България отново влезе в световния информационен медиен поток. Този път на фокус бе не поредният атентат или баснословните доходи на българите, а откриването на втория лъч на Столичния метрополитен. Стотици информационни агенции и телевизии предаваха на живо въпросното събитие, осветено от присъствието на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, в компанията на българския премиер Борисов, президента Плевнелиев и други водещи статисти от правителството. Според официалната статистика церемонията по откриване на метрото е била гледана директно от близо три милиарда души по целия свят, а индиректно (на повторения, от репортажи по световните новинарски емисии и т.н.) – от още 4 милиарда души.

Световният медиен поток обедини усилията си, за да покаже на целия свят на какво са способни българите. Нямаше новинарска емисия, която да не започва с репортаж от това преломно за българския народ събитие. Под заглавие “България откри метрото” новината за въпросното постижение направи съпричастен целия свят на това малко постижение на българския премиер, но огромно постижение за човечеството. Медиите в Сомалия гордо написаха: “За пръв път страна от третия свят, открива метрото. Българи, гордеем се с вас.” Българският премиер получи поздравителни телеграми от Барак Обама, канцлера Меркел, Дейвид (Камерън), Франсоа Оланд, Владимир Путин, Ху Цзинтао, от вожда на племето Пираха в бразилските джунгли и още много, много други.

Главният мултак на републиката и министър на културата Вежди Рашидов, заедно с видния български историк Божидар Димитров – професор, обявиха това събитие за крайъгълен камък на новия Златен век на Българската държава. Пред  микрофоните на водещи египетски медии те заявиха, че въпросното метро е осмото чудо на света и засенчва дори египетските пирамиди, които малеят пред размерите на метростанция “Сердика” и метростанция “Лъвов мост”:

“Докато вашите архитектурни и исторически постижения се губят дълбоко в миналото” – разсъждаваха българските културтрегери пред египетските журналисти – „и сега представляват само едни руини, отдавна загубили началния си блясък, то ние, българите, днес построихме чудеса, пред които целият свят ще се прехласва. Колко малка и неугледна би изглеждала Хеопсовата пирамида, ако я пренесете тук, в метростанция “Лъвов мост”, сравнена с размерите и изяществото на нашия метрополитен.  Ние, българите, се радваме на един нов Златен век, трети поред в нашата вековна история, докато вашето национално самочувствие почива единствено върху руини. Ние, българите, за пореден път доказахме, че сме корав народ – народ, който не може да бъде пренебрегван и подценяван.”

На огромно внимание се радваше и премиерът Борисов. Той даде обширно интервю за Конгоанската телевизия, като успешно успяваше да запуши устата на Барозу (който също искаше да каже нещо), с къшеи хляб и сол:

– Как виждате бъдещето на България? – запита конгоанският журналист и замлъкна, омаян от думите на българския премиер.

 – България днес се движи устремно напред – заяви Борисов. – Ние, за разлика от останалите нации, не само, че гледаме напред, но поглеждаме и назад към нашата история, за да си вземем поука и така да не допускаме повтаряне на грешки от миналото, нито пък да забравяме това, което предците ни са открили преди нас и тепърва да го откриваме отново. Аз имам ясна визия за България – аз я разработих съвместно с професор Божидар Димитров, културния мултак Вежди Рашидов и личния ми шут Росен Плевнелиев. Ние взехме решение да изградим просперираща нация от античен тип. Виждам, че ме гледате учудено и неразбиращо, но не сте само вие. Това е изцяло нова стратегия за развитие на съвременната държава, коренно различна от която и да е друга по света.

Ние ще направим България град държава. Примери за такива държави има много – ще спомена само Спарта, Атина и Рим по-добре Тива. Всички знаете за техните постижения – именно те лежат в основите на съвременната европейска цивилизация. Днес ние поемаме по техния път. И в настоящия момент съществуват градове с население, колкото населението на цяла България, че дори и повече. Защо тогава е необходимо ние, българите, да сме разпръснати по села и паланки? Защо да не се обединим – не само духом, но и телом, така да се каже? Защо да не живеем заедно в един град държава? Това е нашата нова стратегия за развитие – всички българи да дойдат да живеят в София – и мисля, че я изпълняваме успешно.

До момента сме закрили над  300 населени места на територията на страната. Да, все още това са само села и махали, но имам уверението на социалния министър, на министъра на регионалното развитие, че темповете ще бъдат ускорени и скоро ще имаме и първия закрит град, а до пет години – и първия закрит областен град, Видин. Засега именно в Северозападна България се движим най-напред в нашата програма по обезлюдяване на българските територии и съсредоточаването на българите, които ги населяват, в столицата. Ако си направите труда да се разходите из българските планини, ще видите колко много сме постигнали: по-голямата част от селата имат по един-двама жители на преклонна възраст, което означава, че до 2-3 години няма да имат нито един жител, по естествени причини.

Съсредоточаването на българите в Столицата и обявяването на България за град държава е залегнало в нашите планове за 2023 година. Този процес на преместване на българите от провинцията към столицата ние ускоряваме и чрез редица допълнителни мерки. На първо място, това са магистралите – да, освен метро, ние строим и магистрали, защото сами разбирате, че няма как българите да се преместят, ако трябва да си пренасят покъщнината по второкласни и третокласни пътища, където има голяма вероятност да потрошат автомобилите си и така и да не стигнат до Столицата.

На второ място, ускоряваме естествения процес на застаряване на нацията, за да намалим числеността на българите до оптималната, а именно три милиона души, каквато численост сме имали според редица исторически извори още от преди падането ни под Османско владичество, и която сме успели да запазим по време на въпросното владичество, та чак до Освобождението ни. За съжаление, след Освобождението българската нация започва стремително да се увеличава, без оглед на възможностите, с които разполага България като икономика, ресурси и територия. Това тежко наследство нашето правителство дължи на всички предишни правителства от Освобождението насам. Те са виновни за настоящото затруднено положение на част от българския народ, именно поради погрешната си демографска политика на растеж – демографски растеж, несъобразен с икономическия такъв. Това разминаване в двата растежа, демографски и икономически, тази диспропорция, се е увеличавала със всяко следващо правителство, но благодарение на нас смятам, че ще бъде заличена.

За да отговаря на възможностите на България като територия, икономика и ресурси, населението не трябва да надвишава 3 милиона души. С тази цел влязохме и в Европейския съюз, за да могат българите свободно и демократично да напускат България и никога да не се завръщат, и така, по естествен и демократичен начин, да ускорят осъществяването на нашите блянове. Ето и сега водим преговори с господин Барозу да съдейства още един милион души в следващите три години да напуснат България и да се реализират на Запад. Затова се борим да паднат всички ограничения за българите за работа в рамките на Европейския съюз, а защо не и в целия свят.

Разбира се, за да е по-лесно управляването на ресурсите и за да се спестят пари от излишни инфраструктурни обекти, тези три милиона оставащи българи трябва да бъдат съсредоточени в един град. Подобно на древните градове държави, ние се стремим да направим така, щото всички блага да се стичат към Столицата – тук да са инвестициите, тук да се откриват работни места, тук откриваме метрото и т.н. Целият бизнес в държавата е свързан със Столицата. Можете ли да си го представите – град държава, първият град държава в съвременния свят ще бъде България. Но да не се отклонявам.

На трето място идва именно унищожаването на част от ненужните инфраструктурни обекти. Спряхме строежа на „Белене”, скоро ще закрием БДЖ, огромна част от предприятията бяха разпродадени още при предните правителства, за което им благодаря. Закрихме редица болници и училища в провинцията, само и само да ускорим преместването на българите към столицата. Представете си колко пари ще бъдат спестени, ако всички живеем на едно място: няма да има нужда от безчет пътища, електропроводи,  от редица държавни и общински служби, от безброй инвестиции в инфраструктура на малките населени места. Всички ще сме на едно място. Ще ви кажа една тайна: парите от европейската програма за развитие на селските райони се използват за закриването им.

До 2023 година ние ще станем водеща икономика, помнете ми думата. Всички ще ахкат пред нашия модел за развитие. България – град държава, с три милиона население, с развита икономика, със стабилна демографска политика, с умно използване на ресурсите – това ще бъдем ние след десет години. Само почакайте. “

Удивеният конгоански журналист се обърна към президента Плевнелиев:

– Господин президент, потвърждавате ли всичко това, което каза премиерът Борисов?

– Разбира се, разбира се – подскачайки от радост, че са му обърнали внимание и широко усмихнат, – отговори г-н Плевнелиев. – Ние хиляди безсънни нощи сме обсъждали тези наши смели и иновативни идеи, за които сме черпили вдъхновение от миналото величие на европейската цивилизация. България ще стане водещ фактор във възраждането на тази цивилизация. Ние първи ще възродим античността в съвременен вид. Ние ще имаме . . .

Журналистът припадна, а президентът продължи да говори . . .