download

В специален доклад, адресиран до Европейската комисия, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов изложи постигнатото до момента относно “Десетилетието на ромското включване”:

” Уважаема комисия,

В качеството си на национален координатор за България на инициативата “Десетилетие на ромското включване” искам да заявя, че сме положили огромни усилия в постигането на заветната цел циганите да не бъдат наричани цигани, а роми. Смятам, че почти сме успели да наложим този европейски модел на обръщение към циганското малцинство. Всичките отпуснати от вас средства по програмата възлизащи на сумата от 335 милиона евро са усвоени на сто процента. А ето и постигнатите резултати:

Ние включихме ромите в 3567 преписки; 20 348 доклада; 5 783 лекции (от които аз лично съм изнесъл 348); 783 програми; 190 342 протокола; 204 387 акции на МВР; 38 заседания на Министерски съвет; 29 парламентарни контрола; 53 заседания на Парламента; 340 заседания на Парламентарната комисия по малцинствените въпроси; 671 посещения на политици на ромски гета; 238 излъчвания по националните телевизии; 13478 публикации във водещите ежедневници и седмичници;

Ромите са включени и във всички новогодишни обръщения към българския народ; в тържествените зари проверки, като част от музикалното оформление; в 23 457 български сватби отново като музиканти; в представянето на страната на Евровизия, което само по-себе си представлява едно включване с европейски мащаб. в 237 срещи с американския посланик; в уникална среща с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън.

По-голямата част от отпуснатите средства са използвани за прякото включване на ромите в изграждането на демократичните устои на държавата чрез активизиране участието им в изборните процеси. Благодарение на ДМС-и (допълнително материално стимулиране) постигнахме нечуваните резултати от стопроцентова ромска активност както на местните, така и президентските избори. Смятам, че това е едно особено постижение, своеобразно постижение, което може да служи за пример и в останалата част на Европейския съюз, където стои въпросът за включването на ромите в демократичните процеси.

Не на последно място, създадени са около 238 фондации, комитети, граждански сдружения, инициативни групи и други сдружения, участващи активно в усвояването на парите, отпуснати по програмата за ромското включване. За съжаление имахме известни проблеми с еколозите, които протестираха, че поради прекалено големия обем от документи, в които бяха включени ромите, са изсечени 100 000 декара горски масиви. Въпреки това успяхме да постигнем консенсус и занапред ще осъвременим програмата, като въведем “Десетилетие на електронното включване на ромите в България”, като за целта ще са ни необходими нови 500 милиона евро. Ако тези пари ни бъдат предоставени, то ние ви гарантираме, че ромите ще бъдат включени в 2 милиона е-мейла; 1 милион теми във форумите; 500 000 обсъждания в социалните мрежи (визирам основно Фейсбук); 3 000 клипа в you-tube и още толкова във v-box; 4 000 профила в сладур.ком и още толкова в гепи-ме.ком.

Смятам, че положените от нас усилия ще бъдат високо оценени и очакваме вашата подкрепа за споменатото Електронно включване на ромите.

  Главен координатор на инициативата „Десетилетие на ромското включване“,  вицепремиер и вътрешен министър на република България – Цветан Цветанов „