Стартът на Всяка Неделя е под въпрос, след като редица журналисти, неправителствени организации и чуждестранни лица подадоха протест срещу обявената от водещия линия на действие:

“ Ние, като загрижени за бъдещето на България лица, протестираме срещу така обявеното завръщане на предаването Всяка Неделя. Смятаме, че въпросното предаване е опасен признак за завръщането на българското общество към бесовете на комунистическото му минало. Като се вземе в предвид противоречивото минало на водещия, особено принадлежността му към бившите органи на ДС, то смятаме нашите страхове за основателни.

Опасяваме се, че въпросното предаване ще провокира мисленето на българите в грешна посока и ще наруши толерантното говорене в българското медийно пространство. Убедени сме, че въпросното предаване ще стане трибуна за изразяване на крайни мнения и строго лични позиции, влизащи в сблъсък с духа на разбирателство и сътрудничество в общото политическо пространство. Появата на една различна гледна точка в този момент, е опасна за стабилността на България, тъй като би извадила българските граждани от еднообразието на медийното пространство и би ги отдалечило от реалността на новинарските емисии.

Сблъсъкът на гражданите с различни мнения е опасен за тяхното психическо здраве и може да окаже пагубно влияние върху работостпособността им. Задачата на медиите в днешно време е да забавлява гражданите с пикантни новини и елементарни шоута, както и да ги възпира от необмислени действия осведомявайки ги в детайли за регионални и световни катастрофи, злополуки, кървави драми и други злощастни и кървави събития. Ужасени сме при мисълта, че въпросното предаване, вместо да отразява безпристрастно случващото се в страната и чужбина, ще бъде източник на алтернативни анализи и коментари.

Опасяваме се, че въпросното предаване ще бъде затворено за редица български общности, като фолк изпълнители, моделки, и други лица от българският хай-лайф, които иначе намират радушно и толерантно отношение в българското медийно пространство. Наясно сме, че въпросното предаване ще предизвика чувство за малоценност у обикновения българин, тъй като вместо да се забавлява, той ще бъде принуден да размишлява. Като цяло смятаме, че въпросното предаване, ако не спряно , то поне трябва да бъде забавено неговото пускане в ефир, докато не се намери достатъчно толерантен и забавен формат с който да бъде върнато на екрана.

Като едно добро начало смятаме, че би било добре за водещ на предаването да се назначи или фолк изпълнител, например Азис ( като удовлетворяващ еднакво и двата пола), или елитна фигура от някой от форматите на Биг Брадър. Лично ние бихме желали, като водещ на въпросното предаване да видим известната италианска депутатка Чочолина, която познава не само политическите но и физическите страсти, което би било гаранция за една широко скроена медийна политика.

Надяваме се, че управата на Нова Телевизия ще прояви здрав разум и ще преосмисли своето решение за връщането на предаването на екран, докато не се изчистят опасностите за които говорим по-горе.“

Advertisements