради което се наложи да извикат на помощ жандармерията за да разпръсне това незаконно струпване на добитък. На помощ им се притече и собственика на овцете, бай Грую от врачанското село Торище, който с помощта на своята дреновица и подвиквания „Ръй, ръй“ и „Мама ти ша еба рогата къде отиваш!“ Успя да вкара всичките блеещи представители на овчото стадо в двора на университета.

Започналите да пристигат за учебният ден преподаватели и студенти изпадаха в недоумение при вида на множеството от овце, кротко пасящи оскъдните тревни площи в двора. Те с погнуса се опитваха да си пробият път през стадото до залите за занятия, избухвайки едни в гневни тиради срещу кощунственото поругаване на светая светих на образованието, а други в неустоим кикот при вида на необичайната гледка.

За да се разреши проблема бе свикано спешно заседание на ректорския съвет, на което бе поканен и въпросният бай Грую. Както стана ясно по време на изслушването му, той не е имал идея да внесе хаос в работата на университета, а напротив искал е да помогне на българските студенти вдъхновен от призивите на премиера. Според разказа му, той дълго време чакал студентите да се вслушат в думите на премиера Борисов и да се отдадат на овчарлък,  но като видял, че никой не откликва решил да вземе инициативата в свои ръце – „Щом студентите не идват при овцете, овцете ще отидат при студентите“, решил той и повел стадото си с пълно съзнание за отговорността си към развитието на българската наука и образование.

„Искам – сподели бай Грую – да даря тези овце, които съм отгледал с много труд на българските студенти. Аз вече съм стар, синовете ми емигрираха и няма на кого да оставя тези овце. Когато чух призива на премиера към студентите разбрах, че моят дългогодишен труд в отглеждането и развъждането на овце не е бил напразен и, че имам възможност не само да предам стадото на някой друг, но и да направя едно добро дело за развитието и реализацията на българската учаща младеж. Реших да подаря на всеки студент учащ в най-елитното българско учебно заведение по една овца, а на отличниците на випуска по един коч и така да им дам един равен старт в живота след учението. Знам, че този мой жест не е достатъчен, но се надявам да бъде последван и от други застаряващи овчари, така щото всеки студент да сбере поне по десет глави добитък и да осигури прехрана за себе си и семейството си, ако има такова. Разбира се за да не бъда обвинен в дискриминация съм докарал и стотина пръча, предназначени за преподавателския състав.“

Междувременно осведомен за дарителския жест на бай Грую в университета пристигна лично премиера Борисов, той изрази публично своята благодарност за този жест на подкрепа относно водената от правителството политика по отношение на българското образование и реализацията на студентите след завършване им. В знак на признателност той награди бай Грую с ордена на народните будители „Паисий Хилендарски“ и произнесе кратко, но прочувствено слово: “ Уважаеми студенти и преподаватели, днес вие имахте рядката възможност да бъдете свидетели на един уникален акт на жертвоготовност и отдаденост на каузата за развитие на българската държава, акт какъвто смея да твърдя не се е случвал от дните преди освобождението. Акт, който нарежда бай Грую в редиците на народните будители. Този прост човек единствен успя да прозре сърцевината на моите повели и виждания за развитието на българската младеж и нейната реализация в трудният момент на световна икономическа криза. Благодарение  на хора като него, българската държава е оцелявала векове наред и е успявала да се възроди, като феникс от пепелта и вярвам, ще оцелее занапред. Иска ми се да вярвмам, че този безпрецедентен акт на подкрепа към българските студенти, ще бъде подобаващо оценен от самите тях, че тази овца, която те получават днес ще бъде една своеобразна котва, която ще ги задържи в България вместо да търсят реализация навън. Че тази овца ще им помогне да оцелеят по време на тези сътресения и ще им помогне да реализират мечтите си. Студенти вземете тези овце и се грижете внимателно и всеотдайно за тях, бъдещето на България е във вашите ръце и във виметата на поверените ви животни.“

Засрамени, след речта на премиера, преподавателите от Софийският унииверситет поднесоха своите искренни извинения на бай Грую за начина по който бе първоначално посрещнат и го удостоиха с почетното звание „доктор Хонорис – Кауза“. След това всички бляха ведно с овцете.

На снимката – български студент от началото на 21 век.